Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τα τρία σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 182 οι νεκροί - Τι ανοίγει τη Δευτέρα 8/6

Τα τρία σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 182 οι νεκροί - Τι ανοίγει τη Δευτέρα 8/6
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων - Συναγερμός σε Ξάνθη, Κιλκίς για κρούσματα κορωνοϊού
Στους 182 ανέρχονται οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.
Στην λίστα των θυμάτων προστέθηκε την Κυριακή 7/6 μια 59χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και είχε υποκείμενα νοσήματα.
Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο (6/6/2020) απεβίωσε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ένας άνδρας 72 ετών, ο οποίος σύμφωνα με  πληροφορίες, νοσηλευόταν στο «Σωτηρία» με υποκείμενα νοσήματα.

Σε 10 ημέρες το άνοιγμα των συνόρων

Μόλις 10 ημέρες έχουν απομείνει από το άνοιγμα των συνόρων, το οποίο θα σημάνει επί της ουσίας και την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, από την πορεία της οποίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το που θα κλείσει και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020.

Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας, ενώ θα επιτραπούν και θα πυκνώσουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου αναμένεται, εκτός δραματικού απροόπτου, να ανοίξουν και όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Και ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού περιμένουν με αγωνία να δουν πως θα εξελιχθούν οι τουριστικές ροές, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι απίθανο να μην υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με την έλευση των τουριστών από το εξωτερικό, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς παραμένει τεράστιο ερωτηματικό το πώς θα κυλήσει ο τουρισμός και κατά πόσο αυτός θα επηρεάσει τη δημόσια υγεία της χώρας.
Η προσοχή όλων στρέφεται και στην έξοδο των εκδρομέων αυτό το  τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τον Ν. Χαρδαλιά να υπενθυμίζει ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας αυτές τις ημέρες που πολλοί θα επισκεφτουν τα νησιά και τα χωριά τους, αλλά και τη Δημοτική Αστυνομία να συνδράμει στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.  
Την ίδια πάντως στιγμή, προβληματισμός υπάρχει και για τα διάφορα κρούσματα που καταγράφηκαν  στη βόρεια Ελλάδα, και ιδίως στις περιοχές της Ξάνθης και του Κιλκίς, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει εξαιρετικά θετική.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, από το Σάββατο 6/6, ξεκίνησε η επόμενη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς επιτράπηκε η εστίαση σε κλειστούς χώρους, αλλά και να υπάρχει μουσική και αλκοόλ στις οργανωμένες παραλίες.
Στο μεταξύ, μήνυμα σε όλους τους Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας να τηρούσουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Χαρδαλιάς για το τριήμερο: Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας

Μήνυμα σε όλους τους Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να προλάβει την χαλάρωση απέναντι στον κορωνοϊό, την οποία όλοι φοβούνται λόγω των ημερών.
«Το να βγούμε νικητές από τη μάχη με έναν ιό που είναι σε ύφεση αλλά παραμένει αόρατος αφορά όλους μας και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά!» τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει ότι «αυτό το τριήμερο πολλοί θα επισκεφτούν τα χωριά μας, τα νησιά μας ή κάποιες από τις αμέτρητες ομορφιές της Πατρίδας μας.
Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.
Ας κρατάμε τις αποστάσεις, ας πλένουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας και ας φοράμε μάσκες όπου επιβάλλεται και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός.
Το να βγούμε νικητές από τη μάχη με έναν ιό που είναι σε ύφεση αλλά παραμένει αόρατος αφορά όλους μας και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά!
Μόνο έτσι θα περιφρουρήσουμε την μέχρι τώρα προσπάθειά μας και θα προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις γειτονιές μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας, την ίδια μας την Πατρίδα...».

Θεοδωρικάκος σε ΚΕΔΕ: Να συνδράμει η Δημοτική Αστυνομία στη τήρηση των μέτρων το τριήμερο

Τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος σε επικοινωνία που είχε το Σάββατο 6/6  με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, ζήτησε τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Τα τρία σενάρια εξέλιξης του κορωνοϊού  


Τρία σενάρια για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέπτυξε ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως η τήρηση των αποστάσεων είναι η κύρια σύσταση προς τον πληθυσμό αυτή τη στιγμή.
«Υπάρχουν τρία σενάρια.
Το πρώτο είναι η συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι όπως τώρα με ένα ιό που θα κρατήσει  την παρουσία του 24 – 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού.
Το δεύτερο είναι να είναι πολύ μικρό το κύμα κρουσμάτων και να αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει μέσω των μέτρων που παίρνουμε και υπάρχει και το κακό σενάριο που θέλει ένα δεύτερο ίδιο ή και μεγαλύτερο κύμα, το οποίο όμως θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.
Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, ο κ.Γώγος είπε πως «ο ιός δεν εξαφανίστηκε στην Ξάνθη, ότι παραμένει σε διάφορες δομές της περιοχής εκείνης με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς μια μικρή ροή κρουσμάτων».
«Με δυνατότητα που έχουμε τώρα να κάνουμε πολλά τεστ, πρακτικά ελέγχουμε σχεδόν αντιπροσωπευτικά όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις δομές αυτές σε αντίθεση με την ανεπάρκεια που υπήρχε στα τεστ στην αρχή της επιδημίας» υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές περιοχές.
«Πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως.
Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο εκεί που ξεκίνησε έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση.
Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει, στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα 15 πόλεις.
Στην Αίγυπτο αρχίζουν και εμφανίζονται εστίες καινούργιες.
Στην Ινδία.
Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των συνόρων.
«Είμαστε επιφυλακτικοί και το καλοκαίρι με τον τουρισμό δημιουργεί ανησυχίες, επιφυλακτικότητα.
Για  αυτό το λόγο γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να δούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού χωρίς να σταματήσουμε την ροή των τουριστών.
Απ’ όλα τα μέτρα η αποστασιοποίηση είναι το πιο σημαντικό με μεγάλη επίδραση στην μετάδοση της νόσου ειδικά πάνω από 1,5 – 2 μέτρα.
Επομένως αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και όταν έρθουν οι τουρίστες» επεσήμανε ο κ.Γώγος.
Όπως είπε, το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο να διακοπούν οι πτήσεις αλλά και να κλείσουν ξενοδοχειακές δομές.
«Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα, μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες» είπε ο κ.Γώγος.
 
Συναγερμός σε Ξάνθη, Κιλκίς

Προβληματισμός επικρατεί για τα αυξημένα κρούσματα σε Ξάνθη και Κιλκίς.
Στην Ξάνθη τέθηκε σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για την εξάλειψη των συνεχών κρουσμάτων κορωνοϊού, το οποίο προβλέπει εκατοντάδες μοριακούς ελέγχους στους κατοίκους της περιοχής από υγειονομικά συνεργεία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έως και το Σάββατο 6/6.
Ανησυχία πάντως υπάρχει και στο Κιλκίς και συγκεκριμένα στη Νέα Καβάλια του δήμου Παιονίας, καθώς έγκυος, η οποία διαμένει σε δομή φιλοξενίας προσφύγων διαγνώστηκε με κορωνοϊό.
Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να συλλέξει δείγματα για εξέταση.
Ανάλογοι έλεγχοι έγιναν και στο παρελθόν, όμως τα τεστ αφορούσαν το 5% του πληθυσμού της δομής.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα ελεγχθεί το 30% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 500 άτομα.
Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων, άμεσα έκλεισαν έξι σχολεία, στα οποία πηγαίνουν προσφυγόπουλα, ενώ η δομή, στην οποία φιλοξενούνται 1.550 άτομα έχει τεθεί σε καραντίνα από το βράδυ της Τετάρτης και φυλάσσεται από την Αστυνομία.

Βόλος: Θετική και η δίχρονη κόρη της 30χρονης εγκύου - Κλειστή η ΔΟΥ Βόλου

Θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε και το δίχρονο κοριτσάκι της 30χρονης εγκύου από το Βόλο που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας με κορωνοϊό, με την κατάσταση της υγείας της να είναι καλή, ενώ θετικός ήταν και ο σύζυγός της.
Το δίχρονο κοριτσάκι θα νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και θα παρακολουθείται από τους γιατρούς.
Στο μετυξύ,  αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα για τους γονείς του συζύγου της, ενώ ο πατέρας της 30χρονης δεν έχει υποβληθεί σε τεστ και βρίσκεται σε κατ’ οίκον καραντίνα.
Επιπλέον, σήμερα, Σάββατο 6/6 αναμένονται τα αποτελέσματα από το τεστ που έκανε η  μητέρα της 30χρονης στην Αθήνα.
Η γυναίκα είναι έγκυος στον έκτο μήνα, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται ως προπονητής ποδοσφαίρου σε ακαδημία της πόλης.
Επίσης, θετικοί στον κορωνοϊό είναι δυο φίλοι του ζευγαριού, μια 25χρονη και ένας 26χρονος από το Βόλο, οι οποίοι πρόσφατα επέστρεψαν από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, η ίδια είπε στους γιατρούς ότι είχε έρθει σε επαφή με Γερμανούς που ήρθαν πρόσφατα στη χώρα.
Ήδη σε καραντίνα 14 ημερών έχουν τεθεί όλα τα άτομα του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.
Στο μεταξύ, κλειστή θα παραμείνει η ΔΟΥ Βόλου, προκειμένου να γίνει απολύμανση του κτηρίου, καθώς η μητέρα της 30χρονης εγκύου εργάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο.

Περιορισμός της κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας του Πολυκάστρου - Παράταση μέτρων σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας

Σε περιορισμό μέχρι και τις 17/6/2020 τέθηκε η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στη δομή φιλοξενίας του Πολυκάστρου στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, με όμοιες κοινές αποφάσεις, παρατείνονται, μέχρι και τις 21 Ιουνίου 2020, τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στις δομές φιλοξενίας Ριτσώνα, Μαλακάσα και Κουτσόχερο Λάρισας, καθώς και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Ακόμη, ισχύει, έως και τις 14/06/2020, o αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή Κρανιδίου Αργολίδας.

Τι άνοιξε το Σάββατο  6/6

Μια σειρά από επιχειρήσεις άνοιξαν  το Σάββατο 6/6, ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.
Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 6 Ιουνίου επιτρέπεται :
-η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους
-η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία
-η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο
-η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις,
-οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο, και
-οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:
-από χορευτικό κέντρο
-από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
-από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
-από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
-από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
-από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
-από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
-από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν:

τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
ΤΙ ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης

Για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επαναλειτουργούν, ισχύουν τα εξής:
- Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
 - Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.
- Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους- σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα
- Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
- Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.
Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως
Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.
Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει, η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2τμ και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.

Ναι σε πώληση αλκοόλ στα beach bar
 
Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των παραλιών, λειτουργούν ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην εστίαση.
Επίσης, σ’ αυτούς τους χώρους επιτρέπεται:
- η πώληση αλκοόλ
- η αναμετάδοση μουσικής και
- η παρασκευή φαγητού.
Συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.

Στους 182 οι νεκροί - 2.952 τα κρούσματα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στις 4 Ιουνίου, τα κρούσματα στην χώρα μας είναι 2.952.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.952, εκ των οποίων 55.2% άνδρες.
Από το σύνολο των 2952 κρουσμάτων, 652 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1702 (57.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Image



Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image


Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 193.929 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.854 (2,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).



Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης