Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Σωστή αποτύπωση από τις τράπεζες των κινδύνων που αντιμετωπίζουν σε κεφάλαια και NPEs λόγω της χαλάρωσης

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Σωστή αποτύπωση από τις τράπεζες των κινδύνων που αντιμετωπίζουν  σε κεφάλαια και NPEs λόγω της χαλάρωσης
Η σωστή αποτύπωση των προκλήσεων του Covid 19 από τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Η σωστή αποτύπωση των προκλήσεων του Covid 19 από τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Μπορεί να προηγείται η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η οικονομία όμως οι αρχές θέλουν τη κοστολόγηση της συνέπειας των παραπάνω μέτρων για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες θα αποτυπώνονται με τρόπο σαφή τόσο στους επόπτες όσο και σο ευρύ επενδυτικό κονό.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών λοιπόν, δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές  σχετικά με την καταγραφή των ανοιγμάτων που υπόκεινται σε μέτρα  τα οποία εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ακολουθούν την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος μέτρων, όπως το νομοθετικό μορατόριουμ για την αποπληρωμή δανείων και τις δημόσιες εγγυήσεις στα κράτη μέλη, με στόχο την υποστήριξη των επιχειρησιακών προκλήσεων και των προκλήσεων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.
Τα  παραπάνω δεν ήταν χωρίς συνέπειες για τις τράπεζες και οι συνέπειες αυτές θα πρέπει να αποτυπώνονται στις καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των κενών δεδομένων που σχετίζονται με τέτοια μέτρα για να διασφαλιστεί η κατάλληλη κατανόηση του προφίλ κινδύνου των ιδρυμάτων και της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς τους τόσο για τις εποπτικές αρχές όσο και για το ευρύ κοινό.
Μετά την έκρηξη της κρίσης του COVID-19, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι οργανισμοί της ΕΕ έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση και τον  περιορισμό των δυσμενών συστημικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η ΕΒΑ  καταβάλλει προσπάθειες να παρέχει σαφήνεια στα ιδρύματα σχετικά με την εφαρμογή προληπτικών και εποπτικών μέτρων για τη στήριξη του δανεισμού στην πραγματική οικονομία.
Στο πλαίσιο της κρίσης COVID-19, τα μέτρα που εισήγαγαν οι αρχές στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ δημιούργησαν ορισμένα κενά δεδομένων σε ότι αφορά τις αναφοές των ιδρυμάτων προς του επόπτες τους και την εν γένει γνωστοποίηση στο επενδυτικό κοινό.
Ενώ τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν την υποστήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι ρυθμιστικές αρχές και οι εποπτικές αρχές εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν  ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες για την παρακολούθηση και την κατανόηση τυχόν κινδύνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των τραπεζών.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές καλύπτουν πληροφορίες που είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της προληπτικής ορθότητας  της κάθε μιας τράπεζας, χωρίς να επηρεάζεται η μεταχείριση των πιστωτών τους στο πλαίσιο των μορατόριουμ ή στη βάση των δημοσίων εγγυήσεων.
Οι πληροφορίες που ζητούνται  είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση της συνολικής χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ.
Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, απαιτείται μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ στη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΒΑ  εισάγει, σε προσωρινή βάση, πρόσθετες αναφορές για την εφαρμογή της αναστολής πληρωμών, για τα  μέτρα ανοχής που εφαρμόζονται ως απάντηση στο COVID-19 για νέο δανεισμό ως απάντηση στην πανδημία COVID-19
Αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις αναφοράς και αποκάλυψης αναμένεται να είναι χρονικά περιορισμένες καθώς εισάγονται αυστηρά στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

irini9901@yahoo.gr
Ειρήνη Σακελλάρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης