Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πάνω από τις 660 μονάδες με τράπεζες και ΔΕΗ στο επίκεντρο

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πάνω από τις 660 μονάδες με τράπεζες και ΔΕΗ στο επίκεντρο
ΑΓΟΡΑ: Το καλό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού δίνει πάτημα για ανοδική κίνηση μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Τα μέτρα της Ευρώπης για τη στήριξη των κρατών ευνοούν και την Ελλάδα και βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα.

Οι τράπεζες μετά την πτώση της Παρασκευής άνοιξαν με καλή άνοδο και τη Eurobank να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη. Ακολουθούν οι άλλες τρεις συστημικές με άνοδο άνω του 3%. Ξεχωρίζει και πάλι η ΔΕΗ που κινείται πάνω από τα 3,5% ευρώ. Υποχωρεί άνω του 2% στο ξεκίνημα η Coca Cola.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δημοσίευσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020. Τα EBITDA ήταν στα 50,5 εκατ. ευρώ ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο ήτοι στο τέταρτο του 2019 ήταν στα -3,2% αλλά και στα 61,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο του 2019. Το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 22,5% που είναι το υψηλότερο των τελευταίων πέντε τριμήνων.

Σε καλό ύψος παρέμεινε η ρευστότητα και χωρίς σημαντική διαφοροποίηση από το τέλος του 2019. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 1,089 δισ. ευρώ με το δείκτη net debt/EBITDA στις 5,4 φορές. Οι ΑΠΕ συνεχίζουν να στηρίζουν τα EBITDA και κατέγραψαν μεγάλη αύξηση. Η ζημιά διαμορφώθηκε στα 8,8 εκατ. ευρώ. Με άνοδο άνω του 2% ξεκίνησε η μετοχή.

MERMEREN: Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της γενικής συνέλευσης η διανομή των κερδών της χρήσης 2019 ύψους 20,1 εκατ. ευρώ θα γίνει ως εξής: Κέρδη εις νέον 16,1 εκατ. ευρώ και επανεπενδυόμενα κέρδη 4 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Καλή η ρευστότητα που είναι λίγο κάτω από τη μισή κεφαλαιοποίηση, αλλά φτωχά τα καθαρά κέρδη και δίνουν υψηλό p/e ακόμα και αν αφαιρέσουμε τη ρευστότητα. Βγαίνουν λίγο χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής οι πωλητές.

ΔΕΗ: Δημοσιεύει αύριο αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της αγοράς και την Τετάρτη θα ενημερώσει η διοίκηση τους αναλυτές. Η Optima Bank περιμένει στο πρώτο τρίμηνο πωλήσεις 1,19 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 4,5%, EBITDA 173 εκατ. ευρώ από -66,4 εκατ. και ζημιά 19 εκατ. ευρώ από ζημία 218 εκατ. ευρώ.

Στις προβλέψεις της δεν περιλαμβάνονται έκτακτα και σημειώνει πως θα γράψει σημαντικά έκτακτα κέρδη λόγω συμβολαίων αερίου. Περιμένει επίσης από τη διοίκηση να αναφερθεί στην εκτίμηση για EBITDA 800 εκατ. ευρώ το 2020 και αν διατηρείται αυτή η εκτίμηση.

Η μετοχή ξεκίνησε με άνοδο 4% και πάνω από τα 3,50 ευρώ με καλό όγκο συναλλαγών. Οι αγοραστές βιάζονται καθώς εκτιμούν πως οι εξελίξεις είναι καλές για την εταιρεία. Ίδωμεν…

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,4%.

JUMBO: Χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος σήμερα η μετοχή. Κόβει 0,062 ευρώ ανά μετοχή. Έχει ήδη δώσει 0,22 ευρώ ανά μετοχή άρα το συνολικό μέρισμα ανέρχεται στα 0,2820 ευρώ ανά μετοχή. Αν και παίζει χωρίς το μικρό αυτό μέρισμα που μένει ξεκίνησε ανοδικά με άνοδο άνω του 2,5%.

ΑΔΜΗΕ: Εξαιρετική παραμένει η συμπεριφορά της μετοχής με τον τίτλο να κινείται στο ξεκίνημα με καλή άνοδο άνω του 3% και πάνω από τα 2,40 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή κίνηση της μετοχής λόγω του μεγάλου ανεκτέλεστου που έμεινε στους πωλητές την Παρασκευή και ήταν πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Στο ξεκίνημα έχει γίνει όγκος άνω των 40 χιλ. τεμαχίων και η μετοχή είναι στα 11,34 ευρώ με μικρή άνοδο και εκεί βγαίνουν καλοί αγοραστές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης