Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021, παγώνει τα σχέδια για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους - Αύξηση 4% στην Ελλάδα, θα επαναφέρει τους στόχους για πλεονάσματα

Η ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021, παγώνει τα σχέδια για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους - Αύξηση 4% στην Ελλάδα, θα επαναφέρει τους  στόχους για πλεονάσματα
Πρακτικά η Ελλάδα για να επιτύχει δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να εμφανίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.


Η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από το 2021 και μετά αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών αλλά θα έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια;
Με βάση πληροφορίες από πηγή προσκείμενη στις Βρυξέλλες αναφέρονται τα εξής στο bankingnews.
«Η πορεία του ΑΕΠ και της ανάκαμψης το 2021 θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις βασικές επιλογές για τα κράτη μέλη.
Ειδικά για την Ελλάδα εκτιμάται ότι τελικώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι -7% σε ένα βασικό σενάριο.
Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί από 188 δισεκ. ευρώ το 2019 κατά 13 δισεκ. ευρώ δηλαδή στα 175 δισεκ. ευρώ.
Το μέγεθος της ανάκαμψης του 2021 θα αποδειχθεί καταλύτης για πολλές αποφάσεις.
Μεγάλη ανάκαμψη θα σηματοδοτήσει επιτακτική επαναφορά των χωρών στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό, θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εάν η Ελλάδα επιτύχει ανάπτυξη πάνω από 4% είναι βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες δεν θα δεχθούν αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους.
Ανάπτυξη 4% με ΑΕΠ 175 δισεκ. σημαίνει αύξηση 7 δισεκ. ευρώ στον ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ή 182 δισεκ. ευρώ.
Στο σενάριο της ανάπτυξης 4% οι θεσμοί ποτ παρακολουθούν την Ελλάδα και οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν σαφέστατο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στους δημοσιονομικούς στόχους προ του κορωνοιού δηλαδή π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και όχι 2,2% που θα ήθελε η Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τυπικά έως το 2022 υποχρεούται να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά λόγω της ύφεσης καταγράφει δημοσιονομικά ελλείμματα, που για το 2020 εκτιμάται το έλλειμμα σε -4,5% ενώ μάλλον στον 0% θα βρεθούν το 2021.
Η μόνη περίπτωση που οι δανειστές αποδεχθούν χαλάρωση των δημοσιονομικών κριτηρίων είναι να εμφανίσει η Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης πολύ κατώτερο των περιστάσεων π.χ. 2,5%.
Πρακτικά η Ελλάδα για να επιτύχει δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να εμφανίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης