Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα στις αγορές μετά τα στοιχεία - έκπληξη για την ανεργία στις ΗΠΑ - Ισχυρά κέρδη +3,15% για Dow Jones - Στην Γερμανία +3,36% ο DAX

Άλμα στις αγορές μετά τα στοιχεία - έκπληξη για την ανεργία στις ΗΠΑ - Ισχυρά κέρδη +3,15% για Dow Jones - Στην Γερμανία +3,36% ο DAX
Ισχυρά κέρδη στις αγορές με ώθηση από ΕΚΤ και μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ
Ράλι κατέγραψαν σήμερα 5/6/2020 τα διεθνή χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία - έκπληξη για την υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Μάιο.
O δείκτης ανεργίας υποχώρησε τον Μάιο του 2020 στο 13,3% από το 14,7% του Απριλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές ανέμεναν εκτόξευση της ανεργίας στο 19,5%, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάιο δημιουργήθηκαν 2,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, εκτός γεωργικού τομέα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν την απώλεια 7,5 εκατ. θέσεων εργασίας.
Από την αρχή της πανδημίας covid-19 στις ΗΠΑ, πριν τουλάχιστον τρεις μήνες, η ανεργία εκτοξεύθηκε από το 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 50 χρόνια, στο 14,7%, το υψηλότερο εδώ και 80 χρόνια.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η χθεσινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αμβλύνει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει 600 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 1,35 τρισ. ευρώ.  

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +3,15% στις 27.110 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά +2,62% στις κλείνοντας στις 3.193 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +2,06% στις 9.814 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε διαμορφωθεί στις 9.840,55 μονάδες, που αποτελούν ιστορικά υψηλά για το δείκτη.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 24,34 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +3,36% στις 12.847 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο +2,82% κλείνοντας στις 20.187 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ανέλπιστα καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, με τον δείκτη να υποχωρεί τον Μάιο του 2020 στο 13,3% από το 14,7% του Απριλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές ανέμεναν εκτόξευση της ανεργίας στο 19,5%, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάιο δημιουργήθηκαν 2,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, εκτός γεωργικού τομέα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν την απώλεια 7,5 εκατ. θέσεων εργασίας.
H απώλεια των θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 20,7 εκατ. από 20,5 εκατ.
Image
Chart showing the jobless rate in May 2020 at 13.3%.
Image


Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από ΕΚΤ

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντλώντας ώθηση από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από τα απροσδόκητα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.
Οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ταξιδιωτικών εταιρειών σημείωσαν  άνοδο μεγαλύτερη από 2%.
Ο Stoxx 600 κινείται περίπου 15% χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό επίπεδό του, αλλά έχει ανακάμψει περισσότερο από 37% από τα χαμηλά του Μαρτίου καθώς τα νέα σχέδια στήριξης για την Ευρώπη προκάλεσαν την είσοδο επενδυτών σε κλάδους που επηρεάζονται πολύ από την πορεία της οικονομίας.
Οι μετοχές της IAG, της ιδιοκτήτριας της British Airways, και της easyJet εκτινάχθηκαν σχεδόν 9%, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600.
Στο μέτωπο των εταιρικών, η μετοχή της Lufthansa σημειώνει άνοδο 3,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον δείκτη DAX στις 22 Ιουνίου και θα ενταχθεί στον MDAX.
Τη θέση της στον DAX θα πάρει η Deutsche Wohnen.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (5/6) το ινστιτούτο GfK, παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK διαμορφώθηκε στις -36 μονάδες, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις -34 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ το ινστιτούτο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, τα στοιχεία του GfK αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν βελτίωση του δείκτη στις -30 μονάδες.
Μάλιστα, από τους πέντε υποδείκτες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, οι τέσσερις κατέγραψαν πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία του Μαΐου, ενώ μόλις ένας κατέγραψε άνοδο.
Οι υποδείκτες που αφορούν την προσωπική οικονομική κατάσταση των Βρετανών πολιτών και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα κατέγραψαν σημαντική πτώση, ενώ μικρότερη ήταν η συρρίκνωση που σημειώθηκε στους υποδείκτες προσωπικής και γενικής οικονομικής οικονομικής κατάστασης για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Πτώση-ρεκόρ κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (5/6) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, διευρύνοντας τις ιστορικές απώλειες που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης υποχώρησαν κατά -25,8% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί πτώση κατά -15%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Destatis.
Μάλιστα, η πτώση του Απριλίου ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενο πτώση-ρεκόρ, η οποία καταγράφηκε τον Μάρτιο, ενώ ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν μείωση κατά -19,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν κατά -22,3% σε μηνιαία βάση, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο -28,1%.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες από τις χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -30,6% σε μηνιαία βάση, ενώ οι παραγγελίες από τις υπόλοιπες χώρες υποχώρησαν κατά -26,7%.
Πτώση-ρεκόρ κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (5/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν για τον περιρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά -33,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την INE.
Παράλληλα, η Υπηρεσία αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή του Μαρτίου, και συγκεκριμένα στο -13,7% ετησίως, έναντι -12,2% προηγουμένως.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ετήσια πτώση είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2009, όταν η βιομηχανική παραγωγή είχε συρρικνωθεί κατά -28,4%.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -21,8%, ενώ τον προηγούμενο μήνα η πτώση είχει διαμορφωθεί στο -13,2%.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας αποδείχθηκαν πολύ κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η μηνιαία πτώση θα περιοριστεί στο -9,5%.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τα περιοριστικά μέτρα στα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ η σταδιακή άρση των μέτρων ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Νέα κέρδη στις ασιατικές αγορές εν αναμονή ΗΠΑ - Στο +0,74% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,40%

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, παρά τη νευρικότητα που παρουσιάσε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,74% στις 22.863,73 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,12% και τις 5.998,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε κέρδη της τάξεως του +1,43% στις 2.181,87 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,36% στις 4.934,30 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +1,79% στις 24.803,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,76% στις 11.479,40 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,40% στις 2.930,80 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,31% και τις 11.173,38 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης