Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borell (ΕΕ): Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζει η Τουρκία τις γεωτρήσεις

Borell (ΕΕ): Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζει η Τουρκία τις γεωτρήσεις
«Αυτό που πρόκειται να κάνω, σε συμφωνία με πολλά κράτη-μέλη, είναι να φέρω το ζήτημα της σχέσης μας με την Τουρκία στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε  ο J. Borell
Oι παράνομες εξορύξεις της Άγκυρας στην Κύπρο έχουν «τορπιλίσει» τις συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη, παραδέχεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, J. Borrell, ο οποίος αποκαλύπτει ότι θα φέρει συνολικά το «τουρκικό ζήτημα» στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
«Αυτό που πρόκειται να κάνω, σε συμφωνία με πολλά κράτη-μέλη, είναι να φέρω το ζήτημα της σχέσης μας με την Τουρκία στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε  μιλώντας «Έθνος της Κυριακής» και πρόσθεσε πως «το θέμα της Τουρκίας είναι σήμερα το πιο σημαντικό ζήτημα για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Πρέπει να ορίσουμε μια ιεράρχηση, μια κατάταξη για το ποιο είναι το πιο σημαντικό σημαντικό ζήτημα και να το προχωρήσουμε, οπότε θα πάω στο Συμβούλιο μιλώντας στα κράτη-μέλη και θα ζητήσω οδηγίες για το μέλλον».
Ο Josep Borrell περιγράφει την πολύπλοκη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, παραδέχεται ότι οι παράνομες εξορύξεις της Άγκυρας έχουν «τορπιλίσει» τις συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη,  ενώ υπεραμύνεται του σημαντικού ρόλου της γείτονος στη σύγκρουση της Λιβύης.
Όπως δήλωσε  ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκία για το Μεταναστευτικό, «έχουμε ξεκινήσει τις συνομιλίες και αυτές δεν ήταν πολύ θετικές, αφού μεσολάβησαν οι νέες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και τα κράτη-μέλη δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εφόσον αυτή η γεώτρηση δεν σταματά.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δείχνει ότι προφανώς δεν είναι στις προοπτικές της να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο».
Πρόσθεσε  πως «είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε  πολυδιάστατη σχέση με την Τουρκία» και «δεν μπορεί να αφορά μόνο τη μετανάστευση.
Και σίγουρα όχι μόνο να λειτουργήσει ως χώρα που σταματά τους μετανάστες – κι εμείς συμβάλλουμε στο οικονομικό κόστος της φροντίδας.
Αυτό δεν αρκεί για να οικοδομήσουμε υγιείς και θετικές σχέσεις, αφού υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα: διεύρυνση, βίζες, ενέργεια, γεωπολιτική στη Λιβύη και άλλα.
Αυτά απαιτούν ευρεία προσέγγιση».
Εκτιμά ότι αυτό που λέει η Τουρκία, όπως το αντιλαμβάνεται, «είναι ότι “δεν είμαι εδώ για να σταματήσω τους μετανάστες, πρέπει να μιλήσουμε για πολλά ζητήματα, όχι μόνο να μου δίνεις χρηματοδότηση για να φροντίζω τους μετανάστες”».
Όπως σημείωσε,  «εάν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, κάποια στιγμή θα υπάρξει ξανά πίεση στα σύνορά μας.
Πριν συμβεί αυτό, πρέπει να συζητηθούν τα πράγματα με την Τουρκία  για κάθε θέμα κοινού ενδιαφέροντος».  
Περαιτέρω, ανέφερε  ότι είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στην κρίση της Λιβύης, η παρέμβασή της ήταν καθοριστική και «όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι η μόνη χώρα που παρεμβαίνει.
Η Ρωσία επίσης το κάνει και κάποιες χώρες από την αραβική πλευρά, επίσης».
Σημείωσε ότι αυτό που τον ανησυχεί «είναι ότι στη Λιβύη ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο όπως στην Συρία.
Υπάρχει μια τυποποίηση.
Δεν είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που έχουμε το Ναυτικό και την Αεροπορία της Τουρκίας στις ακτές της Λιβύης.
Αλλά έτσι είναι τα πράγματα.
Σίγουρα η εκεχειρία παραβιάζεται καθημερινά από όλους και σίγουρα  η κατάπαυση του  πυρός δεν υπήρξε ποτέ αποτελεσματική, και ειδικά από την πλευρά του Haftar παραβιάζεται συνεχώς.
Γι΄αυτό ξεκινήσαμε την επιχείρηση «Ειρήνη».
Λυπάμαι, δεν μπορούμε να αναπτύξουμε στρατεύματα στα σύνορα της Λιβύης.
Αν κάποιος μπορεί να το κάνει, ας το κάνει,
Κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Ελέγχουμε πλέον από θαλάσσης και αέριος.
Οι τελευταίες φωτογραφίες από τον δορυφόρο έδειξαν ότι τα όπλα έφτασαν στη Λιβύη από αέρος.
Το πεδίο δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.
Η «Ειρήνη» είναι ένας τρόπος καταπολέμησης του εμπάργκο όπλων και τους λαθρεμπορίου πετρελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης