Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο κίνημα στην Ιταλία - Το Italia Libera ζητά έξοδο από την ΕΕ, μετά από δημοψήφισμα

tags :
Νέο κίνημα στην Ιταλία - Το Italia Libera ζητά έξοδο από την ΕΕ, μετά από δημοψήφισμα
Το Italia Libera υπέβαλε συνταγματικό νομοσχέδιο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας δημοψήφισμα για την Ιταλία να αποχωρήσει από την ΕΕ
Στις 27 Μαΐου, το πολιτικό κίνημα Italia Libera υπέβαλε συνταγματικό νομοσχέδιο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας δημοψήφισμα για την Ιταλία να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Μετά από χρόνια συζητήσεων, ο θεμέλιος λίθος τέθηκε για τους Ιταλούς να συζητήσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το μπλοκ.
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Italia Libera στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο φέρει τον τίτλο «Πρόσκληση για δημοψήφισμα για την αποχώρηση του κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Italia Libera απέδειξε ότι είναι δυνατόν να ακολουθηθεί ένα θεσμικό μονοπάτι για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή όχι.
Και για όσους είναι κατά της παραμονής στην ΕΕ, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή λαμβάνοντας υπόψη τη μαζική μείωση της υποστήριξης της ΕΕ, η οποία δεν βοήθησε την Ιταλία, όταν βρισκόταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Gian Luca Proietti Toppi, δικηγόρος που εμπλέκεται στο νομοσχέδιο, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προσεγγιστούν οι απλοί Ιταλοί και να καταλάβουν τις επιβλαβείς συνέπειες της συμμετοχής σε μια Ένωση χωρίς ψυχή και βασισμένη μόνο στη χρηματοδότηση.
Είναι σαφές ότι με την κατάθεση των 50.000 υπογραφών που απαιτούνται για την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της πρότασης, θα ανοίξει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την ευκαιρία εξόδου από το κλουβί της ΕΕ και του ευρώ, ανέφερε.
Ωστόσο, η Italia Libera, που είναι ο πρώτος υποστηρικτής της Επιτροπής που συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές, έχει ήδη βάλει εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς να εργαστούν για να καταρτίσουν ένα σχέδιο που θα εξασφαλίσει την απαλλαγή των Ιταλών και από το χρέος.
Όπως εξήγησε ο Topi, υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές στην ΕΕ, ιδίως η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και μια συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης του εγκλήματος μέσω της Europol, αλλά αυτές οι πολυμερείς συμφωνίες μπορούν να υπάρξουν χωρίς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυρίαρχα θεσμικά όργανα με έδρα τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Η Ιταλία φαντάστηκε την ΕΕ να είναι «μια κοινότητα λαών και όχι τραπεζίτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης