Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στα τυφλά» Wall Street και Fed για την κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών

«Στα τυφλά» Wall Street και Fed για την κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών
Kανείς, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που διοργανώνει τα ετήσια stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες, δεν έχει ιδέα τι να περιμένει
Μία πρώτη γεύση για την κατάσταση που επικρατεί στις αμερικανικές τράπεζες θα πάρουν η Federal Reserve, οι τράπεζες και οι επενδυτές, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με εταιρικές χρεοκοπίες, λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Σύμφωνα με το Reuters, κανείς, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που διοργανώνει τα ετήσια stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες, δεν έχει ιδέα τι να περιμένει.
Σημειώνεται ότι πέρυσι τα αποτελέσματα των stress tests είχαν ανακοινωθεί στις 31 Μαϊου, ωστόσο φέτος δεν έχει οριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.
«Αυτή είναι η ερώτηση των 100 χιλ. δολ.
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό και είμαι σίγουρος ότι η Fed εργάζεται σκληρά για να το κάνει σωστά.
Είμαστε περίεργοι και δεν έχουμε σαφήνεια ", δήλωσε ο Kevin Fromer, Διευθύνων Σύμβουλος του Financial Services Forum, το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια από ό, τι είχαν προβλέψει, κάτι που θα μπορούσε τελικά να τις αναγκάσει να μειώσουν τα μερίσματα, να μειώσουν τους ισολογισμούς τους ή τον δανεισμό.
Φέτος, το πραγματικό οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας, έχει ξεπεράσει κατά πολύ το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η Fed τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα ορισμένες τράπεζες να ζητούν την αναβολή τους για φέτος.
Αντ΄αυτού η Fed ανακοίνωσε, αφότου είχαν καταθέσει τα σχέδιά τους τον Απρίλιο, ότι θα προσθέσει επιπλέον παραμέτρους, οι οποίες αντανακλούν τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες.
Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America  και Citigroup, έχουν βάλει στην άκρη το ποσό των 20 δισ. δολ. προκειμένου να καλύψουν τις αναμενόμενες απώλειες στο α΄τρίμηνο του 2020.
Αυτές οι τράπεζες, μαζί με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, συμπεριλαμβάνονται στις 34 τράπεζες που θα «δοκιμαστούν» από τη Fed φέτος.
Οι τράπεζες δηλώνουν ότι βρίσκονται στο σκοτάδι ως προς τα αποτελέσματα, καθώς η Fed δεν τους έχει παράσχει λεπτομέρειες για τους επιπλέον παράγοντες που θα συμπεριληφθούν στα stress tests.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα προσαρμόσει τα στοιχεία για την απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς και τις πιθανές ζημιές για τις τράπεζες από τα δάνεια. 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης