Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χριστίνα Τετράδη (Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου): Η κυβέρνηση να αναλάβει μέρος του κόστους των εργοδοτικών εισφορών

Χριστίνα Τετράδη (Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου): Η κυβέρνηση να αναλάβει μέρος του κόστους των εργοδοτικών εισφορών
Μεγάλο το πρόβλημα της ρευστότητας στον κλάδο τουρισμού και ξενοδοχείων
Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Χριστίνα Τετράδη είπε στο bankingnews ότι η κυβέρνηση έριξε το μεγαλύτερο βάρος στους ξενοδόχους στο στάδιο της επανεκκίνησης οι οποίοι ανέμεναν τουλάχιστον την μερική επιδότηση της εργατικής εισφοράς που παραμένει εξολοκλήρου στους ξενοδόχους  παρότι  το προσωπικό θα εργάζεται λιγότερες ημέρες.
Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ εστίασε και στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επανέλθουν στην κανονικότητα σε ένα περιβάλλον με υψηλότερα κόστη κατά 10% εξαιτίας του COVID 19 για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας.
 Οι τράπεζες ζητούν εξασφαλίσεις για την χρηματοδότησή τους μέσα από το ΤΕΠΙΧ II και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.
Αναφέρει ότι σήμερα δεν υπάρχουν κρατήσεις καθώς ο κύριος  όγκος των ξένων τουριστών έχει αποκλειστεί λόγω των κριτηρίων που έθεσαν οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι, αποκλείοντας σε πρώτη φάση τους Βρετανούς τους Γάλλους  του Ιταλούς τους Ισπανούς  με την εγχώρια αγορά να προσδοκά τους Γερμανούς και τουρίστες άλλων χωρών.
Υποστηρίζει ότι η φετινή θα λειτουργήσει με το 30% του επισκεπτών και πιθανόν να μειωθεί στο 25%  διότι δεν θα ταξιδέψει το σύνολο των τουριστών.
 Το  Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με βάση την ΚΥΑ το άρθρο 3 ορίζει ότι η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης τελεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.
Το άρθρο 4 το σήμα πιστοποίησης “Health First” 1. το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020  και θα εκδίδεται από το ΞΕΕ.
Σύμφωνα  με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου θα δημιουργηθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα εξειδίκευσης του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα πρέπει, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, να εφαρμόσει κάθε ξενοδοχείο θέτει σε λειτουργία από αύριο 02.06.2020 το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη διευκόλυνση των μελών του. Υπογραμμίζεται ότι η πλατφόρμα θα φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα του, www.grhotels.gr. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν θα δίνει πιστοποιήσεις αλλά  θα λαμβάνει  αντίστοιχα  έγγραφα από τις ξενοδόχους ότι έχουν λάβει γνώση για τους κανόνες τήρησης  των κανόνων υγιεινής.
«Επι ξυρού ακμής» βαδίζουν οι ξενοδόχοι στην εποχή της πανδημίας του Covid 19 κατά την  πρώτη  μέρα επαναλειτουργίας του κλάδου τα 8 στα 10 ξενοδοχεία παρέμειναν  κλειστά ,σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος ο οποίος εκτιμά ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα ανοίγουν σταδιακά, επισημαίνοντας ότι απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογής και κυρίως κρατήσεις για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων που σήμερα είναι στο μηδέν.
Από την πλευρά της
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός σε σχετική δήλωσή του τονίζει μεταξύ άλλων  ότι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ό,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν και να κρατήσουμε όρθια τα ελληνικά ξενοδοχεία που έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία και στην κοινωνία.
Στην ΚΥΑ προβλέπονται και πρόστιμα από 500 έως 5.000 για τους παραβάτες των πρωτοκόλλων υγείας και στην περίπτωση που δεν συμμορφώνεται η ξενοδοχειακή μονάδα  θα τις επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος  για 15 ημέρες.  Τέλος  να σημειωθεί ότι η κα αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κα Χριστίνα Τετράδη δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του υπουργού Χάρη Θεοχάρη για τα τουριστικά έσοδα ύψους  8 δις. ευρώ.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης