Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πειραιώς και Eurobank πιάνουν τους στόχους χρηματοδότησης για μικρές εταιρίες

Πειραιώς και Eurobank πιάνουν τους στόχους χρηματοδότησης για μικρές εταιρίες
Θα δοθούν δάνεια  9 δισ. ευρώ τους επόμενους έξι μήνες
Η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank πιάνουν τους κυβερνητικούς στόχους στις εκταμιεύσεις  χορηγήσεων από το ΤΕΠΙΧ ii και αναμένεται να κρατήσουν την ίδια πολιτική και στα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων που να σημειωθεί από χθες οι τράπεζες δέχονται αιτήσεις για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παππά για τα χρηματοδοτικά εργαλεία  των επιχειρήσεων, ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης αξιοποίησε την ευκαιρία στέλνοντας μήνυμα προς τις τράπεζες λέγοντας ότι «στις συμβάσεις που υπογράψαμε μαζί τους στο εγγυοδοτικό εργαλείο των 7 δισεκατομμυρίων, αναλόγως του μεριδίου αγοράς που έχει σήμερα η κάθε τράπεζα, στις 30 μέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει η κάθε τράπεζα και όποια τράπεζα  έχει μείνει πίσω, θα της αφαιρεθούν χρήματα και θα δοθούν στις τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα.»
 Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει τα περισσότερα δάνεια συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ η Eurobank  πάνω από 100 εκατ. ευρώ ενώ η  Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα κρατούν αμυντική στάση έναντι των ΜμΕ καθώς οι πολλές επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση έλαβαν αρνητική απάντηση και οι περισσότερες στράφηκαν προς τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες.
Η Alpha Bank έχει δώσει 75 εκατ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα μόλις 49 εκατ. ευρώ.
Από το ΤΕΠΙΧ II έχουν εκταμιευτεί συνολικά 900 εκατ. ευρώ όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης  και Επενδύσεων στη Βουλή και το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα φτάσουν τα 2, 050 δις ευρώ.
Το μεγάλο πακέτο χρηματοδοτήσεων ύψους 7 δις. ευρώ θα έρθει από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων με το Δημόσιο να εγγυάται το 80% του δανείου αλλά στο σύνολο  του χαρτοφυλακίου της τράπεζας οι εγγυήσεις πέφτουν στο 40%.
Τα τραπεζικά στελέχη της Alpha Bank και της Εθνικής έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των ποιοτικών κριτηρίων των χορηγήσεων σε βαθμό που τα δάνεια απευθύνονται σε  επιχειρήσεις που δεν τα έχουν ανάγκη καθώς δεν επιθυμούν να ανοίξουν εκ νέου το κεφάλαιο των επισφαλών απαιτήσεων.
Αντίθετα η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank εμφανίζονται πιο φιλικές στην ανάληψη ρίσκου διότι έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τα «κόκκινα δάνεια».
Η αγορά των ΜμΕ τους επόμενους έξι μήνες θα χρηματοδοτηθεί με  κεφάλαια ύψους 9 δισ ευρώ από τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα ΤΕΠΙΧ II και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.
Η κάθε μία συστημική τράπεζα  θα πρέπει να χορηγήσει 800 εκατ. ευρώ προς τις ΜμΕ και  τα συνολικά τους κεφάλαια  θα ανέλθουν στα 3,2  δις. ευρώ.
Στις 3 Ιουλίου η Αναπτυξιακή Ελληνική Τράπεζα θα έχει τα στοιχεία χρηματοδότησης από τις συστημικές τράπεζες τα οποία  στη συνέχεια θα δοθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αξιολόγηση των τραπεζών Η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έκανε τα αδύνατα  δυνατά για την υλοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας το οποίο μπήκε σε εφαρμογή σε λιγότερο από ένα μήνα.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης