Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Τουρκία προκαλεί με νέους χάρτες, επεκτείνεται σε αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα - Δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο η Αθήνα, στηρίζουν οι ΗΠΑ

H Τουρκία προκαλεί με νέους χάρτες, επεκτείνεται σε αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα - Δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο η Αθήνα, στηρίζουν οι ΗΠΑ
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα δράσει στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία
(upd5) Με φόντο την ακραία προκλητική στάση της Τουρκίας - που επιμένει να μην αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να σχεδιάζει γεωτρήσεις με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο - στην Αθήνα έχει αρχίσει να συζητείται «ανοιχτά» το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης.
«Θα αντιδράσουμε, όπως έχουμε διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί» δήλωσε μιλώντας στο Open, ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Διακόπουλος επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας.
Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».
«Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε», επανέλαβε σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Από την πλευρά της, βέβαια, η Τουρκία -με δηλώσεις του Mevlut Cavusoglu- όχι μόνο επιμένει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά επαναφέρει και το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγιά Σοφία και για το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτεια της.

Νέα ηχηρό μήνυμα από Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη στην Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με φόντο τις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρος για τις τουρκικές προκλήσεις και για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έχει ως εξής:

Κ. Μητσοτάκης: «Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε πάντα έτσι και τώρα η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση.
Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτή την ένταση. Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη δεν την αμφισβήτησε ποτέ, όπως συνέβη και στον Έβρο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων όλης της Ε.Ε».
Σακελλαροπούλου: «Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας. Επισκέφθηκα την Θράκη, ταυτόχρονα έχουμε τα ζητήματα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η απάντηση είναι προφανής.
Μητσοτάκης: «Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, υπάρχει ισονομία στην Θράκη που πρόσφατα επισκεφθήκατε».

Οι νέες χάρτες

Στον αντίποδα, όμως, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα από την Αθήνα αλλά και παρά τις παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο επεισόδιο της τουρκικής προκλητικότητας είχε πρωταγωνιστή τον υπεύθυνο αεροναυτιλίας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Çağatay Erciyes, ο οποίος «ανέβασε» στο λογαριασμό του στο twitter δύο χάρτες, από όπου έχουν εξαφανιστεί ελληνικά νησιά όπως το Καστελόριζο.
Image
 
Ο ένας χάρτης, δείχνει τα σημεία όπου η Τουρκία σχεδιάζει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Σημεία δίπλα στη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη.



Ο δεύτερος χάρτης, όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του Σκάι στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, δείχνει την οριοθέτηση που κάνει η Τουρκία ώστε όλη η Ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της.
Στα νέα σχέδια, μάλιστα, η Άγκυρα περιλαμβάνει και σημεία ανατολικά της Κύπρου, αποκλείοντας την Ελλάδα.


Σημειώνεται ότι η ανάρτηση των χαρτών από τον Τούρκο διπλωμάτη έγινε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) υπό τον Recep Tayyip Erdogan.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου κράτησε 3,5 ώρες, «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Bloomberg: Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, επεκτείνεται σε αμφισβητούμενα ύδατα

Aίσθηση έχουν προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα οι εξαγγελίες της Τουρκίας πως προτίθεται να διεξαγάγει εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραβιάζοντας την ελληνική ΑΟΖ.
Η Τουρκία δεσμεύθηκε να «υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, ετοιμάζεται να εκδώσει άδειες έρευνας και εξόρυξης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, από την άλλη, σε συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έκανε λόγο για «δραστηριότητες ορισμένων χωρών κατά των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα χωρίς καμία παραχώρηση», δήλωσε στο συμβούλιο.
Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα ενεργειακό «θερμό σημείο» με σημαντικά ευρήματα για την Κύπρο -που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Ισραήλ και την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, και η κίνηση της Τουρκίας να εξασφαλίσει ένα μερίδιο των πόρων σε αυτά τα ύδατα έχει επιδεινώσει την ένταση σε μια ήδη ταραχώδη περιοχή, επισημαίνει το Bloomberg.
«Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και ορισμένες άλλες χώρες προσπάθησαν να μας αποκλείσουν» από την κατανομή των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu στην τηλεόραση TV24 σε συνέντευξη την Τετάρτη.
«Κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί να επιβιώσει και δεν είναι έγκυρη, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός», είπε με έμφαση.
Αφού έστειλε στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο μετά το πραξικόπημα του 1974 με στόχο την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, η Άγκυρα αντιτίθεται σθεναρά στις κυπριακές γεωτρήσεις χωρίς συμφωνία για το μοίρασμα των εσόδων, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Συνήψε επίσης συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορά τους, κάτι που οδήγησε τον Ερντογάν να ανακηρύξει δικαιώματα σε τμήματα του βυθού, τα οποία όμως η Αθήνα λέει ότι είναι ελληνικά με βάση το διεθνές δίκαιο.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μετατρέποντας το κύμα στον πόλεμο εναντίον του διοικητή της πολιτοφυλακής, Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους Ρώσους μισθοφόρους.
Ενώ τα ευρωπαϊκά έθνη, η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα φόρουμ για την προώθηση των συμφερόντων τους, η Τουρκία ανέπτυξε τα δικά της πλοία εξερεύνησης υπό την προστασία του ναυτικού και της αεροπορικής της δύναμης.
Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, TPAO, ζήτησε επίσημα νέες άδειες εξερεύνησης στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα.
Προετοιμάζεται να επεκτείνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες πιο κοντά στο ελληνικό νησί της Κρήτης, ενώ παράλληλα τρυπά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα παράλια του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου.

Cavusoglu: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια» φέρεται να υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του στο κανάλι 24.
Μάλιστα, διεμήνυσε για ακόμα μία φορά ότι «οποιαδήποτε συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία είναι άκυρη».
Παράλληλα, ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στην Αγιά Σοφιά τονίζοντας ότι «είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Κατακτήθηκε».
Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγία Σοφία και για το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτειά της.

Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Δεδομένη η βούληση μας να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα

Τη θέση ότι είναι δεδομένη η βούληση όλων μας να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής διατύπωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντηση της με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Σχεδόν καθημερινά, η τουρκική ηγεσία, αντί να αναζητά γέφυρες συνεννόησης, προσπαθεί με κάθε τρόπο, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Είναι αυτονόητη και δεδομένη η βούληση όλων μας, να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής» είπε η ΠτΔ, η οποία έκανε ειδική αναφορά και στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα προβλήματα και τις δυσκολίες μιας ακριτικής περιοχής όπου συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας.
«Την ώρα που εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε όρους ισονομίας, ισοπολιτείας και ειρηνικής συνύπαρξης, δυστυχώς οι γείτονές μας δημιουργούν συνεχώς εντάσεις και προβλήματα» τόνισε η κα.Σακελλαροπούλου.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «οι εξελίξεις τρέχουν, είναι κατά την άποψή μας επικίνδυνες, σύνθετες, δύσκολες, με τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση, εξαιτίας μιας νέας πλέον οικονομικής κρίσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εκτίμησε ότι «δυστυχώς τα μόνιμα υποζύγια είναι πάλι οι εργαζόμενοι, ο λαός της χώρας μας, οι άλλοι λαοί», και πρόσθεσε ότι και από αυτή την άποψη θα ήθελε να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις και τις προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την συμβολή του ΚΚΕ στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς, που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στο Σύνταγμα.

Δένδιας: Να προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα η Τουρκία – Να μη λειτουργεί αποσταθεροποιητικά

Να προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα και να σταματήσει να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά καλεί την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος υποστηρίζει πως σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις ενέργειες της, θα απομονωθεί περισσότερο από το διεθνή περίγυρο.
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα, ενώ αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά της όπλα.
Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση.
Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο» αναφέρει σε συνέντευξη του περιοδικό «Πτήση και Διάστημα» ο κ. Δένδιας, ο οποίος επισημαίνει ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και απαντά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να ασκήσει επιρροή στην περιοχή.
«Μία αρνητική επιρροή της ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ζητημάτων που στο παρελθόν αποδείχτηκαν καταστροφικά για την περιοχή μας» τονίζει ο κ. Δένδιας, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με τα μνημόνια κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, αναφέρει ότι η Αθήνα επιδόθηκε «ευθύς εξαρχής, από τον Ιούλιο του 2019, στις απαραίτητες κινήσεις για να αναδείξει τον άκυρο, ανυπόστατο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου χαρακτήρα τους, καθώς και τις καταστρεπτικές συνέπειες που αυτά θα είχαν στην εξέλιξη του εμφυλίου στη Λιβύη».
Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της» και καλεί την Τουρκία να «προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα και να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή».
«Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα,
Το αντίθετο, θα έλεγα.
Όπως έδειξε και στον Έβρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ και να αποσταθεροποιήσει κράτη-μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει» τονίζει ο κ.Δένδιας.

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί - Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της Βουλής.
Ο υπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να δείξει τα δόντια της στην Τουρκία σε περίπτωση που προχωρήσει στα παράνομα σχέδια της για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί.
Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της.
Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε.
Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει η Τουρκία σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της έχουμε απάντηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πέτσας: Μετά τον Έβρο είμαστε σε εγρήγορση – Είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα

Τη θέση ότι η Ελλάδα μετά τα γεγονότα στον Έβρο είναι σε εγρήγορση διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι προκλήσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα πεδία, γιατί θα θέλει η Τουρκία να αντιμετωπίσει το φιάσκο του Έβρου.
Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Πέτσας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρου Διακόπουλου ότι «εάν χρειαστεί, θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία», είπε ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχει τους συμμάχους και τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπου το ό,τι χρειαστεί, περιλαμβάνει τα πάντα».
«Ποτέ δεν έχουμε εφησυχάσει μετά τα γεγονότα στον Έβρο.
Είμαστε σε εγρήγορση» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η παρέμβαση από ΗΠΑ

Για το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και των περιπλοκών που δημιουργεί μίλησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Francis R. Fannon.
«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα.
Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή.
Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις» επισήμανε ο Fannon.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία είναι σημαντική χώρα που πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση και ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Η προειδοποίηση της ΕΕ προς την Τουρκία

Σημαντική παρέμβαση έκανε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας» τόνισε o Borrell.
«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας.
Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.
Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται» επισήμανε ως προειδοποιητικά ο Borrell Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης