Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρδαλιάς: Οι αρχικές εκτιμήσεις «έδειχναν» 13.000 νεκρούς από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Οι αρχικές εκτιμήσεις «έδειχναν» 13.000 νεκρούς από κορωνοϊό στην Ελλάδα
«Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές αρχές, παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα δηλώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο κι είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής», τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».
Παράλληλα επιβεβαιώνει  ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που είχε στη διάθεσή του όριζαν ότι ίσως οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, να ξεπερνούσαν τους 13.000.
«Νομίζω ότι κάθε φορά που υπήρχε έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποια περιοχή υπήρχε ένας έντονος προβληματισμός σε όλους όσοι βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.
Όταν βλέπεις ότι σε μια περιοχή ο αριθμός των κρουσμάτων σταθερά αυξάνεται, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για περιοχές που για την κάλυψη βασικών αναγκών είναι απαραίτητη η μετακίνηση σε άλλο χωριό ή στην πλησιέστερη πόλη», αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας.
«Και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τον συγκεκριμένο ιό και είχαμε μόνο αποσπασματικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά του έκανε την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.
Παρά ταύτα, τα σκληρά σε διαδικασίες πρωτόκολλα μας βοήθησαν στη στεγανοποίηση των εστιών, έτσι ώστε να μην αποκτήσουν πολλαπλασιαστική έξαρση», επισημαίνει.
Ο κ. Χαρδαλιάς, σε σχέση με την άφιξη των τουριστών και άλλους επιδημιολογικούς κινδύνους, δηλώνει ότι «φοβάμαι μην αισθανθούμε υπέρμετρη ασφάλεια»
Ακόμα αναφέρεται στις δύσκολες στιγμές αυτού του τετραμήνου, στην προετοιμασία των ηλεκτρονικών «μοντέλων» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στον «σκληρό» λόγο του στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών.
Κατά την τελευταία ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς είχε δηλώσει ότι «αν μας ξαναδείτε εδώ, θα είναι δείγμα επιδείνωσης της κατάστασης».
Απαντώντας σε ερώτηση, ποια από τις εστίες μετάδοσης (κλειστές δομές, περιοχές διαμονής Ρομά, νοσηλευτικές μονάδες) αλλά και τις νέες φάσεις άρσης των περιοριστικών μέτρων τον φοβίζει περισσότερο ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Αυτό που με προβληματίζει πιο πολύ από όλα είναι ο “κακός” εαυτός μας.
Μήπως τα ελάχιστα νέα κρούσματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες, μας κάνουν να νιώσουμε μια υπέρμετρη ασφάλεια, να πιστέψουμε ότι η πανδημία βρίσκεται πλέον οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας και ότι δεν χρειάζεται να τηρούμε τα ενδεδειγμένα ανά περίπτωση μέτρα ατομικής προστασίας.
Γιατί είναι αυτοί οι κανόνες υγιεινής που αποτελούν σε αυτή τη φάση την πιο αποτελεσματική θωράκιση απέναντι στη νόσο.
Αν συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τους κανόνες, θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση όποιες και αν είναι οι εξελίξεις».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης