Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει τα σύνορα της η Ευρώπη, θερίζει ο κορωνοϊός σε Λατινική Αμερική, Ινδία – Φόβοι για δεύτερο κύμα σε Ιράν, ΗΠΑ – Στους 387 χιλ. οι νεκροί

Ανοίγει τα σύνορα της η Ευρώπη, θερίζει ο κορωνοϊός σε Λατινική Αμερική, Ινδία – Φόβοι για δεύτερο κύμα σε Ιράν, ΗΠΑ – Στους 387 χιλ. οι νεκροί
Πάνω από 6,5 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
(upd8) Το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη ανακοινώνουν ότι ανοίγουν τα σύνορα τους, αίροντας τα μέχρι πρότινος περιοριστικά μέτρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται από την φετινή τουριστική χρονικά, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην οικονομία τους και κάνοντας ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες lockdown.
Μετά την Ιταλία, η οποία άνοιξε χθες 3/6 τα σύνορα της και επέτρεψε πλήρως τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της, το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Τσεχίας – Σλοβακίας, την απόφαση της Αυστρίας να ανοίξει τα σύνορα της με εξαίρεση την Ιταλία και την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Γερμανίας ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στην Ισλανδία, στην Ελβετία, στη Νορβηγία και στο Λιχτενστάιν, και η Ισπανία έκανε γνωστό ότι από τις 22/6 θα άρει τις ταξιδιωτικές οδηγίες εντός της ΕΕ.
Την ώρα πάντως που η Ευρώπη επιχειρεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι η επιδημία του κορωνοϊού κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί, δεδομένου ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν καθημερινά κρούσματα και θύματα, ο ιός εξακολουθεί να καλπάζει και να θερίζει στη Λατινική Αμερική, όπου Βραζιλία, Χιλή και Μεξικό ανέφεραν νέα ημερήσια ρεκόρ σε θανάτους.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στην Ινδία ενώ μεγάλη ανησυχία για δεύτερο κύμα υπάρχει πέρα από τις ΗΠΑ όπου πολλοί προειδοποιούν για εκτίναξη νέων μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες λόγω των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του George Floyd, και στο Ιράν, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 3.000 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα έγινε γνωστό πως οι 300 ασυμπτωματικοί ασθενείς του ιού που εντοπίστηκαν στην Wuhan κατόπιν των τεστ που έγιναν στα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της, δεν μπορούν να μολύνουν άλλους πολίτες.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 386.000, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 6,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν, ξεπέρασαν τα 2,8 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 6.573.286
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 387.634
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.860.890 και σε νεκρούς με 107.474
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 39.987 θανάτους με 283.075 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Ιταλία με 33.689 και 234.013 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 584.016 και τέταρτη σε νεκρούς με 32.548
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 440.538 και 5.376 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 240.660 και 27.128 νεκρούς
- Στους 29.024 οι νεκροί στη Γαλλία, 188.802 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 184.472 και οι νεκροί σε 8.627
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 8.071 και τα κρούσματα σε 164.270
- Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία, ανέρχονται σε 217.187 – Οι νεκροί σε 6.088
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.022 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.867 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 905
- Στους 9.522 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 58.685 τα κρούσματα
- Στα 7.240 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.893 στην Ελβετία που μετρά και 1.921 θανάτους
- Στους 4.609 οι νεκροί στην Τουρκία, 166.422 τα κρούσματα

Image

Ανοίγει η Ευρώπη

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και στις ΗΠΑ, η Ευρώπη κηρύσσει το τέλος των περιοριστικών μέτρων και «τρέχει» να ανοίξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει την ελευθερία στη μετακίνηση των ανθρώπων.
Κύριο μέλημα των περισσότερων είναι να διασωθεί η φετινή τουριστική χρονιά.
Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, άνοιξε από χθες Τετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα αίρει τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Πάντως, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας, της Περιφέρειας που επλήγη και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου από την 1η Ιουνίου άνοιξαν σχολεία και επιτρέπεται να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες χωρίς κοινό, να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους έως και έξι άτομα και να βγαίνουν έξω οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, η κυβέρνηση Johnson υπερασπίζεται την απόφαση της να επιβάλλει 14 ημέρες περιορισμό στους ταξιδιώτες που μπαίνουν στο έδαφος της από την ερχόμενη Δευτέρα 8/6.
Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες - έως τις 21 Ιουνίου – την κατάσταση ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ από τις 22/6.
Η Γερμανία ανακοίνωσε και αυτή ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία.Η Ολλανδία, ανοίγει και πάλι καταστήματα και μπαρ ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστατορίων στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, στη Σουηδία ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, παραδέχθηκε πως πέθαναν πάρα πολλοί άνθρωποι από τον κορωνοϊό στη Σουηδία και ότι η χώρα του έπρεπε να είχε επιβάλλει περιοριστικά μέτρα.

ΗΠΑ: Πάνω από 107.000 οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού, φόβοι για δεύτερο κύμα


Πάνω από 107.000 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 919 θάνατοι.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θανάτων υπολογίζεται σε 107.175 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.851.520.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα – σε απόλυτους αριθμούς – παγκοσμίως.
Μάλιστα και λόγω των διαδηλώσεων σε πολλές αμερικανικές πόλεις εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα, πολλοί ειδικοί και επιστήμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να καταγραφεί τις επόμενες εβδομάδες νέα έξαρση κρουσμάτων δεδομένου ότι ο ιός εξακολουθεί να παραμένει στην αμερικανική κοινότητα, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται από τον καθημερινό αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων.
Άλλωστε όλες οι Πολιτείες έχουν άρει τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα και έχουν ξανανοίξει τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, παράγοντες που προφανώς και μπορούν να ενισχύσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Image
Νέα ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους στη Λατινική Αμερική – Τέταρτη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βραζιλία

Νέα ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λατινική Αμερική.
Στη Βραζιλία ανακοινώθηκαν 1.349 νέοι θάνατοι, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα στην χώρα.
Πλέον, η Βραζιλία είναι στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους από κορωνοϊό, οι οποίοι ανέρχονται σε 32.548.
Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέρχονται σε 584.016, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 28.633 νέα κρούσματα, διατηρώντας τη Βραζιλία στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.
Ημερήσιο ρεκόρ σε θανάτους κατέγραψε και η Χιλή.
Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες 24 ώρες, καταγράφηκαν 87 θάνατοι και 4.942 μολύνσεις, νέα θλιβερά ρεκόρ που κατέρριψαν αυτά που είχαν καταγραφεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα.
Συνολικά οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.275 επί συνόλου 113.628 μολύνσεων.
Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη 3/6 την παράταση για τέταρτη εβδομάδα των μέτρων περιορισμού στο Σαντιάγο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως τα μέτρα περιορισμού, που τέθηκαν σε ισχύ τη 15η Μαΐου στο Σαντιάγο παρατείνονται ως τη 12η Ιουνίου.
Αλλά ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 1.092 θανάτους, τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό που έχει σημειωθεί ως τώρα, και 3.912 νέα κρούσματα μόλυνσης.
Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού να ανέρχεται πλέον σε 11.729 και το σύνολο των μολύνσεων σε 101.238.
Σημειώνεται ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων ήταν σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ.
Image
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Ρωσία αλλά ο Putin άρει τους περιορισμούς

Στους 5.384 ανέρχονται οι νεκροί στη Ρωσία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 169 θάνατοι.
Πάντως, για ακόμα μια ημέρα η Ρωσία κατέγραψε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 8.831 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 441.108 και φέρνει τη Ρωσία στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Πάντως, αν και η Ρωσία είναι μια από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, ο πρόεδρος Vladimir Putin αρχίζει να αίρει τα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα.
Σημειώνεται πως εδώ και δύο μήνες, οι κάτοικοι της Μόσχας μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Πλέον, θα μπορούν να βγαίνουν για περίπατο τρεις φορές την εβδομάδα ενώ θα επαναλειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις.

Θερίζει την Ινδία ο κορωνοϊός – Ξεπέρασε τα 2107.000 κρούσματα, έβδομη παγκοσμίως

Στο νέο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται η Ινδία, η οποία τα τελευταία 24ωρα καταγράφει αλματώδη αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού, με αποτέλεσμα να αποτελεί την έβδομη χώρα παγκοσμίως με τις περισσότερες μολύνσεις ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχοναι σε 217.187 και οι νεκροί σε 6.088.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, το οποίο όμως δεν απέδωσε.
Μάλιστα πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, πολλοί εργαζόμενοι που είχαν εγκλωβιστεί στα αστικά κέντρα μολύνθηκαν και πλέον με την επιστροφή τους στην ύπαιθρο και στα χωριά τους θα διασπείρουν τον ιό.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως Ινδοί επιστήμονες τονίζουν ότι η Ινδία βρίσκεται ακόμη «πολύ μακριά από την κορύφωση» της πανδημίας. 
Κυβερνητικά στελέχη προέβλεπαν ως πρότινος πως η χώρα όδευε να φθάσει στην κορυφή της καμπύλης της επιδημίας είτε εντός του τρέχοντα μήνα, ή τον Ιούλιο.

Φόβοι για δεύτερο κύμα στο Ιράν

Φόβοι για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων διατυπώνονται στο Ιράν καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Σημειώνεται πως τα κρούσματα στο Ιράν έχουν ξεπεράσει τα 160.000 ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει στους 8.012.

Κίνα: Μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη 3/6 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και τεσσάρων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του στην ηπειρωτική Κίνα.
Το επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορούσε ταξιδιώτη από το εξωτερικό που επέστρεψε στην Κίνα.
Την προηγουμένη ημέρα, η Εθνική ΕπιτροπήΥγείας της Κίνας είχε ανακοινώσει ακριβώς τον ίδιο ημερήσιο απολογισμό.
Το υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 83.022 μολύνσεων.
Παράλληλα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε ξένες αεροπορικές εταιρίες, στις οποίες αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις στην Κίνα, να αρχίσουν από τις 8 Ιουνίου να πραγματοποιούν δρομολόγια σε προορισμούς της επιλογής τους.
 
Μόλις 300 ασυμπτωματικούς ασθενείς στον κορωνοϊό έδειξαν τα τεστ στα 11 εκατομμύρια πολίτες της Wuhan

Στην ανακοίνωση ότι κατόπιν των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν στα περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες της Wuhan, της κινέζικης πόλης από όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν μόλις 300 ασυμπτωματικοί ασθενείς και κανένα κρούσμα, προχώρησαν Κινέζοι αξιωματούχοι.
Όπως ανέφεραν οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα, παρά μόνο ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Κατά τους αξιωματούχους, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που εντοπίστηκαν δεν μπορούν να μολύνουν άλλους, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν, όπως μάσκες, οδοντόβουρτσες και τηλέφωνα, αλλά και σε άλλα που ακούμπησαν όπως πόμολα από πόρτες και κουμπιά ασανσέρ
Σημειώνεται ότι οι Αρχές ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διενέργειας διαγνωστικών τεστ στις 14 Μαΐου και έως χθες είχαν ελέγξει 9,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η κίνηση αυτή έγινε ύστερα από τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Ταχύτερα από ποτέ εξαπλώνεται πλέον ο κορωνοϊός

Τις 100.000 ημερησίως ξεπερνούν πλέον οι μολύνσεις κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο κατά τα τελευταία 24ωρα, παρατηρούν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, καθώς νέα «καυτά σημεία» αναδύονται ανά τον πλανήτη.
Ως αποτέλεσμα, ενώ ο ιός φαίνεται να περιορίζεται σε ορισμένα κράτη, καταγράφει ραγδαία αύξηση σε άλλα.
Διπλάσιες χώρες έχουν καταγράψει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες απ’ όσες βλέπουν μείωση σύμφωνα με την βάση δεδομένων της εφημερίδας.
Στις 30 Μαϊου καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα ημερησίως σε μια ημέρα από ποτέ άλλοτε: 134.064.
Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της κατάστασης σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή.
Η γεωγραφική κατανομή της πανδημίας αλλάζει:

- Στη Βραζιλία οι νεκροί ξεπέρασαν τις 30.000 και υπάρχουν πλέον πάνω από 500.000 κρούσματα.
Την Τρίτη κατέγραψε 1.262 απώλειες ο μεγαλύτερος έως τώρα αριθμός σε 24 ώρες.

- Στο Περού υπάρχουν πάνω από 170.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Οι θάνατοι είναι περίπου 5.000 σύμφωνα με τις στατιστικές, αλλά στη χώρα τον Μάιο καταγράφηκαν 14.000 περισσότεροι θάνατοι από το συνηθισμένο, κάτι που σημαίνει ότι οι επίσημες στατιστικές μπορεί να μην λένε την αλήθεια.

Για μήνες η Αίγυπτος έδειχνε να αποφεύγει τα χειρότερα.
Αρχές Μαρτίου επιβεβαίωσε 45 περιπτώσεις σε ένα τουριστικό πλοιάριο.
Πρόσφατα τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τα 27.536.
Με πάνω από 35.000 μολύνσεις, τις περισσότερες στην Αφρική, η Νότια Αφρική εξακολουθεί να καταγράφει αυξημένα κρούσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης