Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Με την 13η καλύτερη επίδοση τον Μάιο το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά με την 5η χειρότερη για το 2020 μεταξύ 43 διεθνών assets

Deutsche Bank: Με την 13η καλύτερη επίδοση τον Μάιο το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά με την 5η χειρότερη για το 2020 μεταξύ 43 διεθνών assets
Με βάση την γερμανική τράπεζα το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο στο παρελθόν εμφάνιζε από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, λόγω του κορωνοιού έχασε την δυναμική του
Την 13η καλύτερη επίδοση τον Μάιο 2020 εμφάνισε το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά ακόμη καταγράφει την 5η χειρότερη για το 2020 μεταξύ 43 διεθνών assets αναφέρει η Deutsche Bank σε έκθεση της.
Με βάση την γερμανική τράπεζα το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο στο παρελθόν εμφάνιζε από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, λόγω του κορωνοιού έχασε την δυναμική του.
Τον Μάιο 2020 το ελληνικό χρηματιστήριο είχε την 13η καλύτερη επίδοση παγκοσμίως.
Ωστόσο με όρους 2020, δηλαδή απόδοση σε ετήσια βάση και σε σύγκριση με τα υψηλά καταγράφει την 5η χειρότερη επίδοση διεθνώς σε σύγκριση 43 διεθνών χρηματιστηρίων, εμπορευμάτων και άλλων επενδυτικών assets.
Μετά από έναν καταστροφικό Μάρτιο και την ευφορία που επικράτησε τον Απρίλιο του 2020 τον Μάιο τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου σημείωσαν επίσης ισχυρή απόδοση, καθώς ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης των κρουσμάτων Covid-19 συνέχισε να επιβραδύνεται.
Για τους επενδυτές τα χειρότερα της πανδημίας μπορεί να έχουν περάσει.
Επιπλέον, καθώς χώρες σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο κινήθηκαν για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς της καραντίνας, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται ξανά, γεγονός που συνέβαλε περαιτέρω στην ενίσχυση της θετικής άποψης των επενδυτών.
Εξετάζοντας το συνολικό δείγμα περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα, συνολικά 33 από τα 38 περιουσιακά στοιχεία είχαν θετική απόδοση κατά τη διάρκεια του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι 12 από τα 38 έχουν θετικές αποδόσεις και σε ετήσια βάση.
Το πετρέλαιο ήταν η μεγάλη ιστορία για άλλη μια φορά τον Μάιο, αν και σημείωσε σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά ειδικά για το αμερικανικό αργό WTI καθώς ανάκαμψε με κέρδη +88,4% κατά τη διάρκεια του μήνα, τερματίζοντας 4 διαδοχικές μηνιαίες μειώσεις.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου άρχισε να αυξάνεται και πάλι, επιτρέποντας το αμερικανικό αργό από τη χειρότερη απόδοση τον Απρίλιο, στην καλύτερη απόδοση τον Μάιο, ακόμα κι αν απέχει -41,9% σε ετήσια βάση.
Το Brent σημείωσε μια παρόμοια κίνηση, αν και όχι τόσο ακραία, καταγράφοντας αύξηση +39,8% το Μάιο απέχοντας -46,5% χαμηλότερα σε ετήσια βάση από τα υψηλά του 2020.
Τα μέταλλα και συνολικά τα εμπορεύματα ευρύτερα είχαν έναν καλό μήνα:
το ασήμι είχε μια από τις καλύτερες επιδόσεις τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση +19,3% την μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2011.
Εν τω μεταξύ, ο χρυσός κατέγραψε αύξηση +2,6% τον Μάιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον 14% σε επίπεδο έτους.
Οι μετοχές ως επί το πλείστον είχαν ισχυρή απόδοση, με την πλειονότητα των δεικτών να σημειώνουν σταθερές αυξήσεις τον Μάιο.
Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας πρωτοστάτησε με αύξηση +8,6%, ενώ το +6,9% του NASDAQ κινείται υψηλότερα σημαίνει ότι ο δείκτης είναι τώρα σταθερά θετικός σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, η χειρότερη απόδοση ήταν του Hang Seng, που μειώθηκε -6,3% τον Μάιο εν μέσω περαιτέρω πολιτικών αναταραχών στο Χονγκ Κονγκ.
Τα κρατικά ομόλογα στη νότια Ευρώπη σημείωσαν κέρδη καθώς ο Πρόεδρος Macron και ο Καγκελάριος Merkel παρουσίασαν πρόταση για ένα νέο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ που προτάθηκε και επίσημα από την Κομισιόν ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Αν και η πρόταση θα πρέπει να συμφωνηθεί ομόφωνα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από τις προοπτικές προόδου και η απόδοση των δεκαετών ιταλικών και ισπανικών αποδόσεων μειώθηκε.
Τέλος, στο συνάλλαγμα, η στερλίνα ήταν ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση, καταγράφοντας μείωση -2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και -3,3% έναντι του ευρώ.
Η πίεση αποδίδεται στην μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και πριν από μια σημαντική συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο 2020.
Ωστόσο, οι αναδυόμενες αγορές είχαν από τις ισχυρότερες επιδόσεις στα νομίσματα τους με τον δείκτη EM FX να αυξάνεται +1,9%, αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις απώλειες σε ετήσια βάση.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης