Διεθνή

Δύο νέα κινήματα στην Ιταλία ελκύουν τους πολίτες - Τα πορτοκαλί γιλέκα που αμφισβητούν τον κορωνοϊό και το Italia Liberta που ζητά έξοδο από την ΕΕ

tags :
Δύο νέα κινήματα στην Ιταλία ελκύουν τους πολίτες - Τα πορτοκαλί γιλέκα που αμφισβητούν τον κορωνοϊό και το Italia Liberta που ζητά έξοδο από την ΕΕ
Αντικυβερνητική διαδήλωση υπήρξε και από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Ιταλίας, με επικεφαλής τον Matteo Salvini, τον αρχηγό της Lega
Η μετά κορωνοϊού εποχή στην Ιταλία βρίσκει τον κόσμο σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας έχουν ήδη ανοίξει σημαντικές πληγές στην κοινωνία και οικονομία της χώρας.
Οι Ιταλοί, μεγάλο μέρος των οποίων είδαν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, έχουν ήδη εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απουσία της ευρωπαϊκής στήριξης, ενώ στρέφονται σε δύο νέα κινήματα.
Το πρώτο είναι το Italia Libera υπέβαλε συνταγματικό νομοσχέδιο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας δημοψήφισμα για την Ιταλία να αποχωρήσει από την ΕΕ και το δεύτερο είναι τα «πορτοκαλί γιλέκα» ή «Gilet Arancioni» που θεωρούν ότι κορωνοϊός δεν υπήρξε ποτέ.
Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Μαΐου, το πολιτικό κίνημα Italia Libera υπέβαλε συνταγματικό νομοσχέδιο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας δημοψήφισμα για την Ιταλία να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Μετά από χρόνια συζητήσεων, ο θεμέλιος λίθος τέθηκε για τους Ιταλούς να συζητήσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το μπλοκ.
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Italia Libera στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο φέρει τον τίτλο «Πρόσκληση για δημοψήφισμα για την αποχώρηση του κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Italia Libera απέδειξε ότι είναι δυνατόν να ακολουθηθεί ένα θεσμικό μονοπάτι για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή όχι.
Και για όσους είναι κατά της παραμονής στην ΕΕ, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή λαμβάνοντας υπόψη τη μαζική μείωση της υποστήριξης της ΕΕ, η οποία δεν βοήθησε την Ιταλία, όταν βρισκόταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Gian Luca Proietti Toppi, δικηγόρος που εμπλέκεται στο νομοσχέδιο, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προσεγγιστούν οι απλοί Ιταλοί και να καταλάβουν τις επιβλαβείς συνέπειες της συμμετοχής σε μια Ένωση χωρίς ψυχή και βασισμένη μόνο στη χρηματοδότηση.
Είναι σαφές ότι με την κατάθεση των 50.000 υπογραφών που απαιτούνται για την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της πρότασης, θα ανοίξει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την ευκαιρία εξόδου από το κλουβί της ΕΕ και του ευρώ, ανέφερε.
Ωστόσο, η Italia Libera, που είναι ο πρώτος υποστηρικτής της Επιτροπής που συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές, έχει ήδη βάλει εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς να εργαστούν για να καταρτίσουν ένα σχέδιο που θα εξασφαλίσει την απαλλαγή των Ιταλών και από το χρέος.
Όπως εξήγησε ο Topi, υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές στην ΕΕ, ιδίως η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και μια συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης του εγκλήματος μέσω της Europol, αλλά αυτές οι πολυμερείς συμφωνίες μπορούν να υπάρξουν χωρίς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυρίαρχα θεσμικά όργανα με έδρα τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Η Ιταλία φαντάστηκε την ΕΕ να είναι «μια κοινότητα λαών και όχι τραπεζίτων».
Την ίδια ώρα στη χώρα αναδύεται το δικό της λαϊκό, αντικυβερνητικό, λαϊκιστικό κίνημα: τα «πορτοκαλί γιλέκα» ή το «Gilet Arancioni».
Εκατοντάδες διαδηλωτές που φορούσαν πορτοκαλί γιλέκα ή μπουφάν συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη την Τρίτη, φωνάζοντας «Liberta»! (Ελευθερία), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση και να ζητά την παραίτησή της.
Περιγράφεται ως «δεξιό-ελευθεριακό» και «υπερ-λαϊκιστικό» κίνημα από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και μοντελοποιείται ως αντικυβερνητικό κίνημα.
Ο αρχηγός των «Orange Vests» είναι πρώην στρατηγός των Carabinieri, ο Antonio Pappalardo, ο οποίος έχει δηλώσει ότι κορωνοίός δεν υπήρχε.
"Η πανδημία δεν υπάρχει, είναι όλα μια απάτη", δήλωσε ο Pappalardo, σε συλλαλητήριο στο Μπάρι την Κυριακή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
"Ο κορωνοϊός δεν είναι θανατηφόρος, σκοτώνει μόνο τους ήδη άρρωστους", πρόσθεσε.
Παρόμοιες διαδηλώσεις παρατηρήθηκαν στο Μιλάνο και μικρές συγκεντρώσεις σε άλλες περιφερειακές πρωτεύουσες το σαββατοκύριακο.
Η εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι οι διαδηλωτές κυμαίνονταν από ανθρώπους που δεν ήταν ικανοποιημένοι με την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη δουλειά τους, αλλά και ακροδεξιούς ακτιβιστές και ευρωσκεπτικιστές.
Οι διαμαρτυρίες των «Orange Vests» ήρθαν μετά από μια άλλη αντικυβερνητική διαδήλωση από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Ιταλίας, με επικεφαλής τον Matteo Salvini, τον αρχηγό της Lega.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης