Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Σκωτσέζικο ντους» από ΥΠΟΙΚ με έκπτωση του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους - Τί απαντά η ΑΑΔΕ

«Σκωτσέζικο ντους» από ΥΠΟΙΚ με έκπτωση του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους - Τί απαντά η ΑΑΔΕ
Κύκλοι της ΑΑΔΕ αποδίδουν την καθυστέρηση στους συμψηφισμούς του 25% του ΦΠΑ σε τεχνικά ζητήματα
(Upd) Με την έκπτωση του ΦΠΑ στο χέρι έμειναν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το ισχυρό  κίνητρο της μείωσης του 25% στον φόρο εφόσον το ποσό αυτής της οφειλής εξοφληθεί εμπρόθεσμα, μέχρι τις 30 Απριλίου, και σε μία δόση.
Την έκπτωση του 25% στον ΦΠΑ είχαν την δυνατότητα οι υπόχρεοι να την συμψηφίσουν με άλλες φορολογικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ)  ή δόσεις ρυθμίσεων με ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Μαΐου του 2020.
Γεγονός που δεν συνέβη τελικά παρά το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε ενημερώσει εφορίες και φορολογούμενους για το συγκεκριμένο θέμα.
Μετά από αυτό οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αναγκάσθηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας χωρίς την έκπτωση τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (ΦΠΑ ή δόσεις ρυθμίσεων) ενώ αυτοαπασχολούμενοι με σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας επέλεξαν να παγώσουν τις πληρωμές προς την Εφορία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάνοντας χρήση του πλαισίου των διευκολύνσεων από το υπουργείο Οικονομικών.
Κύκλοι της ΑΑΔΕ αποδίδουν την καθυστέρηση στους συμψηφισμούς του 25% του ΦΠΑ σε τεχνικά ζητήματα, αναφέροντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν μαζικοί αυτόματοι συμψηφισμοί και οι φορολογούμενοι  θα δουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet την έκπτωση που δικαιούνται και η οποία θα αφαιρεθεί από μελλοντικές φορολογικές οφειλές.
Το γεγονός πάντως ότι δεν έγιναν οι συμψηφισμοί του ΦΠΑ τον Μάιο εκτιμάται ότι είχε θετικό αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα που εισέρρευσαν στα ταμεία αφού με τον τρόπο αυτό κατάφεραν στο Λογιστήριο να ελέγξουν την πτώση των εσόδων ώστε η βουτιά στις φορολογικές εισπράξεις να μην ξεπεράσει το 40%.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφορία είτε με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό (χωρίς να ζητηθεί από τον υπόχρεο) από τις αρμόδιες εφορίες με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές.
Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως.
Για παράδειγμα, με την αρχική δήλωση το χρεωστικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και χορηγείται το ευεργέτημα του συμψηφισμού για το ποσό των 250 ευρώ.
Στην περίπτωση που υποβληθεί τροποποιητική δήλωση και μειωθεί το χρεωστικό ποσό στα 800 ευρώ, το ευεργέτημα του συμψηφισμού περιορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ (το 25% των 800 ευρώ) και εκπίπτει του ευεργετήματος του συμψηφισμού η διαφορά των 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την  έκπτωση  μέσω συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ δικαιούνται:

1. Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, υπό την προϋπόθεση ότι εξόφλησαν στις 30 Απριλίου το σύνολο του ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου.
2. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, υπό την προϋπόθεση ότι εξόφλησαν έως τις 30 Απριλίου το σύνολο του ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Μαρτίου.
Για παράδειγμα, επιχείρηση η οποία έπρεπε να καταβάλει ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ έως τις 30 Απριλίου, εφόσον έχει πληρώσει εμπρόθεσμα το σύνολο του ποσού δικαιούται μετά  τον Μάιο μείωση 2.500 ευρώ η οποία θα συμψηφιστεί με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση (φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, κα.).  


ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τον συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και Α' τριμήνου 2020

Διευκρινίσεις για τον συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και Α' τριμήνου δίνει με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει με τις οφειλές του Ιουνίου.
Ειδικότερα σχετικά με το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και Α' τριμήνου 2020 για διπλογραφικές και απλογραφικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, με μελλοντικές οφειλές, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι, με βάση τον προγραμματισμό των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αυτό θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές, οι οποίες μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι οφειλές Ιουνίου. Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών.
Ειδικά για τις οφειλές ΦΠΑ Απριλίου, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δήλωσης στις 29 Μαΐου και τις οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εκπνέει σήμερα, και οι οποίες τελούν σε αναστολή πληρωμής έως 30 Σεπτεμβρίου, η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει οτι ο συμψηφισμός θα είναι εφικτός στα μέσα Ιουνίου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για το συμψηφισμό αυτό είναι η οριστικοποίηση των οφειλών από τις ως άνω φορολογικές υποχρεώσεις, η οποία συντελείται με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.
Έως τότε, αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet τα ποσά προς συμψηφισμό (25%). Για να γίνει ο συμψηφισμός, πρέπει οι φορολογούμενοι, με την εμφάνιση του ως άνω ποσού στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, να δηλώσουν σχετικά με e-mail στη ΔΟΥ τους τη βούλησή τους για τον παραπάνω συμψηφισμό, όπως προβλέπεται και στην εγκύκλιο Ε. 2056/2020.

Πρώτη ενημέρωση 2020-06-01 01:50:01
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης