Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 4 παράμετροι που θα καθορίσουν το βάθος της ύφεσης για το 2020 για την Ελλάδα – Τον Σεπτέμβριο τα ασφαλή συμπεράσματα για το ΑΕΠ

Οι 4 παράμετροι που θα καθορίσουν το βάθος της ύφεσης για το 2020 για την Ελλάδα – Τον Σεπτέμβριο τα ασφαλή συμπεράσματα για το ΑΕΠ
Στα 776 εκατ. ευρώ ανέρχονται σε απόλυτα νούμερα οι απώλειες στο ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2020
Στα 776 εκατ. ευρώ ανέρχονται σε απόλυτα νούμερα οι απώλειες στο ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο διάστημα δεν είναι ενδεικτικό για να βάθος της ύφεσης του 2020, αφού τα σύννεφα του κορωνοϊού μόλις είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ελληνική οικονομία έχει τουλάχιστον «τέσσερις αγνώστους Χ» που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μέγεθος της επιβράδυνσης και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η Ελληνική Στατιστική Αρχή αφήνει ορθάνοικτο το παράθυρο αναθεώρησης τους επόμενους μήνες.
Καθαρή εικόνα για τις ζημίες της πανδημίας στην οικονομία θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο και παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο (-1,6% και -0,9% σε ετήσια βάση) δεν ήταν «καταστροφικά και ακραία» το άγχος για τη δυναμική του πλήγματος στο παραγωγικό ιστό και τη κατανάλωση παραμένει στο «κόκκινο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα «κλειδιά» για τις εξελίξεις είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι επενδύσεις και τα περιθώρια παρεμβάσεων του δημοσίου για την ανάσχεση της κρίσης.
Εκτιμάται ότι στο δεύτερο τρίμηνο λόγω του γενικού lockdown το χτύπημα στο ΑΕΠ θα είναι ισχυρό και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 15% αλλά αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο στα επόμενα τρίμηνα οι αρνητικοί ρυθμοί θα επιβραδυνθούν αισθητά.

Οι προβολές αυτές που βγάζουν ύφεση στη περιοχή του 8% για ολόκληρο το έτος στηρίζονται στις ακόλουθες υποθέσεις:


-Ο τουρισμός τη θερινή περίοδο δεν θα υποστεί συντριβή και θα «κρατήσει» μέρος της περυσινής κίνησης αναπληρώνοντας τουλάχιστον το ένα τρίτο των εσόδων που άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άφιξη 9 εκατομμυρίων τουριστών σε σύνολο περίπου 31 εκατομμυρίων το 2019.
Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο ποσοτικό καθώς τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για την τουριστική δαπάνη δείχνουν ότι τη «μερίδα του λέοντος» στα συνολικά έσοδα της χώρας έχουν η Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία που υπερκαλύπτουν τη συνεισφορά δεκάδων άλλων κρατών.
Προς το παρόν το τοπίο είναι ομιχλώδες και ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί το τουριστικό ρεύμα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.
Ο τουρισμός μπορεί να δώσει «φιλί ζωής» και στο κλάδο της εστίασης όπου τα μηνύματα είναι ανησυχητικά καθώς μία στις τρεις επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού με τον τζίρο στο πρώτο διάστημα της λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 70%.
-Μερική αναθέρμανση της οικοδομής που έχει «παγώσει» λόγω κορωνοϊού και που αποτελεί έναν από τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ. Όμως στο κατασκευαστικό κλάδο υπάρχει αβεβαιότητα.
- Κινητικότητα στο τομέα των επενδύσεων με προώθηση και υλοποίηση ιδιωτικών project και κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.
Όμως ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας από Έλληνες και ξένους επενδυτές.
-Εισροή πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία που θα ενισχύσουν τη χρηματοδοτική δύναμη του δημοσίου για λήψη αντίμετρων στο κορωνοιο και την παροχή ρευστότητας στην αγορά με διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ικανοποιητικά επίπεδα και των δημοσιονομικών αντοχών
Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση και το ύψος των πόρων από τα πακέτα της Κομισιόν ενώ η διόγκωση των δαπανών και η τρύπα στα έσοδα προκαλούν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υπονομεύοντας τη «δύναμη πυρός» για μέτρα στήριξης .
Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο τρίμηνο του έτους χάθηκαν από το ΑΕΠ ακριβώς 776 εκ. ευρώ καθώς διαμορφώθηκε στα 47,731 δισ. ευρώ από 48,515 δισ ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της πτώσης των επενδύσεων κατά 475 εκ. ευρώ και της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 289 εκ. ευρώ.
Σε επίπεδο πρώτου τριμήνου η ύφεση 1,6% είναι η μεγαλύτερη από το 2013 οπότε είχε διαμορφωθεί στο 2,2%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης