Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εντείνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Στέλνει και νέο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο και κατηγορεί την Ελλάδα για κόμπλεξ, εμπρηστική δήλωση Bahceli

Εντείνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Στέλνει και νέο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο και κατηγορεί την Ελλάδα για κόμπλεξ, εμπρηστική δήλωση Bahceli
Προκαλεί σε όλα τα επίπεδα η Άγκυρα - Στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο, εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία στη Μεσόγειο και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα.
Παράλληλα με τις φιέστες – παρωδία για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης για τις οποίες μάλιστα η Άγκυρα καλεί την Αθήνα να ξεπεράσει τα ιστορικά της κόμπλεξ προαναγγέλλει πως στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή της Μεσογείου βάσει του απαράδεκτου μνημονίου με τη Λιβύη.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα επιδιώκει να διασώσει εν μέρει την τουριστική χρονικά και οι επιτελεί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για ένα θερμό επεισόδιο στη θάλασσα.
Τη σκυτάλη των προκλήσεων παρέλαβε από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan ο υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Άγκυρα στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο μετά το Yavuz.
Πρωτοφανή επίθεση στην Ελλάδα μέσω Twitter εξαπέλυσε ο εταίρος του Erdogan, ακραίος πολιτικός Devlet Bahceli.

Η Τουρκία στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο
 
«Το Yavuz συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο σημείο Selcuklu-1 που είναι η έβδομη γεώτρηση μας.
Τα σεισμογραφικά μας Barbaros και το Oruc Reis ουσιαστικά βγάζουν την ακτινογραφία των θαλασσών μας.
Κι έχουμε και το νέο μας γεωτρύπανο Kanouni το οποίο το αγοράσαμε στην αρχή της χρονιάς.
Μετά τις εργασίες επισκευής του το πρώτο του ταξίδι για να ξεκινήσει εργασίες θα γίνει στη Μεσόγειο»  είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez.
Την Παρασκευή (29/5/2020) ο Donmez ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές που έχει υπογράψει η  Τουρκία με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ήδη κατέθεσε αίτημα στην Γενική Γραμματεία Ερευνών Πετρελαίου. για να κάνουμε έρευνες πετρελαίου στις δικές μας περιοχές οικοπέδων.
Μετά από την αναγγελία και την ανάρτηση, σε 3-4 μήνες θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες μας δραστηριότητες.
Πρώτα σεισμικές έρευνες και με την ανάλυση των δεδομένων θα ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις μας», δήλωσε ο Donmez στην τελετή αναχώρησης του Fatih με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα.
Turkey: Fatih on course for 1st Black Sea deep drilling

«Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τα ιστορικά της κόμπλεξ»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική φιέστα στην Αγία Σοφία.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του κατηγορεί την Αθήνα για «ιστορικά κόμπλεξ».
«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα.
Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.
Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» αναφέρει ο Hami Aksoy.
Η Άγκυρα αναφέρει κατηγορίες εναντίον της Αθήνας για τη δυτική Θράκη και ισχυρίζεται πως  «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19.
Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».
Και καταλήγει λέγοντας πως «η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

Πρωτοφανής επίθεση Bahceli

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει ο επικεφαλής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Devlet Bahceli ο οποίος επιτέθηκε κατά των απογόνων του Βυζαντίου, όπως χαρακτήρισε τος Έλληνες.
«Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και πολλών καταπιεσμένων λαών, υπήρξε πηγή της αυτοκρατορίας.
Η βυζαντινή αυτοκρατορία ηττήθηκε στο Μαντζικέρτ και η Ανατολία έγινε τουρκική πατρίδα.
Πιστεύω πως τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν και κανένα βρώμικο χέρι και καμία βρώμικη φιλοδοξία δεν θα επισκιάσει την κατάκτησή μας.
Αυτοί που λένε πως η τυραννία ξεκίνησε το 1453, αυτοί που εποφθαλμιούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να την πυρπολήσουν και να στήσουν ενέδρες στα σχέδιά μας, θα τους κόψουμε τα χέρια και τα πόδια.
Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου σε όλα τα μέτωπα και όλα τα επίπεδα» σημείωσε στο Twitter ο ακραίος Τούρκος πολιτικός και εταίρος του Erdogan.

Δένδιας: Έτοιμη η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο - Έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να «επαναφέρει» συνέχεια απειλές

«Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί.
Είναι ένα θέμα που αφορά το έδαφός μας, την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας», υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση».
Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ερωτηθείς σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο απαντά ότι «όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα ολοκληρωθεί κανονικά» και εξηγεί πως «είναι ένα ακόμη μέσο προστασίας των  χερσαίων μας συνόρων, στο πλαίσιο του αναφαίρετου δικαιώματός μας να λαμβάνουμε όποιο νόμιμο μέτρο κρίνουμε πρόσφορο για την  προάσπιση της κυριαρχίας μας».
«Θα προχωρήσουμε στην επέκταση του φράχτη, όπως πράξαμε και βορειότερα.
Η Τουρκία ενοχλείται, γνωρίζει ότι η μια τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει – μέσω και επίσημων δηλώσεων- ότι θα επαναλάβει.
Ο φράχτης λοιπόν θα ολοκληρωθεί», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ακόμα έδαφος για συνεννόηση με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας αφού σημειώνει ότι η Ελλάδα κατ΄ εξοχήν επιδιώκει την συνεργασία και τη φιλία με όλες τις χώρες της περιοχής και υπενθυμίζει ότι όπως έχει πει και στο παρελθόν «δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός» και «ασκούμε την εξωτερική μας πολιτική με γνώμονα την ειρήνη, τη συνεργασία και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»,  τονίζει ότι η Ελλάδα «θα είναι πάντα ανοιχτή στη συνεννόηση και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλο κράτος, υπό την αυτονόητη προυπόθεση φυσικά ότι οι συνομιλητές της  ασπάζονται, λόγω και έργω , τους κανόνες τους Διεθνούς Δικαίου και  τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας».
«Δυστυχώς, η Τουρκία πολλές φορές δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Προκαλεί, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της χωρών και επιμένει  να μη  συμμορφώνεται ακόμη και με τις αποφάσεις του ύπατου διεθνούς οργάνου , του ΣΑΗΕ», αναφέρει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως «διατηρούμε ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», όμως το γεγονός ότι «επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα, όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είναι ενδεικτικό του ότι, επί του παρόντος, το επίπεδο συνεννόησης υπολείπεται πολύ από το επιθυμητό».
Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει ότι η Τουρκία επανέφερε πρόσφατα  την απειλή για γεώτρηση νότια της Κρήτης, ο υπουργός τονίζει πως «έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να «επαναφέρει» συνέχεια απειλές», δεδομένου ότι δυστυχώς έχει επιλέξει  να επαγγέλλεται την πολιτική των κανονιοφόρων και μάλιστα με συνέπεια.
Αυτό που μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί».
Υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη  για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη  σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα, ο υπουργός προσθέτει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την  υποστήριξη της  ΕΕ, αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές, όσο και  σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας».

Σακελλαροπούλου: H Ελλάδα της ισονομίας και του Κράτους Δικαίου η απάντηση της Ελλάδας

«Η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του Κράτους Δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων», τόνισε από τη Θράκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις της σε παραγωγικές μονάδες της Θράκης, δήλωσε ότι βρέθηκε χθες και σήμερα «κοντά σε επιχειρήσεις και παραγωγούς που στηρίζουν την παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια της ακριτικής Θράκης.
Που ακόμα και μέσα στην κρίση κατάφεραν όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, να επεκτείνουν τη δράση τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να στηρίξουν την απασχόληση με νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουν πλούτο για τη χώρα.
Αυτή είναι η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα.
Είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του Κράτους Δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων».
«Και η Θράκη είναι το ζωντανό παράδειγμα όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολίτες μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά και να αγωνίζονται για το κοινό τους μέλλον», πρόσθεσε.

Πέτσας: Να μην αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα

«Όταν χρησιμοποιούνται διάφορες εκφράσεις για την εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα» τόνισε αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα.
Ο κ.Πέτσας προσέθεσε ότι η χώρα μας «είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς επαφές» και είπε ότι αυτό αποδείχθηκε και στο τέλος του Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, στον Έβρο, «αλλά αποδεικνύεται και καθημερινά με την υπεύθυνη στάση μας σε όλα τα διεθνή fora.
Έχουν αποδοκιμαστεί οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έχουν αποδοκιμαστεί τα άκυρα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης».
Αναφερόμενος στην τουρκική στάση ο κ.Πέτσας είπε ότι είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός.
«Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε ψυχραιμία και υπεύθυνη στάση και αυτό το έχουν δει όλοι οι Έλληνες στην πράξη και όχι στα λόγια».


Η φιέστα - παρωδία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Φιέστα – παρωδία για την επέτειο των 567 ετών από τη μέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, έστησε την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 το τουρκικό καθεστώς με μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία.
 Η γιορτή που «έστησε» ο «σουλτάνος» μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.
Στην εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι στην Αγία Σοφία.
Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας έχει στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.
Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα «τείχη» της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.
Στην περιοχή δεν υπάρχει κοινό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως ήδη από το 2016 η Τουρκία διά στόματος του ίδιου του Erdogan έχει εκφράσει την επιθυμία η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τζαμί, κίνηση πάντως δύσκολη να πραγματοποιηθεί λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξουν όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως δεδομένου ότι ο ναός είναι μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές εκδηλώσεις έξω από την Αγιά Σοφιά μάλλον θα πρέπει να ερμηνευτούν ως μια ακόμα προσπάθεια του Erdogan να απευθυνθεί στο θυμικό των ακραίων ισλαμιστών της Τουρκίας προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα και το προφίλ του.
Άλλωστε πρόκειται για μια ακόμα κίνηση που εντάσσεται στην πρόθεση της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση με την Ελλάδα, όπως άλλωστε φάνηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο με την ανταλλαγή πολεμικών ανακοινώσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ όσο και με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο με αφορμή την κατασκευή του φράκτη.

Image
Image
Image
Image


ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της

Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών, χαρακτηρίζει την ανάγνωση του Κορανίου το υπουργείο Εξωτερικών.  

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναλυτικά:
 
Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.
 Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.  
Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Έκδοση τεσσάρων Navtex

Ωστόσο, η Τουρκία συνέχισε στο ίδιο μοτίβο προκλήσεων εκδίδοντας τέσσερις Navtex για τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων, που ολοκληρώνονται το Σάββατο 30/5/2020 σε μια μεγάλη περιοχή που αρχίζει από το Καστελόριζο και τη Ρόδο συνεχίζεται σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης και φτάνει μέχρι τα ανοικτά του κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη.
Είναι προφανές ότι η χρονική στιγμή που εκδίδονται οι Navtex μόνο τυχαία δεν είναι καθώς συνέβη στις 29 Μαΐου, ανήμερα δηλαδή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Τυχαία όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε η περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι, καθώς είναι εκείνη που αποτυπώνεται στους τουρκικούς χάρτες με την υποτιθέμενη «Γαλάζια Πατρίδα» και συμπίπτει με τις επιδιώξεις των Τούρκων να σφετεριστούν θαλάσσιες ζώνες που η Αθήνα έχει πλήρη δικαιώματα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης