Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές σε αμερικανικές πόλεις για τη δολοφονία του Floyd - Trump: Πολύ μικρότερο το πλήθος στην Ουάσινγκτον

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές σε αμερικανικές πόλεις για τη δολοφονία του Floyd - Trump: Πολύ μικρότερο το πλήθος στην Ουάσινγκτον
O Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump, υποστήριξε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον ήταν μικρότερος απ' ό,τι προβλεπόταν
(upd) Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (6/6/2020) στην Ουάσινγκτον και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, καθώς συνεχίστηκαν  για 12η ημέρα οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd, ενώ  την ίδια ώρα οι αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων  μέτρα για να χαλιναγωγήσουν τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Ο 46χρονος πέθανε στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη, αφού ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά.
Ο θάνατός του πυροδότησε διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, καθώς και σε άλλες αμερικανικές πόλεις το Σάββατο 6/6, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd στα χέρια αστυνομικών, ζητώντας να σταματήσει η ρατσιστική και βάναυση συμπεριφορά των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Οι διαμαρτυρίες, που συνεχίστηκαν για 12η ημέρα, ήταν πιο ήρεμες  σε σύγκριση με την οργή που είχε επικρατήσει στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών και μάλιστα, η χθεσινή συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τον φόνο του George Floyd.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump, υποστήριξε με ανάρτησή του στο twitter ότι ο αριθμός των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον ήταν μικρότερος απ' ό,τι προβλεπόταν, εξέλιξη που ο ίδιος απέδωσε στη δουλειά της Εθνοφρουράς, της Μυστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας της πρωτεύουσας.
«Πολύ μικρότερο πλήθος στην Ουάσινγκτον απ' ό,τι προβλεπόταν.
Εθνοφρουρά, Μυστική Υπηρεσία και αστυνομία έκαναν φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter.
Πάντως, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 6/6 σε πολλά αστικά κέντρα, ανάμεσα στα οποία η Νέα Υόρκη, η Ατλάντα, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, η Βοστώνη και το Μαϊάμι, αλλά και σε μικρές αγροτικές κοινότητες.
Στην Ουάσινγκτον δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, παρά τους κινδύνους για την υγεία εξαιτίας του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν διαθέσιμες επίσημες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή.
Μεγάλη πορεία διαδηλωτών πέρασε μπροστά από το George Washington University Hospital, λίγα τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «χέρια ψηλά, Μην πυροβολείτε!», «κάνουμε πορεία για την ελπίδα, όχι για το μίσος» και «δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Μάλιστα, στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν άνθρωποι κάθε φυλής.
Μια από τις διαδηλώσεις με το σύνθημα Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) που προκάλεσαν έκπληξη ήταν η συγκέντρωση 150 έως 200 ανθρώπων στην πόλη Βάιντορ του Τέξας.
Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές διέσχισαν τη Γέφυρα του Μπρούκλιν και πέρασαν στο Μανχάταν για να κάνουν πορεία στο Μπροντγουέι,άλλοι συγκεντρώθηκαν στο Χάρλεμ, κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του Σέντραλ Παρκ για να κάνουν πορεία 100 τετράγωνα προς τα κάτω, προς το Washington Square Park της πόλης.
Στη Φιλαδέλφεια, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά του Philadelphia Art Museum φωνάζοντας «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», κάποιοι άλλοι έκαναν πορεία κατά μήκος της Benjamin Franklin Parkway, μέσα από την John F. Kennedy Plaza και γύρω από το Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας.
Στη Δυτική Ακτή, διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγη ώρα την κυκλοφορία στη Γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο, με τους οδηγούς να κορνάρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Στο μεταξύ, στο Ρέιφορντ της Βόρειας Καρολίνας, γενέτειρα του George Floyd, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ν ουρά σε μια εκκλησία για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεκρό, η σορός του οποίου έχει εκτεθεί εκεί.
Η κηδεία του George Floyd έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 9/6 στο Χιούστον, όπου ζούσε προτού μετακομίσει στην περιοχή της Μινεάπολις.
washington_main
Πάντως, ορισμένοι ακτιβιστές προέτρεπαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι η συμμετοχή θα φτάσει στις δεκάδες χιλιάδες.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 6/6 έξι λεωφορεία αποβίβασαν αρκετές εκατοντάδες ένστολους στρατιωτικούς, που κρατούσαν ασπίδες, στο χώρο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.
Στρατιωτικά Χάμβι ήταν παρκαρισμένα στους δεντροφυτεμένους δρόμους της πόλης.
Η αστυνομία ήταν επίσης παρούσα στην Ουάσινγκτον, όμως σε μικρότερους αριθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.
Οι αστυνομικοί τηρούσαν πιο χαλαρή στάση και φορούσαν τις στολές περιπολίας τους αντί για αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.
Μέχρι το μεσημέρι, τοπική ώρα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 άνθρωποι στο Μνημείο του Λίνκολν και άλλοι τόσοι κοντά στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών βρισκόταν έξω από το Καπιτώλιο.
Οδηγοί που περνούσαν με τα οχήματά τους κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ ορισμένοι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο για να προσφέρουν σνακ και νερό στους συγκεντρωμένους, για να τους δροσίσουν εν μέσω της αποπνικτικής ζέστης.
Εν τω μεταξύ, περιφερειακό δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή 5/6, την αστυνομία του Ντένβερ να σταματήσει να χρησιμοποιεί δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και άλλα «μη θανατηφόρα» μέσα, όπως χειροβομβίδες κρότου λάμψης, εναντίον διαδηλωτών στην πόλη.

Image
Image

Η προσωρινή δικαστική εντολή εκδόθηκε ως απάντηση σε αγωγή την οποία κατέθεσαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντένβερ διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για χρήση υπερβολικής βίας από αστυνομικούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τον θάνατο του άοπλου μαύρου George Floyd στα χέρια αστυνομικών που τον είχαν συλλάβει, τον περασμένο μήνα στη Μινεάπολις.
Με εντολή του κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας Roy Cooper οι σημαίες στα κτήρια της Πολιτείας θα κυματίζουν μεσίστιες όλη μέρα, ως φόρος τιμής στον 46χρονο George Floyd, ο οποίος καταγόταν από το Ρέιφορντ της Β. Καρολίνας.
Image

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump επιμένει να χρησιμοποιεί σκληρή στάση απέναντι στις διαδηλώσεις ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους διαδηλωτές που διαδήλωναν ειρηνικά έξω από τον Λευκό Οίκο την περασμένη Δευτέρα 1/6 και τους οποίους διέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου ο Trump να μεταβεί από το Λευκό Οίκο σε γειτονική εκκλησία για να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι και να διαμηνύσει πως είναι ο πρόεδρος της τάξης και της ασφάλειας.

Trump: Τρομοκράτες οι διαδηλωτές έξω από το Λευκό Οίκο - Μήνυση σε βάρος του για τα γεγονότα της 1ης Ιουνίου

Συγκεκριμένα, ο Trump "ανέβασε" στο twitter επιστολή από τον πρώην δικηγόρο του, John Dowd, στην οποία υποστηρίζεται πως οι εν λόγω διαδηλωτές κάθε άλλο παρά ειρηνικοί ήταν.
«Είναι τρομοκράτες που χρησιμοποιούν το μίσος τους για καίνε και να καταστρέφουν.
Κακοποιούσαν και δεν σέβονταν τους αστυνομικούς που ετοίμαζαν την περιοχή για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας» αναφέρει η επιστολή, την οποία ο Trump έσπευσε να μοιραστεί δημόσια μέσω του twitter.
Πάντως, μήνυση σε βάρος του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και άλλων ομοσπονδιακών αξιωματούχων υπέβαλε η οργάνωση American Civil Liberties Union για τα όσα εκτυλίχθηκαν έξω  από τον Λευκό Οίκο την περασμένη Δευτέρα 1/6
Σημειώνεται πως τα επεισόδια έγιναν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διώξουν και να διαλύσουν τους διαδηλωτές από το σημείο προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταβεί σε γειτονική εκκλησία, προκειμένου να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι.
Στη μήνυση ο Trump και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατηγορούνται «για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και για παράνομη συνωμοσία για να παραβιάσουν αυτά τα δικαιώματα».
Την ίδια στιγμή, το twitter μπλόκαρε ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Donald Trump προς τιμή του George Floyd, επικαλούμενο την πολιτική της πλατφόρμας για τα πνευματικά δικαιώματα.
Το βίντεο αποτελείται από ένα κολλάζ βίντεο και φωτογραφιών από διαδηλώσεις και ταραχές που ξέσπασαν μετά τον φόνο του Floyd κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς, ενώ ο Trump ακούγεται να μιλά.
Το Twitter επεσήμανε ότι το βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Trump παραβιάζει την πολιτική του περί πνευματικών δικαιωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης