Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε 15 Πολιτείες αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά - Εκτός ελέγχου η κατάσταση, με 4 νεκρούς, 1.700 συλλήψεις και απαγόρευση κυκλοφορίας σε 20 πόλεις

tags :
ΗΠΑ: Σε 15 Πολιτείες αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά - Εκτός ελέγχου η κατάσταση, με 4 νεκρούς, 1.700 συλλήψεις και απαγόρευση κυκλοφορίας σε 20 πόλεις
Παραδομένες στο χάος οι ΗΠΑ - Αιματηρές ταραχές στην αμερικανική επικράτεια - Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτηρίζει την ANTIFA ο Trump
(upd4) Έκανε πράξη τις προειδοποιήσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος διέταξε την Εθνική Φρουρά να βγει στους δρόμους 15 Αμερικανικών πολιρειών για να βάλει τέλος στις βίαιες συγρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία ενώ αργά το βράδυ του Σαββάτου καταγράφηκε ένας ακόμη νεκρός στις κινητοποιήσεις, ο τέταρτος. Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump κατηγορεί την ANTIFA για υποκίνηση των επεισοδίων και την εντάσσει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Στην Ουάσιγκτον παρατάχθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο, που είχε περικυκλωθεί από εκατοντάδες διαδηλωτές ενώ στη Φιλαδέλφια, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν περιπολικά και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.
Στο Λος Άντζελες η κατάσταση θυμίζει την βίαιη εξέγερση του 1992, που άφησε πίσω της 53 νεκρούς, πάνω από 2.000 τραυματίες, έγιναν περισσότερες από 11.000 συλλήψεις ενώ η συνολική ζημιά υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Η κατάσταση σήμερα, είναι εκτός ελέγχου στη Μονεάπολις των ΗΠΑ όπου οι ταραχές συνεχίζονται για 5η ημέρα, με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών, που ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό.
Στη Μινεσότα, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της τοπικής Εθνοφρουράς ζήτησε ενίσχυση από άλλες Πολιτείες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει την άμεση ανάληψη δράσης, όπως σημειώνουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ συνοπτικά έχει ως εξής:


Η αστυνομία συνέλαβε 1.700 άτομα σε 22 πόλεις μέσα σε 3 ημέρες
Η Εθνοφρουρά ενεργοποιήθηκε σε 15 Πολιτείες
ΜΜΕ προτρέπουν τον Trump να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό
Η Target κλείνει προσωρινά 175 καταστήματα σε 13 πολιτείες λόγω ταραχών
Σε τουλάχιστον 20 πόλεις υπάρχει απαγόρευση κυκλοοφορίας
Τουλάχιστον 345 άτομα συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, τραυματίστηκαν 33 αστυνομικοί
Ένα άτομο σκοτώθηκε στην Ινδιανάπολη σε πυροβολισμούς εν μέσω διαδηλώσεων
Πάνω από 28 άτομα συνελήφθησαν στο Nashville κατά τη διάρκεια ταραχών
Τουλάχιστον 4 νεκροί μέχρι στιγμής στο περιθώριο των κινητοποιήσεων
Χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση η ANTIFA


Trump: Οι ΗΠΑ εντάσσουν στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις την ANTIFA

Οι ΗΠΑ θα εντάξουν το αναρχικό κίνημα ANTIFA στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Ο Trump προέβη στην ανακοίνωση αυτή μέσω Twitter την Κυριακή (31/5/202) μετά από tweets μετά τα οποία κατηγορεί το κίνημα αυτό, πως ασκεί βία στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd.  
Image
«Συγχαρητήρια στην Εθνική μας Φρουρά για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν αμέσως όταν έφτασαν στη Μινεάπολη, Μινεσότα, χθες το βράδυ», έγραψε ο Trump.
«Οι αναρχικοί που καθοδηγούν την ANTIFA, μεταξύ άλλων, σταμάτησαν γρήγορα. Θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Δήμαρχο αυτό την πρώτη νύχτα και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Με την απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου η ANTIFA χαρακτηρίζεται ως εσωτερική τρομοκρατική οργάνωση και η αντιμετώπισή της περνάει σε ομοσπονδιακό.
Και στο πρόσφατο παρελθόν ο Trunp έχει κατηγορήσει την ANTIFA  για υποκίνηση βίαιων επεισοδίων αλλά τώρα αυτό γίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης William Barr δήλωσε ότι, η βία από την ANTIFA και άλλες παρόμοιες οργανώσεις εν μέσω διαδηλώσεων αποτελεί «εγχώρια τρομοκρατία» και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Ένας ακόμη νεκρός στη Μινεάπολις

Το πτώμα ενός άνδρα βρέθηκε κοντά σε ένα καμμένο αυτοκίνητο το πρωί της Κυριακής (31/5) στη Μινεάπολις.
Όταν οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα ενός άνδρα που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από το καμμένο αυτοκίνητο και το οποίο έφερε μώλωπες.
Η ταυτότητα του θύματος και η αιτία θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τους αστυνομικούς του εγκληματολογικού, οι οποίοι έχουν σπεύσει επί τόπου, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.

 Νεκρός διαδηλωτής και στην Ινδιανόπολη

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις ΗΠΑ στο περιθώριο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd στη Μινεάπολις.
Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα, ένας διαδηλωτής είναι το τρίτο θύμα των βίαιων επεισοδίων.
Τις προηγούμενες ημέρες ένας διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ και ένας ομοσπονδιακός πράκτορας στο Όκλαντ έπεσαν νεκροί από πυρά.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της Ινδιανάπολης καθώς όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυρά.
Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για το περιστατικό και έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή ενώ έχει τραυματιστεί και ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας.
Image

A police station and nearby businesses were set ablaze on Thursday, the third night of protests in Minneapolis.

Ο Trump δεν θα καλέσει την Εθνοφρουρά «επί του παρόντος»

Η κυβέρνηση Trump δεν θα καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς επί του παρόντος, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Robert O ‘ Brien καθώς γιγαντώνεται το κύμα διαμαρτυρίας σε αμερικανικές πόλεις μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.
«Δεν θα ομοσπονδιοποιήσουμε την Εθνοφρουρά για την ώρα.
Αν κριθεί απαραίτητο, έχουμε περισσότερα στρατιωτικά μέσα που μπορούμε να αναπτύξουμε...αν οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση», είπε ο Ο ‘ Brien στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των δημάρχων και των κυβερνητών.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζονται οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι για να διατηρήσουν τον έλεγχο των πόλεών τους», είπε.
Ταραχές σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε αμερικανικές πόλεις όπου πληθαίνουν οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Floyd, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός της Μινεάπολις τον πατάει στον λαιμό με το γόνατό του.
Η Εθνοφρουρά ανέφερε σε  ανακοίνωσή της ότι 5.000 στρατιώτες και σμηνίτες της έχουν ενεργοποιηθεί σε 15 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, αλλά ότι «οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε επίπεδο πολιτειών και σε τοπικό επίπεδο παραμένουν υπεύθυνες για την ασφάλεια».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι έτοιμοι να αναπτυχθούν είναι άλλοι 2.000 άνδρες της Εθνοφρουράς.

Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
 
Αστυνομικά πυρά εναντίον συνεργείου του Reuters

Χθες τη νύχτα (30/5), δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters στη Μινεάπολις, τραυματίστηκαν από αστυνομικές σφαίρες καουτσούκ χθες (30/5) την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη μετά τον φόνο του Floyd.
Το περιστατικό σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολις.
Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.
Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Julio Sezar Chaves, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
«Ένας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες», δήλωσε ο Chaves.
Image

Image
A Starbucks is looted along Spring Street in downtown Los Angeles on May 29, 2020. (Wally Skalij/Los Angeles Times)
Image
Image
Image
Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Chaves όσο και ο Rodney Steward, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο .
Στο βίντεο που τράβηξε ο Chaves την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Steward φωνάζει “με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα”.
Αργότερα φαίνεται ο Steward να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Chaves έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.
Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν δημοσιογράφοι: Ο Chaves κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Steward φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη “Press” πάνω του.
Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που καταγράφουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Floyd.
Ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή. Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε “με πυροβολούν” την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.
Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.

Ο δεύτερος νεκρός ήταν ομοσπονδιακός πράκτορας

Και δεύτερος νεκρός στις ΗΠΑ  στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd.
Μετά τον 19χρονο στο Ντιτρόιτ,ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη, νεκρός έπεσε και ένας ομοσπονδιακός πράκτορας στην Καλιφόρνια ενώ στη Μινεσότα, όπου βρίσκεται το κυρίως θέατρο των ταραχών η Μινεάπολις είναι έτομη να επέμβει η Εθνοφρουρά.
Σε ετοιμότητα και στρατιωτικές μονάδες να συνδράμουν την Εθνοφρουρά ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους κυβερνήτες των Πολιτειών να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι των διαδηλωτών.

Image
Image
Image
Image
Image

Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με τον 19χρονο να μετέχει σε μια από αυτές όταν σκοτώθηκε.
Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σημειώνει, πως ο Λευκός Οίκος θα υποδεχόταν  με «σκυλιά και όπλα» τους διαδηλωτές εάν κατάφερναν να παραβιάσουν τον φράχτη.

Σε ετοιμότητα για επέμβαση στρατιωτικές μονάδες - Αυστηρό μήνυμα Trump

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών που συνεχίζονται εδώ και τέσσερις ημέρες μετά την δολοφονία του άοπλου μαύρου George Floyd από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.
Το Πεντάγωνο διευκρινίζει σε ανακοίνωση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα του κυβερνήτη της Μινεσότα για συνδρομή του στρατού προς την Εθνοφρουρά της πολιτείας.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ William Barr δήλωσε ότι «εξωτερικά ακραία στοιχεία και ταραξίες» έχουν οικειοποιηθεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα να διασχίζει κανείς τα σύνορα των πολιτειών ή να χρησιμοποιεί διαπολιτειακές υποδομές για να υποκινεί ή να συμμετέχει σε βίαιες εξεγέρσεις και θα εφαρμόσουμε τους σχετικούς νόμους», προειδοποίησε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump διεμήνυσε στις αρχές των αμερικανικών πολιτειών και πόλεων να σκληρύνουν κατά πολύ την στάση τους κατά των διαμαρτυριών εναντίον της αστυνομίας, διαφορετικά θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και τον στρατό και προχωρώντας σε συλλήψεις.
«Φιλελεύθεροι Κυβερνήτες και Δήμαρχοι πρέπει να τηρήσουν ΠΟΛΥ σκληρότερη στάση, διαφορετικά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα επέμβει και θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, και αυτό περιλαμβάνει την χρήση της απεριόριστης ισχύος του Στρατού μας και πολλές συλλήψεις», απείλησε ο Trump με ένα ακόμη tweet.
Image
Image
Image
Image

Έτοιμη να επέμβει η Εθνοφρουρά

Η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες, βίαιων σε ορισμένες περιπτώσεις, ταραχών, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την δολοφονία του George Floyd από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.
Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Tim Walz δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.
Από την Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία την χθεσινή νύκτα καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.
«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη...Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Image
Image
Image
Ο θάνατος του 19χρονου στο Ντιτρόιτ

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ακαριαία αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για αστυνομικά πυρά.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το χάος επικρατεί στους δρόμους της Μινεάπολης, με την Εθνική Φρουρά να έχει αναπτύξει τουλάχιστον 500 στρατιώτες και τις αρχές να προχωρούν στη σύλληψη τηλεοπτικού συνεργείου του αμερικανικού δικτύου CNN σε ζωντανή μετάδοση, την ώρα που μια λαοθάλλασα οργής πλημμυρίζει τις ΗΠΑ.
Ο δήμαρχος της πόλης επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολη, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συγκρούσεις και να ελέγξει την κατάσταση.
Είχαν προηγηθεί το προηγούμνεο βράδυ (29/5) συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού George Floyd, κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.
Να σημειωθεί πως συνελήφθη τελικά ο Derek Chauvin, πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, ο οποίος πατούσε τον George Floyd στον λαιμό.
Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και ο κυβερνήτης Tim Waltz διέταξε τον στρατό να επέμβει για αποκατάσταση της τάξης.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν επανειλημμένα με την Αστυνομία διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του Φλόιντ, 46 ετών, ο οποίος πέθανε στα χέρια αστυνομικών, με το βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες και έγιναν αρκετές λεηλασίες.
Αξιωματούχοι που επιβλέπουν τις έρευνες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το FBI και το Γραφείο Ποινικών Υποθέσεων της Μινεσότα υποσχέθηκαν ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ζήτησαν υπομονή.
Εκατοντάδες διαδήλωσαν επίσης στο Λος Άντζελες και στο Ντένβερ, με τους πολίτες να ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Floyd.
Image
Image
Image

Συνελήφθη ο αστυνομικός που πατούσε τον George Floyd στον λαιμό

Συνελήφθη τελικά ο Derek Chauvin, πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, ο οποίος πατούσε τον George Floyd, μαύρο Αμερικανό πολίτη, ο οποίος κατέληξε αφού πρώτα έπεσε θύμα απάνθρωπης αστυνομικής βίας.
Ο Chauvin ήταν μεταξύ των τεσσάρων αστυνομικών που συμμετείχαν στη βίαιη σύλληψη του Floyd τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, προκαλώντας θύελλα διαδηλώσεων και σφοδρά επεισόδια στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Μινεσότα των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί πως δεν ήταν αμέσως σαφές για ποιο έγκλημα κατηγορείται ο Chauvin.
Πάντως, ο δικηγόρος της κομητείας Hennepin, Mike Freeman, είχε προγραμματίσει να συνέντευξη Τύπου για μια «σημαντική εξέλιξη» που σχετίζεται με το θάνατο του Floyd.«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει την έρευνα σε ύψιστη προτεραιότητα και έχει αναθέσει έμπειρους εισαγγελείς και εγκληματίες του FBI την υπόθεση» ανέφεραν οι υπηρεσίες σε κοινή δήλωση την Πέμπτη.
Image
Image

Κυβερνήτης της Μινεσότας: Σταματήστε τις ταραχές, θα αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη

Ο κυβερνήτης της Μινεσότας Tim Walz έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί «τάχιστα» δικαιοσύνη.
Ο Γουόλζ υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, μετά τις τρεις νύχτες των λεηλασιών, των βανδαλισμών και των εμπρησμών στη Μινεάπολη.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο του George Floyd, ενός μαύρου άνδρα τον οποίο βιντεοσκόπησαν περαστικοί να παρακαλά για τη ζωή του και να διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να ανασάνει ενώ ένας λευκός αστυνομικός τον κρατά ακινητοποιημένο στο έδαφος, έχοντας γονατίσει πάνω στον λαιμό του.
Ο 46χρονος Floyd πέθανε την Δευτέρα.
"Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα", είπε ο Walz αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ.
"Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση που ξεκίνησε", πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Ο Walz ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη σύλληψη ενός ρεπόρτερ του CNN και των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του.
Όλοι τους απομακρύνθηκαν με χειροπέδες ενώ έκαναν ζωντανά ρεπορτάζ κοντά στο αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι αστυνομικοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψη, ενώ απομάκρυναν τον δημοσιογράφο Όμαρ Χιμένες, τον παραγωγό του και έναν εικονολήπτη.
Το συνεργείο είχε μόλις δείξει ζωντανά την προσαγωγή ενός διαδηλωτή, όταν περίπου έξι αστυνομικοί που φορούσαν μάσκες αερίων περικύκλωσαν τον Χιμένες.
Οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου μία ώρα αργότερα.
Image
https://pbs.twimg.com/media/EZTVKV3WkAAydz0?format=png&name=900x900

H παρέμβαση Trump

Παρέμβαση μέσω του twitter, το οποίο παρεμπιπτόντως θέλει να «κλείσει», έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σχετικά με τα εκτεταμένα επεισόδια που εκτυλίσσονται στη Μινεάπολη, όπου χιλιάδες κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του George Floyd, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από τη βίαιη σύλληψη του από την αστυνομία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε πράξη της προειδοποίησή του, καθώς η Εθνική Φρουρά ανακοίνωσε ότι στους δρόμους της πόλης έχουν αναπτυχθεί πάνω από 500 στρατιώτες.

Image

Image

www.bankingnews.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης