Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε κανονικούς ρυθμούς η Ελλάδα, πέμπτο κύμα άρσης μέτρων - Ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά - Στους 179 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Σε κανονικούς ρυθμούς η Ελλάδα, πέμπτο κύμα άρσης μέτρων  - Ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά - Στους 179 οι νεκροί από τον κορωνοϊό
Στους 179 οι νεκροί από κορωνοϊός - Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ
(upd9) Με την επιδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, η Ελλάδα επέστρεψε από σήμερα Δευτέρα 1/6 σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς επαναλειτουργούν ύστερα από 2,5 και πλέον μήνες τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί ενώ «ανοίγουν» και πάλι τα δικαστήρια και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα θερινά σινεμά, οι πισίνες, κα.
Παράλληλα, από σήμερα 1/6 πρεμιέρα έκανε και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία», το οποίο διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους και για επιχειρήσεις ενώ σε ισχύ είναι από σήμερα και ο μειωμένος ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως και στα εισιτήρια των αστικών, υπεραστικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών.
Ενόψει της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το 2ο δημοτικό σχολείο Καλλιθέας προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το πώς τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Αν εφησυχάσουμε, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων – Δεν έφυγε ο ιός

Τη θέση ότι αν εφησυχάσουμε, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας, τονίζοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ο εφησυχασμός για τον κορωνοϊό.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι ο εφησυχασμός.
Αν εφησυχάσουμε θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων.
Δεν έφυγε ο ιός.
Είναι στην κοινωνία μας.
Θα είναι μαζί μας για τα επόμενα 1-1,5 χρόνια και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν.
Εάν κάνουμε λάθη θα επιστρέψει.
Η συμπεριφορά των πολιτών είναι ο κυριότερος παράγων που είτε κρατά την επιδημία σε καταστολή είτε σε επαναφορά» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας.
«Ας κοιτάξει τις ΗΠΑ και την Αγγλία που πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι, όποιος δεν είναι προσεκτικός.
Το ότι το αποφύγαμε έγκυρα τέτοιες καταστάσεις λόγω της λήψης μέτρων, δε σημαίνει ότι παύει να είναι επικίνδυνος ο ιός» υποστήριξε ο κ.Σύψας, ο οποίος ανέφερε ότι θα υπάρχουν και εισαγόμενα κρούσματα λόγω της έλευσης τουριστών.
«Είναι ένα ρίσκο που αναλάβαμε για να έχουμε οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι.
Ωστόσο, υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων, καθώς στον τουρισμό η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Μπορεί να γίνει ιχνηλάτιση και απομόνωση των κρουσμάτων» τόνισε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως σε όποια χώρα εξαπλώνεται η επιδημία, η τουριστική της αγορά δεν θα ανοίγει. «Προηγείται η δημόσια Υγεία» τόνισε ο κ.Σύψας, ο οποίος ερωτηθείς για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, υποστήριξε ότι πρόκειται για ηλικιακές ομάδες «με μηδαμινό κίνδυνο να πάθουν κάτι από κορωνοϊό», ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι νηπιαγωγοί.
«Έπρεπε να ανοίξουν τώρα, γιατί αν δεν άνοιγαν τώρα, θα τους ανοίγαμε τον Σεπτέμβριο» είπε ο κ.Σύψας.

Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Θα περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση – Επανεξέταση για τα beach bar

Την εκτίμηση πως η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει και στην κατανάλωση διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης αναφερόμενος στο σημερινό πέμπτο κύμα άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε μια σειρά από προϊόντα.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm και ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ ο κ.Παπαθανάσης είπε ότι «οι περισσότεροι επαγγελματίες θα μεταφέρουν την μείωση στον καταναλωτή, γιατί θέλουν να προσελκύσουν πελάτες».
«Αν δει κάποιος ότι μειωθούν οι τιμές, θα ανέβει ο όγκος των πωλήσεων.
Υπάρχει μια ελαστικότητα στις πωλήσεις.
Σαφώς είναι μια στήριξη στην εστίαση και στα καφέ» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης, ο οποίος υποστήριξε ότι με το άνοιγμα τους τα καφέ δούλεψαν, αν και παραδέχθηκε ότι η εστίαση δεν πήγε καλά λόγω και των καιρικών συνθηκών.
«Θεωρούμε ότι θα προχωρήσει γρήγορα η εστίαση» εκτίμησε ο κ.Παπαθανάσης, επισημαίνοντας πως ο «κόσμος είναι επιφυλακτικός, γιατί προσπαθεί να προστατέψει την υγείας του και δεν αισθάνεται άνετα να βγει έξω αμέσως».
Αναφορικά με τους κανόνες που θα ισχύουν από σήμερα 1/6 για τα υπαίθρια κέτερινγκ και τις εκδηλώσεις σε κτήματα, ο κ.Παπαθανάσης είπε ότι δεν θα μπορεί να παίρνει κανείς φαγητό από το μπουφέ, αλλά θα σερβίρεται πλέον το φαγητό στις εκδηλώσεις και θα υπάρχουν προστατευτικά.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει ζητηθεί «μια νέα προσέγγιση από την επιτροπή λοιμωξιολογων» τόσο για τα beach bar που δεν πωλούν αλκοόλ, αλλά και «για όλους τους κωδικούς δραστηριότητας που παραμένουν κλειστοί», αναμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων για την επιστροφή τους στην κανονικότητα, όπως γυμναστήρια κέντρα διασκέδασης.
Με αφορμή την επανεκκίνηση του τουρισμού σήμερα, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται σταδιακά, καθώς «υπάρχει μια διστακτικότητα στον κόσμο», ενώ προανήγγειλε ότι επανεκκινούν σήμερα εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές.
 
Στα θρανία ύστερα από 2,5 μήνες

Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.
Η σημερινή ημέρα, ως επί το πλείστον, ήταν αφιερωμένη στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.
Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές, τόσο στις σχολικές αίθουσες, όσο και στα σχολικά λεωφορεία.
Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι 15.
Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου.
Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.
Σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).
Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.
Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.
Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
Σημειώνεται πως τα δημοτικά θα λειτουργήσουν έως τις 26/6.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα Ειδικά Σχολεία, οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν έως τις 12 Ιουνίου, και εκείνες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.
Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.
Γενικότερα, για τα Εδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών).
Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκεια – Ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά

Εν τω μεταξύ από σήμερα Δευτέρα 1/6 επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία και τα παρόμοια καταλύματα 12μηνης διάρκειας ενώ ανοίγει και μια σειρά από επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι κανόνες ασφαλείας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στα εν λόγω καταστήματα, θα ανακοινωθούν με κοινή υπουργική απόφαση.
Η λίστα:
•    55.10 / Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)
•    55.30 /Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
•    56.21/Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
•    59.14 /Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
•    56.29.20.02 /Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
•    91.01 / Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
•    93.11.10.02 / Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
•    93.11. 10.03 / Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
•    93.29.11.03 / Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
•    93.29.19.01 / Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
•    96.09.19.06 / Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
•    96.09.19.09 / Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
•    96.09.19.17 / Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
•    96.04.10.05 / Υπηρεσίες μασάζ.
•    94.99.16.01 / Πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
•    Αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (Κυριακάτικες αγορές, Εμποροπανηγύρεις κλπ).

Μειώσεις σε ΦΠΑ, μειωμένα τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες

Από χθες τέθηαν σε ισχύ και οι μειώσεις του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε μια σειρά από προϊόντα.
Συγκεκριμένα, οι μειώσεις αφορούν σε:
• Μεταλλικό νερό   
• Αναψυκτικό τύπου κόλα
• Λεμονάδα-Λεμονίτα
• Πορτοκαλάδα
• Βυσσινάδα
• Παγωμένο τσάι
• Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
• Καφές, τσάι
• Υποκατάστατο γάλακτος
• Σοκολατούχο γάλα
• Φρουτοχυμός
• Νέκταρ χυμών
• Τονωτικά παρασκευάσματα
• Ισοτονικά παρασκευάσματα
• Ενεργειακά ποτά
Μειώσεις θα γίνουν και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως στα εισιτήρια κινηματογράφων, στις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων και στις υπηρεσίες μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους.
Παράλληλα, μειωμένα θα είναι και τα εισιτήρια σε αστικές συγκοινωνίες, πλοία και αεροπλάνα.
Στο πλαίσιο αυτό, μειωμένο στο ποσό των 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ θα είναι από σήμερα το ενιαίο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, ενώ 0,90 ευρώ θα κοστίζει και το εισιτήριο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.
Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου παρακολουθεί την μείωση του ΦΠΑ (που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020), συμπαρασύροντας και των πακέτων εισιτηρίων και των καρτών.
Αναλυτικά:
• τα 10 ενιαία εισιτήρια θα κοστίζουν 12 από 13,5 ευρώ
• οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 27 από 30 ευρώ
• οι τριμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 78 από 85,
• οι εξαμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 300 από 330 ευρώ.
Παράλληλα, δωρεάν πρόσθετο χρόνο 55 ημερών θα προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες σε όσους είχαν αγοράσει 3μηνιαίες, 6μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, αλλά δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν στο διάστημα της πανδημίας.

Ανοίγουν τα δικαστήρια

Από σήμερα 1/6 επαναλειτουργούν και τα δικαστήρια.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν και πάλι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο και το Μισθοδικείο,  το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας.
Τα ποινικά δικαστήρια θα επαναλειτουργήσουν στις 21 Ιουνίου.

Στους 179 οι νεκροί από κορωνοϊός - 2 νέα κρούσματα - Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, κάνοντας «ποδαρικό» στη νέα διαδικασία ενημέρωσης για την πορεία της COVID-19 στην Ελλάδα.
Ο ΕΟΔΥ ανήρτησε την ημερήσια (1/6) έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης σύμφωνα με την οποία, έως τις 15.00 σήμερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 55,1% άνδρες.
Image
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Image
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75% άνδρες).

www.bankingnews.gr www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης