Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και πρωτοκόλλων για τα νησιά τις επόμενες ημέρες - Τι περιλαμβάνει

Κικίλιας: Ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και πρωτοκόλλων για τα νησιά τις επόμενες ημέρες - Τι περιλαμβάνει
"Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Όπως αντιμετωπίσαμε τον κορωνοϊό τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι", τονίζει ο Β. Κικίλιας
Στο ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα τις προσεχείς ημέρες, αναφέρεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Η νησιωτικότητα είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, σε κάθε επίπεδο.
Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας.
Όπως αντιμετωπίσαμε τον κορωνοϊό τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι», δηλώνει ο κ. Κικίλιας σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής.
Σημειώνει μάλιστα ότι το σχέδιο θα ανακοινωθεί επίσημα τις προσεχείς ήμερες και περιλαμβάνει:
- Την ενδυνάμωση και διασύνδεση όλων των δομών υγείας -Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων.  
- Τη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα.
- Την πρόσληψη 687 υγειονομικών, με ενίσχυση όπου χρειάζεται.
- Την περαιτέρω λήψη δειγμάτων και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, από τον ΕΟΔΥ, που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.
Επίσης, «το πλάνο διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα (υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ) από κάθε γωνιά της πατρίδας μας».
Ο υπουργός Υγείας κάνοντας αναφορά στις προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, αφού σημειώνει πως «το μεγάλο στοίχημα είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που πετύχαμε, σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε κεκτημένο για την ίδια την κοινωνία, για τον άνθρωπο», υπογραμμίζει πως «συνεχίζουμε να αιμοδοτούμε το σύστημα Υγείας με νέο προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα».
Στις άμεσες προτεραιότητες, προσθέτει, είναι και η δημιουργία μιας μόνιμης «αλυσίδας» προμηθειών Μέσων Ατομικής Προστασίας, ενώ προχωρά η δημιουργία νέων ΜΕΘ, συστήνεται Παρατηρητήριο διεθνών ερευνητικών εξελίξεων στον τομέα του φαρμάκου και των εμβολίων για τον κορωνοϊό και αξιολογούνται τα μέτρα που ελήφθησαν, τα πρωτόκολλα, ο χρόνος απόκρισης και ο βαθμός ετοιμότητας.
«Ο αγώνας που δώσαμε για να δημιουργήσουμε νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΠΥ, τον Ιούλιο του 2019 οι λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 565.
Κατορθώσαμε να φτάσουμε τις 1017 κλίνες, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 ήταν κλίνες ΜΕΘ COVID» και «τώρα βρισκόμαστε στις 957, εκ των οποίων οι 227 είναι ΜΕΘ COVID, καθώς σταδιακά, κλίνες ΜΑΦ, καρδιοχειρουργικής και νευροχειρουργικής – που μετατρέψαμε σε ΜΕΘ βάζοντας αναπνευστήρες, μόνιτορς και προσωπικό – με το πρόγραμμα επανόδου των τακτικών χειρουργείων επιστρέφουν στην αρχική τους χρήση και ειδικότητα», αναφέρει ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας πως «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να έχουμε 1.200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, εντός του 2020, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 12 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους».
Ακόμη, υπογραμμίζει πως «θα είμαστε έτοιμοι και για ένα δεύτερο, πιθανό, κύμα κορωνοϊού» και αναφέρει ότι οι προσλήψεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ανέρχονται σήμερα σε 4.324 – 522 ιατροί και 3.802 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό – όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν 2.000.
«Αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές – υπολογίζονται περίπου 2.000 σήμερα – ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί», συμπληρώνει.
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι ο ακρογωνιαίος λίθος των παρεμβάσεων είναι η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Στόχος μας είναι η διασύνδεση της ΠΦΥ με Δίκτυα Δημόσιας Υγείας, με κύριους άξονες την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Στα Δίκτυα αυτά θα διασυνδέονται ήδη υφιστάμενες δομές, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, αλλά και επαγγελματίες υγείας, όπως ιδιώτες ιατροί, επισκέπτες υγείας, μαίες, φυσικοθεραπευτές.
Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται επίσης, η εξέταση του πλαισίου για την ένταξη νέων Κέντρων Υγείας σε 24ωρη λειτουργία, καθώς και η κάλυψη των αναγκών ειδικών ομάδων του πληθυσμού, με βάση τα επιδημιολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής», αναφέρει.
Κατά τον ίδιο, «"κλειδί" της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το θεσμό, με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης