Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Phil Hogan υποψήφιος για το «τιμόνι» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Phil Hogan υποψήφιος για το «τιμόνι» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Η θέση του επικεφαλής του ΠΟΕ θα παραμείνει κενή στα τέλη Αυγούστου αφού ο νυν γενικός διευθυντής  Roberto Azevedo  δήλωσε ότι θα παραιτηθεί
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Phil Hogan πιθανότατα θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του την Κυριακή (31/5/2020).
Η θέση του επικεφαλής του ΠΟΕ θα παραμείνει κενή στα τέλη Αυγούστου αφού ο νυν γενικός διευθυντής  Roberto Azevedo  δήλωσε ότι θα παραιτηθεί ένα χρόνο νωρίτερα από το τέλος της θητείας του.
Ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΠΟΕ θα κληθεί να διαχειριστεί την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ  ΗΠΑ - Κίνας και τον αυξανόμενο προστατευτισμό, που επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid  -19.
Ο νέος επικεφαλής θα πρέπει επίσης να προωθήσει τις συνομιλίες για να περιορίσει την υπεραλίευση και να θέσει νέους κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Ιρλανδός Hogan, είναι Ευρωπαίος επίτροπος από το 2014, αρχικά υπεύθυνος για τη Γεωργία και από τα τέλη του 2019 για το Εμπόριο.
Μιλώντας την Πέμπτη (28/5) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι θα ήταν «θαυμάσιο» εάν ένας Ευρωπαίος γίνει ο επόμενος επικεφαλής του εμπορικού φορέα με έδρα τη Γενεύη.
Δύο άλλοι πιθανοί Ευρωπαίοι υποψήφιοι είναι η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Arancha Gonzalez Laya  και η Ολλανδέζα υπουργός Εμπορίου Sigrid Kaag.
Το ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει κεντρικό θέμα μιας συνάντησης υπουργών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για το Εμπόριο που ορίστηκε προσωρινά στις 9 Ιουνίου. Η Ευρώπη θα μπορούσε τότε να προτείνει έναν μόνο υποψήφιο.
Τα μέλη του ΠΟΕ μπορούν να ορίσουν  τους υποψήφιους για το αξίωμα από τις 8 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου.
Με τρεις από τους προηγούμενους έξι γενικούς διευθυντές από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, ασκείται εν μέρει πίεση, ώστε ο νέος γενικός διευθυντής να προέρχεται από την Ευρώπη.
Ωστόσο, ορισμένοι στην Ευρώπη λένε ότι υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στον ΠΟΕ ότι η θέση του γενικού διευθυντή πρέπει να εναλλάσσεται μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Ο Azevedo είναι από τη Βραζιλία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης