Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε κανονικούς ρυθμούς η Ελλάδα, το βλέμμα στον τουρισμό - Ανοίγει η οικονομία - Στους 179 οι νεκροί από κορωνοϊό

Σε κανονικούς ρυθμούς η Ελλάδα, το βλέμμα στον τουρισμό - Ανοίγει η οικονομία - Στους 179 οι νεκροί από κορωνοϊό
Καθοριστική η 15η Ιουνίου για την πορεία του ελληνικού τουρισμού
(upd) Με το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας να επαναλειτουργεί και να προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του στη νέα πραγματικότητα, καθώς από την 1/6 πραγματοποιήθηκε το πέμπτο κύμα άρσης περιοριστικών μέτρων, το βλέμμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα στραμμένο στη πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Ήδη άνοιξαν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας (έχει προηγηθεί το «άνοιγμα» των κάμπινγκ, των κατασκηνώσεων, κοκ), αν και η καθοριστική ημερομηνία είναι η 15η Ιουνίου, όταν και αναμένεται το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ημέρα, αναμένεται να ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα ενώ για την 1η Ιουλίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.
Έως τότε θα έχουν φανεί τα πρώτα «σημάδια» για το πώς θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός και από αυτά θα εξαρτηθεί και το εάν θα ανοίξουν και τα περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της χώρας.
Και ενώ ξενοδόχοι και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, το ενδιαφέρον της Πολιτείας στρέφεται και στο πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί το θέμα της υγείας των χιλιάδων τουριστών, και να αντιμετωπίσει τυχόν θετικά κρούσματα, ιδιαίτερα εάν αυτά εμφανιστούν στα μικρά νησιά της χώρας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν κρούσματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα με την έλευση των τουριστών, τονίζοντας πως είναι μια ακόμα πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία.

Υπ.Υγείας: Αρχίζουν τεστ αντισωμάτων στους επαγγελματίες υγείας και στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ

Τεστ αντισωμάτων σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο ΕΣΥ εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας
Με απόφαση του υπ.Υγείας, Β.Κικίλια, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα 1 Ιουνίου τη διεξαγωγή του τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα τοπικά και περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές των 7 ΥΠΕ της χώρας.
Το τεστ αντισωμάτων αφορά, πέρα των επαγγελματιών υγείας και του μόνιμου προσωπικού των δομών, πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κ.λπ.), οι οποίοι θα μπορούν να το κάνουν στον φορέα που υπηρετούν σήμερα Τρίτη 2/6.
Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζόμενους σε αποκεντρωμένες δομές των ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία).
Η συμμετοχή στο τεστ αντισωμάτων είναι εθελοντική για όλους τους εργαζόμενους.
Η αιμοληψία θα γίνεται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και τα δείγματα θα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο που υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής, είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Η συλλογή των αποτελεσμάτων θα γίνεται με μέριμνα κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.
Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.

ΚΥΑ για τις αποστάσεις στην παραλία – Τι ισχύει για μπαρ, κυλικεία, μουσική

Δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών, που ορίζει τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Βάσει αυτής, επιτρέπεται πλέον, η παρασκευή ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ. αλλά εξακολουθεί η απαγόρευση για την αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων και η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.
Με βάση την απόφαση, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.
Επίσης ορίζονται τα εξής:
- Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα
- Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.
- Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.
Για τις υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου καταστήματος σε ενιαίο χώρο με την παραλία ορίζονται τα εξής:
- Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο και delivery στο σημείο της ξαπλώστρας
- Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Επιτρέπεται η παρασκευή μόνο ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ.
- Απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.
- Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος
- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο.
- Και υπάρχει η ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.
Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους όρους της ΚΥΑ, επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.

Θεοχάρης (υπ.Τουρισμού): Λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε ένα δεύτερο lockdown στη μέση του καλοκαιριού

Η Ελλάδα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να διαχειριστεί τους χιλιάδες τουρίστες που αναμένονται στην Ελλάδα ενόψει του καλοκαιριού και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού, Χ.  Θεοχάρης.
«Ο φόβος είναι κατανοητός, τον έχουμε βιώσει όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά σχολεία ή άλλα μέρη, με τους ανθρώπους να φοβούνται ένα ξέσπασμα ή ένα δεύτερο κύμα.
Δε συνέβη.
Λαμβάνουμε προσεκτικά μέτρα, ώστε να μην συμβεί ένα δεύτερο lockdown στη μέση του καλοκαιριού» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Politico ο κ.Θεοχάρης, ο οποίος είπε πως τα πρωτόκολλα υγείας θα είναι πολύ αυστηρά.
«Θα υπάρχει γιατρός σε κάθε κατάλυμα (με περισσότερα από 50 κρεβάτια) για να είμαστε βέβαιοι ότι οι τουρίστες είναι και αισθάνονται ασφαλείς.
Γνωρίζουμε ότι φέτος ακόμη και ένα ελαφρύ ζήτημα υγείας θα συνδεθεί με τον φόβο του κορωνοϊού.
Αυτό μπορεί εύκολα να καταστρέψει το πνεύμα των διακοπών, οπότε ο γιατρός απαιτείται για μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας.
Όλα θα γίνουν λίγο διαφορετικά φέτος το καλοκαίρι.
Νομίζω ότι οι ίδιοι οι επισκέπτες μας θα έχουν την ασφάλεια ως το πρώτο τους μέλημα και το ίδιο ισχύει για εμάς για την προστασία τόσο των Ελλήνων όσο και των επισκεπτών» υπογράμμισε ο κ.Θεοχάρης.

Γεωργιάδης (υπ.Ανάπτυξης): Μετά τις 15/6 θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία

Στο θέμα του τουρισμού αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις και ο υπ.Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν και μετά τις 15 Ιουνίου, όταν και θα αρχίσουν και οι πτήσεις σε Αθήνα,  Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα στο κέντρο της Αθήνα.
«Θα ανοίξουν μετά τις 15/6 οπότε και θα αρχίσουν οι πτήσεις του εξωτερικού.
Δεν είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την φετινή τουριστική σεζόν.
Δεν πάμε για κανένα ρεκόρ.
Πάμε να σώσουμε, ό,τι σώζεται» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, αναφέροντας πως «ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αντιδράσει με μια σχετική ευθύνη σε αυτά που περάσαμε».
«Ανοίγουμε ταχύτερα από το προβλεπόμενο.
Όσο τηρούμε τις αποστάσεις και χρησιμοποιούμε τους κανόνες υγιεινής δεν φοβάμαι για το καλοκαίρι.
Εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού θα έχουμε αναπόφευκτα.
Δεν είναι η καταστροφή του κόσμου.
Έχουμε σχέδιο για αυτό.
Δεν είναι κάτι που το φοβόμαστε» υπογράμμισε ο κ.Γεωργιάδης.
 
Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκεια – Ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά

Εν τω μεταξύ από χθες Δευτέρα 1/6 άρχισαν να επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία και τα παρόμοια καταλύματα 12μηνης διάρκειας ενώ ανοίγει και μια σειρά από επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι κανόνες ασφαλείας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στα εν λόγω καταστήματα, θα ανακοινωθούν με κοινή υπουργική απόφαση.
Η λίστα:
•    55.10 / Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)
•    55.30 /Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
•    56.21/Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
•    59.14 /Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
•    56.29.20.02 /Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
•    91.01 / Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
•    93.11.10.02 / Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
•    93.11. 10.03 / Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
•    93.29.11.03 / Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
•    93.29.19.01 / Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
•    96.09.19.06 / Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
•    96.09.19.09 / Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
•    96.09.19.17 / Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
•    96.04.10.05 / Υπηρεσίες μασάζ.
•    94.99.16.01 / Πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
•    Αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (Κυριακάτικες αγορές, Εμποροπανηγύρεις κλπ).

Μειώσεις σε ΦΠΑ, μειωμένα τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες

Ήδη τέθηκαν σε ισχύ και οι μειώσεις του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε μια σειρά από προϊόντα.
Συγκεκριμένα, οι μειώσεις αφορούν σε:
• Μεταλλικό νερό   
• Αναψυκτικό τύπου κόλα
• Λεμονάδα-Λεμονίτα
• Πορτοκαλάδα
• Βυσσινάδα
• Παγωμένο τσάι
• Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
• Καφές, τσάι
• Υποκατάστατο γάλακτος
• Σοκολατούχο γάλα
• Φρουτοχυμός
• Νέκταρ χυμών
• Τονωτικά παρασκευάσματα
• Ισοτονικά παρασκευάσματα
• Ενεργειακά ποτά
Μειώσεις θα γίνουν και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως στα εισιτήρια κινηματογράφων, στις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων και στις υπηρεσίες μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους.
Παράλληλα, μειωμένα θα είναι και τα εισιτήρια σε αστικές συγκοινωνίες, πλοία και αεροπλάνα.
Στο πλαίσιο αυτό, μειωμένο στο ποσό των 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ θα είναι από σήμερα το ενιαίο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, ενώ 0,90 ευρώ θα κοστίζει και το εισιτήριο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.
Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου παρακολουθεί την μείωση του ΦΠΑ (που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020), συμπαρασύροντας και των πακέτων εισιτηρίων και των καρτών.
Αναλυτικά:
• τα 10 ενιαία εισιτήρια θα κοστίζουν 12 από 13,5 ευρώ
• οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 27 από 30 ευρώ
• οι τριμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 78 από 85,
• οι εξαμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 300 από 330 ευρώ.
Παράλληλα, δωρεάν πρόσθετο χρόνο 55 ημερών θα προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες σε όσους είχαν αγοράσει 3μηνιαίες, 6μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, αλλά δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν στο διάστημα της πανδημίας.

Άνοιξαν τα δικαστήρια

Από 1/6 επαναλειτούργησαν και τα δικαστήρια.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν και πάλι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο και το Μισθοδικείο,  το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας.
Τα ποινικά δικαστήρια θα επαναλειτουργήσουν στις 21 Ιουνίου.

Στους 179 οι νεκροί από κορωνοϊός - 19 νέα κρούσματα - Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 2 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 19, εκ των οποίων 12 σε ταξιδιώτες που αφίχθηκαν με πτήση από το εξωτερικό (πρόκειται για πτήση από Ντόχα).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.937 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων το 55,3% είναι άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά
179 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (72,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)
Image

Image

Από το σύνολο των 2. 937 κρουσμάτων, 651 (22,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.695 (57,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.


Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 185.590 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.825 (2,6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης