Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Πρωτοφανής η έλλειψη συγχρονισμού των χρηματιστηρίων με τις παγκόσμιες εξελίξεις

Rabobank: Πρωτοφανής η έλλειψη συγχρονισμού των χρηματιστηρίων με τις παγκόσμιες εξελίξεις
Tο αμερικανικό όσο και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια κινούνται σε επίπεδα αναντίστοιχα με τις συνθήκες που επικρατούν ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Την πρωτοφανή έλλειψη συγχρονισμού των χρηματιστηρίων με την πραγματική οικονομία, αλλά και με τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, επισημαίνει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Τόσο το αμερικάνικο όσο και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια κινούνται σε επίπεδα που είναι πλήρως αναντίστοιχα με τις συνθήκες που επικρατούν ανά τον κόσμο.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ωστόσο το δολάριο Αυστραλίας, που έχει αυξηθεί κατά περίπου 3,6% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Η αύξηση αυτή αφορά το νόμισμα μιας χώρας που αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930.
Ο τουρισμός έχει καταρρεύσει, η κτηματαγορά επίσης, ενώ οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, που άλλοτε υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, έχουν σχεδόν διακοπεί, κάτι που έχει επιφέρει σφοδρό πλήγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Εκτός των άλλων, η Αυστραλία, γεωπολιτικά, είναι πλέον εξαιρετικά ευάλωτη.
Στην Κίνα, το ράλι ανόδου συνεχίστηκε, υποβοηθούμενο από την άνοδο στον δείκτη CAIXIN της PMI, ο οποίος έφτασε τις 55 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 47,3 μονάδες, παρά την ένταση που κλιμακώνεται και με την Ιαπωνία.
Σε ένα άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει το Πεκίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να επιτρέψει σε 2,9 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ.
Ο δε Ρώσος πρόεδρος Putin ετοιμάζεται να αλλάξει την αμυντική στρατηγική της χώρας, επιτρέποντας τη χρήση πυρηνικών όπλων, ως απάντηση σε συμβατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμες κυβερνητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις – κάτι που αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση με αποδέκτη τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ φλέγονται εγχωρίως από το εντεινόμενο κύμα διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος του Αφροαμερικανού George Floyd, o οποίος έπεσε θύμα τυφλής αστυνομικής βίας.
Από τα παραπάνω μπορεί να εξαχθούν δύο συμπεράσματα:
-Η πραγματική οικονομία δεν έχει καμία επίδραση στα χρηματιστήρια, λόγω της χειραγώγησης από τις κεντρικές τράπεζες.
-Υπάρχουν ακόμη αγορές, οι οποίες όμως λειτουργούν πάνω στη βάση ότι ο στρατός θα μπορεί να επιβάλει την τάξη.
Φυσικά, υπάρχει ακόμη ελπίδα.
Οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
Ουσιαστική λύση θα βρεθεί όταν εκκινηθεί μια διαδικασία διαλόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης