Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινδυνολογία ή πραγματικότητα το 2ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού; - Στο κόκκινο Λατινική Αμερική, Ινδία - Στους 376 χιλ. οι νεκροί

tags :
Κινδυνολογία ή πραγματικότητα το 2ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού; - Στο κόκκινο Λατινική Αμερική, Ινδία - Στους 376 χιλ. οι νεκροί
Στα 6,3 εκατομμύρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως - Επανεκκινεί η Ευρώπη, βάζει τέλος στα lockdowns
(upd3) Στον απόηχο της αντιπαράθεσης σχετικά με το εάν θα έρθει ή όχι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και κατά πόσο αυτό θα είναι ισχυρό ή όχι, τα περισσότερα κράτη στον πλανήτη – με εξαίρεση τη Λατινική Αμερική και την Ινδία που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας - ήδη έχουν άρει ή χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στη νέα πραγματικότητα και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.
Ύστερα από τις δηλώσεις του Alberto Zangrillo, του επικεφαλής της εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου San Raffaele στη Λομβαρδία, το οποίο σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας στην Ιταλία ότι ο κορωνοϊός χάνει τη δυναμική του, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ειδικοί επιστήμονες έσπευσαν να καταρρίψουν την επιχειρηματολογία του Ιταλού καθηγητή.
Άλλωστε και ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως ποτέ δεν είπε ότι ο ιός άλλαξε, αλλά ότι έχει αλλάξει η αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού και του ξενιστή κάτι που όπως είπε, μπορεί να οφείλεται είτε στα διαφορετικά χαρακτηριστικά του ιού είτε στα διαφορετικά χαρακτηριστικά αυτών που έχουν μολυνθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΠΟΥ εξακολουθεί να επισημαίνει πως η άρση των όποιων περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου, άμεσου κύματος έξαρσης κρουσμάτων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στις ΗΠΑ, οι οποίες και ενώ μετρούν περισσότερους από 105.000 νεκρούς και πάνω από 1,8 εκατομμύρια κρούσματα, μαστίζονται εδώ και μια εβδομάδα από μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια, τα οποία κατά πολλούς επιστήμονες ευνοούν την ανάπτυξη μιας νέας εκτίναξης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι και χιλιάδες κρούσματα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λατινική Αμερική, όπου ο ιός θερίζει σε Βραζιλία, Μεξικό και Χιλή, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση της, αλλά και στην Ινδία όπου χθες Δευτέρα 1 Ιουνίου έκανε ημερήσιο ρεκόρ σε κρούσματα.
Στην Ευρώπη, όπου ο ιός είναι σε φθίνουσα πορεία, όλα τα κράτη αίρουν τους περιορισμούς και «τρέχουν» για να προλάβουν να ανοίξουν τα σύνορα τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσουν τη φετινή τουριστική χρονιά.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 376.000, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 6,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 2,7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 6.302.318
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 376.210
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.811.277 και σε νεκρούς με 105.147
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 39.127 θανάτους με 277.736 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Ιταλία με 33.475 και 233.197 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 526.447 και τέταρτη σε νεκρούς με 29.337
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 423.186 και 5.031 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 239.638 και 27.127 νεκρούς
- Στους 28.836 οι νεκροί στη Γαλλία, 189.348 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 182.028και οι νεκροί σε 8.522
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.878 και τα κρούσματα σε 154.445
- Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία, ανέρχονται σε 198.706 – Οι νεκροί σε 5.608
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.022 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.787 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 899
- Στους 9.486 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 58.517 τα κρούσματα
- Στα 7.221 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.871 στην Ελβετία που μετρά και 1.920 θανάτους
- Στους 4.563 οι νεκροί στην Τουρκία, 164.769 τα κρούσματα
Image


ΗΠΑ: Πάνω από 105.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Άλλα 743 θύματα σε ένα 24ωρο

Περισσότεροι από 105.000 είναι οι νεκροί στις  ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 743 θύματα.
Την ίδια στιγμή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,8 εκατομμύρια, τη στιγμή πάντως που όλες οι Πολιτείες αίρουν σταδιακά τα μέτρα και προσπαθούν να επανέλθουν στη νέα πραγματικότητα, ανοίγοντας μέρος της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας τους.
Ωστόσο, οι μαζικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια που καταγράφονται σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ λόγω της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd περιπλέκει κατά πολύ και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την επιστροφή σε μια κανονικότητα.
Εδώ και μια εβδομάδα καταγράφονται εκτεταμένα επεισόδια, λεηλασίες, διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία, γεγονότα που καθιστούν αδύνατο το να επέλθει η ομαλότητα, δεδομένου ότι σε τουλάχιστον 40 πόλεις έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.
Μάλιστα, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων λόγω των μαζικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για σοβαρούς κινδύνους δημόσιας υγείας λόγω της συνάθροισης τόσων πολλών ανθρώπων και επισημαίνουν ότι οι διαδηλώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αρμόδιοι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως σε δύο εβδομάδες θα φανεί, αν όντως υπήρξε επιβάρυνση της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης στις ΗΠΑ από τις διαδηλώσεις, την ώρα πάντως που ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι ζητούν από τους διαδηλωτές να φορούν μάσκες και να τηρούν όσο το δυνατόν τις αποστάσεις (!), αν και στα θετικά περιλαμβάνονται ότι αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και ότι σε αυτές συμμετέχουν νέοι άνθρωποι.
Στα αρνητικά, όπως επισημαίνουν, είναι ότι η χρήση δακρυγόνων και όποιων άλλων χημικών, αναγκάζουν τους διαδηλωτές να βήχουν και να δακρύζουν, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση του ιού, δεδομένου ότι και οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκες.
Δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί είναι ασυμπτωματικοί φορείς, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σύλληψη, μεταφορά και φυλάκιση διαδηλωτών… αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.
Image
Στο επίκεντρο του κορωνοϊού η Λατινική Αμερική – Θερίζει Βραζιλία, Χιλή, Μεξικό

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να παραμένει η Λατινική Αμερική καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και τα θύματα.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι η Βραζιλία και η Χιλή αλλά και το Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 1/6 ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε άλλους 623 θανάτους και 11.598 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί υπολογίζονται σε 29.937 επί συνόλου 526.447 μολύνσεων.
Παρόλο αυτά ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο παρουσίασε σχέδιο σταδιακής και αντιστρέψιμης επανεκκίνησης της δραστηριότητας από σήμερα Τρίτη 2/6, που προβλέπει αρχικά την επαναλειτουργία των εκκλησιών και την επανέναρξη των ναυτικών αθλημάτων, με χρήση μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο σχέδιο έξι φάσεων, με κατάληξη την «επιστροφή στην ομαλότητα» τον Αύγουστο. Τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν, αλλά για περιορισμένο αριθμό μαθητών, τον Ιούλιο.
Οι πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να παραμείνουν υπό περιορισμό.
Σημειώνεται ότι η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη εστία της πανδημίας στη Βραζιλία με 5.462 θανάτους και 54.530 κρούσματα μόλυνσης.

Πάνω από 1.100 οι νεκροί στην Χιλή

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Χιλή όπου θα τα κρούσματα έφτασαν 105.159 και οι νεκροί τους 1.113.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.471 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και υπέκυψαν άλλοι 59 ασθενείς.
Τα μέτρα περιορισμού στο Σαντιάγο και τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, παρατάθηκαν ως την 5η Ιουνίου.
Ωστόσο ο υπουργός Υγείας επισήμανε χθες ότι τα αποτελέσματα των μέτρων δεν φαίνονται «άμεσα» και πολλά θα εξαρτηθούν από το «πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες», δηλαδή αν και κατά πόσο θα εφαρμόσουν τις συστάσεις.
Στο Μεξικό οι νεκροί ξεπέρασαν τους 10.000 καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 237 θύματα.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί ανέρχονται σε 10.167 επί συνόλου 93.435 κρουσμάτων.
Το Μεξικό είναι η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία.
Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί είναι πολλαπλάσιος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Image
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Ρωσία αλλά ο Putin άρει τους περιορισμούς

Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία, η οποία αποτελεί την τρίτη χώρα παγκοσμίως σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 423.741 (το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 8.863 νέα κρούσματα) ενώ το σύνολο των νεκρών υπολογίζεται σε 4.849, καθώς 182 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή τις τελευταίες 24 ώρες.
Από το συνολικό αριθμό των νεκρών, περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα οι 2.553 εντοπίζονται στη Μόσχα.
Πάντως, αν και η Ρωσία είναι μια από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, ο πρόεδρος Vladimir Putin αρχίζει να αίρει τα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα.
Σημειώνεται πως εδώ και δύο μήνες, οι κάτοικοι της Μόσχας μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Πλέον, θα μπορούν να βγαίνουν για περίπατο τρεις φορές την εβδομάδα ενώ θα επαναλειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις.

Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία: Προσεγγίζουν τα 200.000

Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε χθες 1/6 η Ινδία.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 8.392 νέα κρούσματα με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 198.000.
Όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, αυτοί ανέχονται σε 5.394.
Παρά το γενικό lockdown που ίσχυσε έως τις 31/5 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει.
Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα η Ινδία καταγράφει σε ημερήσια βάση περισσότερα από 8.000 κρούσματα, ενώ διατυπώνονται έντονες ανησυχίες πως οι εργάτες που είχαν εγκλωβιστεί στις μεγαλουπόλεις λόγω των περιοριστικών μέτρων, θα διασπείρουν τον ιό στην ύπαιθρο κατά την επιστροφή στα χωριά τους.

Επανεκκίνηση στην Ευρώπη, τελειώνουν τα lockdown

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη κηρύσσει το τέλος των περιοριστικών μέτρων και «τρέχει» να ανοίξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει την ελευθερία στη μετακίνηση των ανθρώπων.
Κύριο μέλημα των περισσότερων είναι να σωθεί η φετινή τουριστική χρονιά.
Πάντως, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κρατών όπου εξακολουθούν να μετρούν καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη Μ. Βρετανία, η οποία προσεγγίζει τους 40.000 νεκρούς.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown την περασμένη εβδομάδα, ενώ από χθες 1/6 επιτρέπεται σε έως και έξι άτομα να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία.
Επιπλέον, άνοιξαν ορισμένα σχολεία, κάποιοι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κοινό και πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που «προστατεύονταν» μέσα στα σπίτια τους ως ευάλωτες ομάδες θα επιτρέπεται πλέον να βγαίνουν έξω.
Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, κινείται προς την κατεύθυνση άρσης των μέτρων περιορισμού ενώ από αύριο 3/6 θα προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων της και στην άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων εντός της ιταλικής επικράτειας, αν και δεν λείπουν οι επιφυλάξεις σχετικά με την ελευθερία των μετακινήσεων των κατοίκων της Λομβαρδίας.
Η Ισπανία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες - έως τις 21 Ιουνίου – την κατάσταση ανάγκης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, η οποία προτίθεται να ανοίξει τα σύνορα της από τις 15/6 αλλά και η Ολλανδία, η οποία και αυτή ανοίγει και πάλι καταστήματα και μπαρ.
Image
Κίνα: Μόλις 5 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο – Στους 4.634 οι νεκροί

Μόλις 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα 1 Ιουνίου ενημερώθηκε για πέντε νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, που όπως διευκρίνισε ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται που φθάνουν έχοντας μολυνθεί στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σετσουάν και από ένα σε Σαγκάη, Γκουανγκντόνγκ και Σαανσί, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Υγείας.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ασθενούς.
Οκτώ ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία της Κίνας, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 73 άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19.
Συνολικά, 78.315 άνθρωποι έχουν ιαθεί στη χώρα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 83.022 κρουσμάτων μόλυνσης.

Κίνα: Μόλις 300 ασυμπτωματικούς ασθενείς στον κορωνοϊό έδειξαν τα τεστ στα 11 εκατομμύρια πολίτες της Wuhan

Στην ανακοίνωση ότι κατόπιν των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν στα περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες της Wuhan, της κινέζικης πόλης από όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν μόλις 300 ασυμπτωματικοί ασθενείς και κανένα κρούσμα, προχώρησαν Κινέζοι αξιωματούχοι.
Όπως ανέφεραν οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα, παρά μόνο ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Κατά τους αξιωματούχους, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που εντοπίστηκαν δεν μπορούν να μολύνουν άλλους, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν, όπως μάσκες, οδοντόβουρτσες και τηλέφωνα, αλλά και σε άλλα που ακούμπησαν όπως πόμολα από πόρτες και κουμπιά ασανσέρ
Σημειώνεται ότι οι Αρχές ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διενέργειας διαγνωστικών τεστ στις 14 Μαΐου και έως χθες είχαν ελέγξει 9,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η κίνηση αυτή έγινε ύστερα από τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Ιταλοί ειδικοί: Ο κορωνοϊός έχει αποδυναμωθεί – Κινδυνολογία τα περί δεύτερου κύματος

Ο νέος κορωνοϊός χάνει το φορτίο του και έχει γίνει πολύ λιγότερο θανατηφόρος, δήλωσε ο Alberto Zangrillo ο οποίος είναι διευθυντής του νοσοκομείου San Raffaele του Μιλάνου.
«Τα test που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες έδειξαν ότι το ιικό φορτίο σε ποσοτικό επίπεδο είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με τα ιικά φορτία πριν από έναν ή δύο μήνες», δήλωσε ο ιταλός γιατρός στο δίκτυο RAI.
Ο Ιταλός γιατρός  δήλωσε ότι ορισμένοι ειδικοί «κινδυνολογούν» σχετικά με την προοπτική δεύτερου κύματος κρουσμάτων και ότι οι πολιτικοί οφείλουν να λάβουν υπ΄όψιν τους την νέα πραγματικότητα.
«Πρέπει να ξαναγίνουμε μία κανονική χώρα.
Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκράτηση της χώρας».
«Εν αναμονή επιστημονικής απόδειξης που θα υποστηρίξει την θέση ότι ο ιός έχει εξαφανισθεί... θα καλούσα όσους ισχυρίζονται ότι είναι βέβαιοι να μην προκαλούν σύγχυση στους Ιταλούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Sandra Zampa, υφυπουργός Υγείας, όπως αναφέρει το Reuters.
«Αντίθετα, θα πρέπει να προτρέψουμε τους Ιταλούς να παραμείνουν σε ύψιστη επιφυλακή, να διατηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φορούν μάσκες».
Και δεύτερος γιατρός από την βόρεια Ιταλία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι έχει επίσης διαπιστώσει ότι ο ιός έχει αποδυναμωθεί.
«Η ισχύς που είχε ο ιός πριν από δύο μήνες δεν είναι η ίδια που έχει σήμερα», δήλωσε ο Matteo Bassetti επικεφαλής της κλινικής Λοιμωδών Νόσων του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.
«Σήμερα είναι σαφές ότι η νόσος Covid-19 είναι διαφορετική».

ΠΟΥ: Η αποχώρηση των ΗΠΑ είναι απογοητευτική και ανεξήγητη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι «απογοητευτική» και «ανεξήγητη», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού, Dr. David Nabarro.
«Τώρα, έχουμε την ασθένεια με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχω δει ποτέ και πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κράτη, ακόμα και οι ΗΠΑ» δήλωσε ο David Nabarro μιλώντας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (29/5/2020) ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τις σχέσεις τους με τον ΠΟΥ.
Εάν η Ουάσιγκτον δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στον ΠΟΥ, θα είναι «ένα πραγματικά παράξενο πράγμα εν μέσω της καταπολέμησης μιας πανδημίας».
«"Είναι σαν να βρίσκεστε στη μέση της καταπολέμησης μιας δασικής πυρκαγιάς και ξαφνικά το 15% των πυροσβεστικών οχημάτων να απομακρύνονται ακριβώς τη στιγμή που τα χρειάζεστε περισσότερο», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος δωρητής στον ΠΟΥ και συνέβαλαν με περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια το 2019, ή περίπου το 15% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΠΟΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης