Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το επιστημονικό περιοδικό The Lancet απέσυρε μελέτη για την επικινδυνότητα της υδροξυχλωροκίνης

tags :
Το επιστημονικό περιοδικό The Lancet απέσυρε μελέτη για την επικινδυνότητα της υδροξυχλωροκίνης
Οι συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet και αφορούσε την υδροξυχλωροκίνη ζήτησαν σήμερα να αποσυρθεί το άρθρο τους
Οι τρεις από τους τέσσερις συγγραφείς μιας αμφιλεγόμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet και αφορούσε τη χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 ζήτησαν σήμερα να αποσυρθεί το άρθρο αυτό.
Σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, η μικρή εταιρεία Surgisphere που παρείχε τα δεδομένα, αρνείται να δώσει πλήρη πρόσβαση σε αυτά ώστε να εξεταστούν από ανεξάρτητη πηγή.
«Δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την ακρίβεια των πηγών των προκαταρκτικών δεδομένων» αναφέρουν οι τρεις, επισημαίνοντας ότι ο τέταρτος, που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που τα συνέλεξε, αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση.
Η μελέτη αυτή διαπίστωνε ότι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνουν.

Αναποτελεσματική η υδροξυχλωροκίνη απέναντι στον κορωνοϊό

Στο μεταξύ, η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο για το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως θα συμβάλει σε μέγιστο βαθμό για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική από ένα placebo, δηλαδή από ένα ψευδοφάρμακο, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Η εν λόγω έρευνα, η πρώτη τυχαιοποιημένη, διεξήχθη σε 821 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα David Boulware του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, επεσήμαναν ότι χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη σε 414 ασθενείς, ενώ 407 πήραν κάποιο πλασίμπο.
Περίπου το 12% των ατόμων που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ανέπτυξαν Covid-19, σε σύγκριση με το 14% που δεν έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Όσοι έλαβαν δε υδροξυχλωροκίνη παρουσίασαν επικίνδυνες παρενέργειες.
Η υδροξυχλωροκίνη, εκτός από την ελονοσία, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ πολλές κλινικές μελέτες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του Covid-19.
Παρότι δεν είχε αποδειχθεί ότι βοηθάει, πολλοί άνθρωπο είχαν επιλέξει να το λαμβάνουν ακόμα και προληπτικά – μεταξύ αυτών, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μάλιστα, ο προσωπικός γιατρός του Donald Trump είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το πιθανό όφελος από τη θεραπεία υπερέβαινε τους σχετικούς κινδύνους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης