Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικίνδυνη κλιμάκωση των προκλήσεων από Erdogan - Εντολή για να χαρακτηριστεί επίσημα τζαμί η Αγιά Σοφιά - Έτοιμη και για στρατιωτική εμπλοκή η Ελλάδα

Επικίνδυνη κλιμάκωση των προκλήσεων από Erdogan - Εντολή για να χαρακτηριστεί επίσημα τζαμί η Αγιά Σοφιά - Έτοιμη και για στρατιωτική εμπλοκή η Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου

(upd3) Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε -έστω και εμμέσως- θέμα κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.
Στα τελευταία επεισόδια της δράσης του Erdogan εντάσσεται η εντολή για αλλαγή καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, ώστε να χαρακτηριστεί επίσημα τζαμί (σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί η φιέστα την ανήμερα της επετείου για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης) αλλά και η εμμονή για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι αναφορές για σχέδια περί νέας συγκέντρωσης μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το βίντεο-ντοκουμέντο όπου τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν, αντί να ανακόπτουν την πορεία τους, φουσκωτά με μετανάστες, που κατευθύνοντα προς τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.
Από την πλευρά της πάντως, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση μην αποκλείοντας μάλιστα τη στρατιωτική εμπλοκή.

Η... βόμβα Erdogan για την Αγιά Σοφιά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, ο Erdogan φέρεται να έδωσε εντολή για αλλαγή καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς ώστε να χαρακτηριστεί επίσημα τζαμί.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να υποστήριξε πως «Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες.
Όπως συμβαίνει και με το Μπλε Τζαμί.
Για αυτό θα αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο το έθνος μας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Erdogan φέρεται να ανέφερε επίσης, πως: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο για την Άλωση από το κοράνι».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε το θέμα να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία και να μη βιαστούν.
Η πρόταση του Τούρκου πρόεδρου κατά τη Hurriyet είναι η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου.

Image
Των δηλώσεων Erdogan έχει προηγηθεί η φιέστα που διοργάνωσε ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Ειδικότερα, εκτός από τα πυροτεχνήματα και της πομπής των σκαφών στον κόλπο όπου δεσπόζει η Αγιά Σοφιά, δόθηκε εντολή να διαβαστεί μια μουσουλμανική προσευχή από το εσωτερικό του ναού.

Ισχυρισμοί της Τουρκίας για επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Έβρο

Για νέο επεισόδιο στον Έβρο κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης (Sabah, Yeni Safak, Hurriyet) με αφορμή ανακοίνωση της Νομαρχίας Αδριανούπολης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας Αδριανούπολης, χθες το βράδυ κοντά στην περιοχή του χωριού Ραχμάντζα (Rahmanca) στον Έβρο, η αστυνομία των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας ενώ έκανε περιπολία στον ποταμό διέκρινε ένα πτώμα - που διαπιστώθηκε ότι ήταν μετανάστη-  πιασμένο στις ρίζες ενός δέντρου.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι την ώρα που η αστυνομία των ειδικών δυνάμεων φωτογράφιζε το πτώμα, το σκάφος της δέχτηκε πυρά από την ελληνική πλευρά.
«Μια ομάδα 10-12 ατόμων από την πλευρά της Ελλάδας με στρατιωτική παραλλαγή, άνοιξε πυρ εναντίον του σκάφους της αστυνομίας ειδικών δυνάμεών μας, το υπεύθυνο προσωπικό μας αμέσως έλαβε θέση και αφού πυροβόλησε στον αέρα οι πυροβολισμοί σταμάτησαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πάντως, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν ότι σημειώθηκε περιστατικό με πυροβολισμούς στον Έβρο.

Ο Erdogan επιμένει για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, ο Erdogan συνέχισε τις εμπρηστικές του δηλώσεις και μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Fayez al Sarraj, τόνισε ότι Τουρκία και Λιβύη θα πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στο έδαφος και στις ακτές της βορειοαφρικανικής χώρας.
«Τουρκία και Λιβύη σχεδιάζουν να προωθήσουν την κοινή τους συνεργασία για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Erdogan.

Έτοιμη για όλα η Ελλάδα

Από την πλευρά της, η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία πως είναι έτοιμη για όλα ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό.
Επομένως, ο νοών νοείτω» διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά της γείτονος το τελευταίο διάστημα.
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (4/6/2020) σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι «ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική.
Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος, να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη πλευρά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απαντώντας σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι, ακόμη και για το έσχατο σενάριο μιας στρατιωτικής λύσης, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Διακόπουλος, o υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε σχετικά: «Ακριβώς!
Προχθές ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Γραφείου Πρωθυπουργού είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα.
Μέσα σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή.
Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό.
Επομένως, ο νοών νοείτω».

Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν φουσκωτά με μετανάστες και πρόσφυγες

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που αποδεικνύει την οργανωμένη δράση της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μέσο πίεσης τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ειδικότερα, αντί να ανακάμπτουν την πορεία τους, τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν φουσκωτά με μετανάστες, που κατευθύνονται προς τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.
 Το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, Βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Διπλωματικός πυρετός στην Ελλάδα

Επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen με τις οποίες και τους ενημερώνει για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την Αλβανία.
Σε αυτό πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Luigi Di Maio την προσεχή Τρίτη (9/6/2020), όπου αναμένεται να συζητηθεί σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο μια συμφωνία των δύο χωρών.

Η παρέμβαση από State Department

Για ακόμα μία φορά, οι ΗΠΑ πήραν θέση για τις τουρκικές προκλήσεις.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του State Department επεσήμανε ότι παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, η απάντηση του State Department σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου έχει ως εξής: «Ενώ οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές.
Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα».
Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης.
Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.
Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».

Γεραπετρίτης: Θα απαντηθεί προσηκόντως η οποιαδήποτε πρόκληση από την Τουρκία

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να απαντήσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Θα απαντηθεί προσηκόντως η οποιαδήποτε πρόκληση» τόνισε και επεσήμανε ότι η Ελλάδα, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, έχει και τους συμμάχους στο πλευρό της.
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλα τα σενάρια.
Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας» είπε ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5».
Ο ίδιος αξιολόγησε ως «πολύ θετική» τη δήλωση εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήρισε «προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας» σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ. Επιπλέον, ο υπουργός παρατήρησε ότι η ελληνική επιχειρησιακή ισχύς αποδείχθηκε στα γεγονότα του Έβρου και, εν είδει γενικού συμπεράσματος, «είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, όχι ανήσυχοι, γιατί είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους την πρόκληση. Παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά».

Πέτσας για State Department: Ασυνήθιστη παρέμβαση, σαφής καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών

Για ασυνήθιστη παρέμβαση που στηρίζει σαφώς τις ελληνικές θέσεις έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην τοποθέτηση του State Department για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Το State Department χαρακτήρισε παράνομο και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης ενώ επανέλαβε τη θέση του πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια.
«Ήταν μία παρέμβαση ασυνήθιστη, δεν έχει καμία λογική ίσων αποστάσεων.
Είναι μία σαφής καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών.
Η παρέμβαση αυτή είναι μία σαφής υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, ότι εδώ δεν υπάρχει έννομο αποτέλεσμα από τις ενέργειες της Τουρκίας και πως τα ελληνικά νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Είναι θετικό και δείχνει την απομόνωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» είπε μιλώντας στον Alpha ο κ. Πέτσας.
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα φοβάται το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τίποτα και ότι προετοιμάζεται για τα πάντα.
«Αυτό είναι το στοιχείο που διαπνέει την πολιτική μας.
Μετά το περιστατικό στον Έβρο είμαστε  σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων ενεργειών.
Είμαστε σε επιφυλακή και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (…)
Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Εφόσον έχουμε έναν γείτονα που προχωρά σε προκλητικές ενέργειες, θα είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε» υποστήριξε ο κ. Πέτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης