Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020 - Οι νέοι κανόνες και το πρόγραμμα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020 - Οι νέοι κανόνες και το πρόγραμμα
Προαιρετική θα είναι η  χρήση μάσκας από τους υποψήφιους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν με αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, όχι όμως μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού.
Στη «μάχη» για μία από τις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ριχτούν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περίπου 100.000 υποψήφιοι, που σημαίνει ότι 8 στους 10 υποψήφιους θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν με το νέο σύστημα -«σύστημα Γαβρόγλου»- που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος (πιθανότατα και τελευταία, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας) και τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας, αλλαγές θα υπάρχουν και στις συνθήκες που θα διεξαχθούν  στην εποχή μετά το lockdown εξαιτίας της Covid-19.
Πάντως, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία έναρξης των Εξετάσεων έχει μετακινηθεί ημερολογιακά κατά μία εβδομάδα, σε σχέση με την καθιερωμένη, ενώ έχει μειωθεί η ύλη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Επιτυχόντες οι 8 στους 10

Περίπου 100.000 θα είναι οι υποψήφιοι συνολικά που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Μέχρι σήμερα το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τον αριθμό των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, ο οποίος ανέρχεται στις 82.159 (ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα).
Ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα κυμανθεί περίπου στις 18.000.
Συνεπώς, περίπου 100.000 θα είναι οι υποψήφιοι συνολικά που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970, μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου οι 8 στους 10 υποψηφίους θα είναι επιτυχόντες.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020

Στις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν οι Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 26/6 και 30/6 αντίστοιχα.
Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου.
Από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου έχει οριστεί το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Οι κανόνες διεξαγωγής

Προαιρετική θα είναι η  χρήση μάσκας από τους υποψήφιους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες, όπου μεταξύ των υποψηφίων θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου.
Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Ακόμη,  οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Επιπλέον, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.
Κλειστά θα παραμείνουν  τα κυλικεία και κατά το χρονικό διάστημα των εξετάσεων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης