Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Koλοσσιαία παρέμβαση από την ΕΚΤ, που εκτοξεύει ακόμα περισσότερη ρευστότητα στην ευρωζώνη

tags :
Rabobank: Koλοσσιαία παρέμβαση από την ΕΚΤ, που εκτοξεύει ακόμα περισσότερη ρευστότητα στην ευρωζώνη
Η ΕΚΤ παρενέβη για να σώσει την Ευρωζώνη
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπλισε το bazooka της με περισσότερα βλήματα, εκτοξεύοντας ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα σε μια αγορά που εδώ και μήνες φυτοζωεί, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Σε μια τριπλή παρέμβαση, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) από 750 δισ. σε 1,35 τρισ., το παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου 2021 και θα πραγματοποιήσει επαναγορές.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έκανε λόγο για πρωτοφανείς προκλήσεις και εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη στο β΄εξάμηνο του 2020.
Στις 3 Ιουνίου, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει ένα κολοσσιαίων διαστάσεων δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης.
Η Angela Merkel εξασφάλισε 140 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές και δαπάνες – ποσό 30% υψηλότερο του αναμενομένου.
Επίσης, θα υπάρξει «νέο χρήμα» μέσω 5G…
Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απόφασή της να απαγορεύσει σε όλες τις κινεζικές αεροπορικές να πετούν με προορισμό τις ΗΠΑ, ως αντίποινα στα περιοριστικά μέτρα που είχε λάβε το Πεκίνο για τους αμερικανικούς αερομεταφορείς.
Στη συνέχεια, η Κίνα επέτρεψε σε ορισμένες αεροπορικές των ΗΠΑ να εισέλθουν στον κινεζικό εναέριο χώρο.
Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, το έδαφος είναι πρόσφορο για διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται και δεν πρόκειται να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν μη τι άλλο, θα υπάρξει κατανόηση και αμοιβαιότητα σε διεθνές επίπεδο, παρά τις απειλές που εκτοξεύονται εκατέρωθεν.
Βέβαια, οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ανήρτησε μια φωτογραφία δίπλα σε έναν Κινέζο αντιφρονούντα - φανταστείτε τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών να φωτογραφίζεται δίπλα στον Edward Snowden.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Paul Wolfowitz, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν στις ΗΠΑ ανώτατα στελέχη των Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Εκτός των άλλων, στις ΗΠΑ είδαμε και την πρόβλεψη του ADP Research Institute.
Όπως έγινε γνωστό, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ άλλες 2,76 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Μάιο, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού σε κάποιους τομείς της οικονομίας δεν έχει δώσει την αναγκαία ώθηση για την επανεκκίνηση της αγοράς εργασίας.
Μετά την απώλεια 19,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τον Απρίλιο και άλλων 9 εκατομμυρίων τον Μάιο, η οικονομία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επανεκκινηθεί.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «George Floyd», του Αφροαμερικανού που βρήκε τραγικό θάνατο αφού έπεσε θύμα τυφλής αστυνομικής βίας, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους υπαιτίους αναβαθμίστηκαν.
Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ηρεμήσει κάπως τα πράγματα.
Η αγορά, φυσικά, δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί με φιλικό προς το χρηματιστήριο τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης