Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπό έλεγχο η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Στους 175 οι νεκροί, 2.915 κρούσματα – Μεγάλο στοίχημα ο τουρισμός, ανοίγουν τα Δημοτικά 1/6

tags :
Υπό έλεγχο η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Στους 175 οι νεκροί, 2.915 κρούσματα – Μεγάλο στοίχημα ο τουρισμός, ανοίγουν τα Δημοτικά 1/6
Κανένας θάνατος για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, επτά μόλις τα νέα κρούσματα
Συνεχίζεται η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το Σάββατο 30 Μαΐου 2020 δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από κορωνοϊό και η Ελλάδα ρίχνει πλέον το βάρος στη δύσκολη επόμενη μέρα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο με το κυρίως βάρος να πέφτει σε τουρισμό και εστίαση.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου ενώ το μεγάλο «στοίχημα» είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού, εκεί όπου η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της μια και από την πορεία της τουριστικής κίνησης θα εξαρτηθεί και το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2020.
Ημερομηνία ορόσημο είναι η 15η Ιουνίου, όταν και αναμένεται να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας και να καταστούν δυνατές οι οδικές μετακινήσεις – εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα – αλλά και να επιτραπούν οι πτήσεις από και προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Αυτό θα είναι και το μεγάλο βήμα, το οποίο θα συνοδευτεί την ίδια ημέρα και από το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και πλέον θα απομένει η 1η Ιουλίου, όταν και θα γίνονται πλέον ελεύθερα οι πτήσεις από και προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας
Με την πορεία του τουρισμού να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μείζον ζήτημα είναι η κατάλληλη προετοιμασία και θωράκιση των νησιών και των τουριστικών προορισμών της χώρας, δεδομένου ότι οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν κρούσματα ανάμεσα στους ταξιδιώτες.

Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου, μαθήματα έως τις 26/6 – Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα

Την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα οποία θα λειτουργήσουν έως τις 26/6.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, την πρώτη εβδομάδα δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία, αν και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της απόφασης αυτής.
Τα τμήματα θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές και με 1,5 μέτρο απόσταση.
Αν υπερβαίνουν τους 15 μαθητές θα λειτουργούν εκ περιτροπής, δηλαδή τη μια εβδομάδα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή την επόμενη εβδομάδα Τρίτη – Πέμπτη, ενώ αν δεν υπερβαίνουν τους 15 θα λειτουργούν καθημερινά.
Παράλληλα, προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για τους δασκάλους, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Από τις 21/6 επαναλειτουργούν τα ποινικά δικαστήρια – Ποια αρχίζουν από την 1η Ιουνίου

Στις 21/6 θα αρχίσει η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Του μέτρου αυτού εξαιρούνται τα αυτόφωρα, η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των προφυλακισμένων, η κλήρωση των ενόρκων, η δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων, κ.λπ., ενώ παράλληλα επαναλαμβάνονται στην ΚΥΑ τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
Παράλληλα ορίζεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει η λειτουργία: α) του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Μισθοδικείο, β) του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας, γ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δ) των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.
Ενόψει της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, συνηγόρους και διαδίκους, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους, τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ φυσικών προσώπων, καθώς και να καθορίζεται ανώτατο όριο εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα 20-25 άτομα με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.

Έως τις 31/7 οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί

Με τους ίδιους κανόνες με τα δημοτικά θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί από την 1η Ιουνίου.
Δηλαδή θα λειτουργούν εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 15 παιδιά, ενώ εάν σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι λιγότερος από 15, τότε η λειτουργία τους θα είναι καθημερινή.
Τα ίδια ισχύουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Από 29 χώρες οι τουρίστες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη από 15/6 - Η λίστα

Στους επισκέπτες από τις χώρες αυτές θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος
Από 29 χώρες θα προέρχονται οι τουρίστες, οι οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου όταν και ανοίγουν τα χερσαία σύνορα και θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς και από τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η σχετική λίστα διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Συγκεκριμένα, η λίστα των χωρών, με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Τουρισμού είναι η ακόλουθη:
Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Στους επισκέπτες από τις χώρες αυτές θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις υπόλοιπες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.
H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου, όταν και θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Τουρισμού.

Επτά νέα κρούσματα – Στους 175 οι νεκροί

Επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε το Σάββατο (30/5/2020) το υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.915, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 634 (21,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1696 (58,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών και 4 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 85,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα δεν καταγράφηκε θάνατος στη χώρα.
Συνολικά οι νεκροί είναι 175.
Οι 52 ήταν γυναίκες (29,7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 178.316 κλινικά δείγματα.
Image

 Έκθεση Παρατηρητηρίου COVID-19: Εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας παρά την άρση των μέτρων

Στη διαπίστωση ότι εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας όσον αφορά τον κορωνοϊό παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών καταλήγει η δεύτερη έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid 19 της κυβέρνησης, η οποία αναφέρεται στην περίοδο 20 – 27 Μαΐου.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε στα 6 κρούσματα ανά ημέρα, μια σημαντική μείωση σε σχέση με την πρώτη έκθεση αναφοράς.
Ο μέσος όρος του αριθμού των ασθενών σε ΜΕΘ κυμάνθηκε στο 19 και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων διολίσθησε στο 1.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 56 και 48 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Παράλληλα, παγιώνεται ο υψηλός αριθμός ημερησίων τεστ περί τις 3.000 ως κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 13,04 σε 14,87.
Δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης του ιού στη χώρα με Rt (αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων) μικρότερο του 0,5, το πλήθος των διενεργούμενων τεστ είναι αρκετά υψηλό.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα διενεργούνται 530,73 τεστ ανά θετικό κρούσμα (στοιχεία 25/5), όταν π.χ. στην Αυστρία το αντίστοιχο νούμερο είναι 138,48, με τη διασπορά να ισοδυναμεί με 0,6 κρούσματα και 4,52 θετικά κρούσματα ανά ημέρα και ανά εκατομμύριο κατοίκους αντίστοιχα.
Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης