Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Unicredit: Η ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 θα είναι -13% - Παρά την ανάκαμψη του 2021 το ΑΕΠ θα υπολείπεται των επιδόσεων του 2019

tags :
Unicredit: Η ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 θα είναι -13% - Παρά την ανάκαμψη του 2021 το ΑΕΠ θα υπολείπεται των επιδόσεων του 2019
Η Κεντρική Ευρώπη πιθανότατα θα υποφέρει ελαφρώς λιγότερο και τα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από την κρίση θα μπορούσαν να αποκατασταθούν σε γενικές γραμμές έως τα τέλη του 2021
Η προσπάθεια πρόβλεψης των οικονομικών επιπτώσεων των lockdown είναι πραγματικά παιχνίδι ανόητων, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit, Erik Nielsen.
Ποτέ πριν δεν έχουμε δει μια ανθρωπογενή ύφεση αυτής της κλίμακας, ούτε έχουμε δει πολιτικές απαντήσεις αυτού του μεγέθους που μετριάζουν τον αντίκτυπο.
Η αρχική κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να τελειώνει.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα του lockdown σε μεμονωμένες χώρες, οι προκαταρκτικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι τώρα είμαστε περίπου 15% έως 30% κάτω από τα επίπεδα του ΑΕΠ στις αρχές του έτους.
Η Νότια Ευρώπη και η Γαλλία υπέφεραν περισσότερο, ενώ η Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη κάπως λιγότερο - και χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία ακόμη λιγότερο μέχρι τώρα, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε εκεί αργότερα.
Τους επόμενους τρεις μήνες θα σημειωθεί χαλάρωση των lockdown σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, που θα οδηγήσει πρώτα σε σταθεροποίηση της δραστηριότητας - σε πολύ χαμηλά επίπεδα - ακολουθούμενη από κάποια ανάπτυξη και περιοχές έντονης ανάκαμψης.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εμφάνιση νέων λοιμώξεων καθώς οι κανόνες χαλαρώνουν και ένας άλλος γύρος lockdown.
Αυτό θα άλλαζε στη συνέχεια το βασικό σενάριο της αύξησης του ΑΕΠ «από σχήμα Nike» σε «σχήμα W».
Μετά την ανάκαμψη, περιμένω μια μακρά, σταδιακή ανάκαμψη καθώς θα μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό, αναφέρει ο αναλυτής της Unicredit.
Μέχρι να διατεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την επιστροφή στην κανονικότητα ή στα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από την κρίση.
Συνολικά, o Nielsen αναμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά περίπου 13% φέτος.
Παρόλο που το 2021 πιθανότατα θα έχει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, το επίπεδο του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου έτους θα εξακολουθεί να είναι περίπου 4% κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση.
Η Κεντρική Ευρώπη πιθανότατα θα υποφέρει ελαφρώς λιγότερο και τα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από την κρίση θα μπορούσαν να αποκατασταθούν σε γενικές γραμμές έως τα τέλη του 2021.
Ενώ το τουρκικό και το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθούν περίπου 5,5% φέτος, με την προϋπόθεση ότι η εικόνα της εξωτερικής χρηματοδότησης δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω, η Τουρκία πιθανότατα θα ανακάμψει ισχυρότερα το 2021, ενώ η Ρωσία θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο.
Μόλις περάσουμε από την κρίση, υποψιάζομαι ότι θα έχουμε υποστεί πτώση του ΑΕΠ στην ίδια κλίμακα με τη δεκαετία του 1930, αλλά θα υπάρξει μια ταχύτερη και πιο ισχυρή ανάκαμψη, καταλήγει ο Nielsen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης