Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Ένα βήμα πριν από το χάος η αγορά ομολόγων λόγω των κεντρικών τραπεζών

Nomura: Ένα βήμα πριν από το χάος η αγορά ομολόγων λόγω των κεντρικών τραπεζών
Με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 0,82%, απομένουν μόλις 2 μονάδες βάσης για να κάνει την εμφάνισή του… το χάος, υποστηρίζει η Nomura
Ένα βήμα πριν από το χάος βρίσκεται η αγορά ομολόγων λόγω της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των ανά τον κόσμο κεντρικών τραπεζών, αναφέρει η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά ομολόγων καλύπτοντας long θέσεις, όντας πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στα χρηματιστήρια.
Έπειτα από δύο μήνες, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο εύρος των 20 μονάδων βάσης –μόλις-, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σημειώνουν ράλι, καθώς έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο από τις 26 Μαρτίου.
Για αυτή την κατάσταση έχουν δοθεί αρκετές εξηγήσεις.
Κυρίως αναφέρεται πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών (την Πέμπτη 4 Ιουνίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε επέκταση του πανδημικού προγράμματος κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ) και ότι η προσφορά αξιών θα καλυφθεί από τη ζήτηση πλήρως (στις ΗΠΑ επίκεινται νέες εκδόσεις ομολόγων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων).
Όπως επισημαίνει η Nomura, η ψυχολογία των επενδυτών ως προς την ανάληψη κινδύνου έχει μεταβληθεί και από απαισιόδοξη έχει γίνει ουδέτερη.
Η εν λόγω βελτίωση έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στις κινήσεις των hedge funds, τα οποία έχουν πλέον εγκαταλείψει τελείως τις long θέσεις και, πλέον, «καθαρά» εξετάζουν τις επόμενες τοποθετήσεις.
Η βελτίωση του δείκτη οικονομικής έκπληξης στις ΗΠΑ μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση αυτής της τάσης.
Ως αποτέλεσμα των ενεργειών των hedge funds, οι αναλυτές της Nomura θεωρούν πως οι CTAs (Commodity Trading Advisors), οι οποίοι ακολουθούν το trend της χρηματαγοράς, θα αλλάξουν το περιεχόμενο των χαρτοφυλακίων τους εγκαταλείποντας τα overweight ομόλογα για χάρη των overweight μετοχών.
Προς το παρόν, οι CTAs δείχνουν προτίμηση στις long τοποθετήσεις για τα ομόλογα, όμως η προοπτική που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία καθιστά την αγορά ομολόγων λιγότερο ελκυστική, από τεχνικής απόψεως.
Την ίδια στιγμή, μια ματιά στους συσχετισμούς ανάμεσα στις αποδόσεις των CTAs και στο χρηματιστήριο ή στην αγορά ομολόγων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως η απόδοση των CTAs είναι ανάλογη με την απόδοση των ομολόγων (long θέσεις) και αντιστρόφως ανάλογη με την απόδοση των μετοχών (short θέσεις).
Αν μη τι άλλο, λοιπόν, η άνοδος του χρηματιστηρίου δεν είναι θετικό νέο για τους CTAs, που θα συνεχίσουν να «αισθάνονται πόνο» πουλώντας ομόλογα.
Μένει να απαντηθεί το ερώτημα σε ποια τιμή θα πωλήσουν μαζικά oι CTAs τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, πυροδοτώντας το… χάος.
Σύμφωνα με τον δείκτη θέσης CTA της Nomura, διατηρούν long θέσεις στα futures που συνδέονται με τα δεκαετή ομόλογα.
Αυτό σημαίνει πως αν η πίεση των hedge funds λόγω αθρόων πωλήσεων δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξηθεί, υπερβαίνοντας την «κόκκινη γραμμή» απόδοσης, που εκτιμάται περίπου στο 0,84%, πιθανόν οι CTAs θα καλύψουν τις long θέσεις τους για να μειώσουν τις όποιες απώλειες.
Με άλλα λόγια, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 0,82%, απομένουν μόλις 2 μονάδες βάσης για να κάνει την εμφάνισή του… το χάος.




www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης