Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίμετρα στην τουρκική προκλητικότητα αναζητάει η ελληνική κυβέρνηση

Αντίμετρα στην τουρκική προκλητικότητα αναζητάει η ελληνική κυβέρνηση
Παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας, η οποία προσπαθεί να αποκρούσει την τουρκική προκλητικότητα, η Άγκυρα, μέρα τη μέρα, τεντώνει όλο και περισσότερο το σχοινί των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας, η οποία προσπαθεί να αποκρούσει την τουρκική προκλητικότητα, η Άγκυρα, μέρα τη μέρα, τεντώνει όλο και περισσότερο το σχοινί των ελληνοτουρκικών σχέσεων δίνοντας σήμα για ένα θερμό καλοκαίρι.
Και παρά την αυστηρή και σαφή τοποθέτηση της Αθήνας στα σχέδια γεωτρήσεων, η Τουρκία, επιμένοντας στο δρόμο των προκλήσεων, υποστηρίζει ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στη δική τους υφαλοκρηπίδα και βγάζει μάλιστα και νέους χάρτες στη δημοσιότητα.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκολυβικού μνημονίου, ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.
Η Άγκυρα πάντως χαρακτηρίζει «δίκαιες και νόμιμες» τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένει ότι θα συνεχίσει «να προασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο» χωρίς συμβιβασμό.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε επί τριάμισι ώρες, εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητα απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».
Σε αυτό το σκηνικό, η ελληνική διπλωματία αναπτύσει έντονη κινητικότητα προκειμένου να αποκρούσει τις κλιμακούμενες απόπειρες της Τουρκίας να παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης στα διεθνή φόρα έτσι ώστε να καταδείξει την προκλητική και παντελώς παράνομη πολιτική που χαράσει η Τουρκία υπονομεύοντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Υπό το πρίσμα αυτό, η πρώτη αντίδραση από την Ευρώπη ήρθε από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Josep Borrell, ο οποίος έστρεψε τα «βέλη» του κατά της Τουρκίας με αφορμή τις νέες γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει και την κάλεσε να σεβαστεί πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Την ίδια ώρα, κατά τις ίδιες πηγές, έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών από την ελληνική διπλωματία με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και με τους Ευρωπαίους εταίρους, αναφορικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα, η Αθήνα έχει ενημερώσει και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, με επιστολή που του απέστειλε σε ότι αφορά την παράνομη ενέργεια της Άγκυρας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει ανάλογες επιστολές για την τουρκική προκλητικότητα και πριν λίγους μήνες αναφορικά με τα γεγονότα του Έβρου με την εργαλειοποίηση των μεταναστών.
Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης περικλείονται επίσης, η ενημέρωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg καθώς και η ενημέρωση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης