Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη με σημαντική αύξηση της ανεργίας κοντά στο 20% η Ελλάδα, λόγω της βραδείας τουριστικής επανεκκίνησης

Αντιμέτωπη με σημαντική αύξηση της ανεργίας κοντά στο 20% η Ελλάδα, λόγω της βραδείας τουριστικής επανεκκίνησης
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία χρονική περίοδο αυξανόμενης ανεργίας μετά το lockdown των έξι εβδομάδων και τις συνέπειές του στην οικονομία
Από σημαντική αύξηση της ανεργίας κινδυνεύει η Ελλάδα, καθώς δεν έχει αρχίσει ακόμη η τουριστική περίοδος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία χρονική περίοδο αυξανόμενης ανεργίας μετά το lockdown των έξι εβδομάδων και τις συνέπειές του στην οικονομία.
Η ανεργία είχε μειωθεί στο 16,1% το Φεβρουάριο 2020 από 27% στο αποκορύφωμα της δεκαετούς κρίσης χρέους στην Ελλάδα.
Δεδομένων των προσπαθειών για την επανεκκίνηση του τουρισμού - ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της Ελλάδας και σχεδόν το 22% των θέσεων εργασίας - η ανεργία φαίνεται πως θα αυξηθεί στο 20% το 2020, εκτιμά το Bloomberg.
Σε μια προσπάθεια να προκαλέσει μία αύξηση της απασχόλησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 40% τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι με αφετηρία την 1η Ιουνίου.
Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει ως στόχο τη μείωση των εισφορών ως βασική προτεραιότητα για την τόνωση της απασχόλησης και πριν από την πανδημία. 
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει και η προσέλκυση τεχνοκρατών υψηλού επιπέδου για τη διαχείριση των επενδυτικών σχεδίων, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης. 
Πάντως κανένα από αυτά τα μέτρα δεν είναι πιθανό να σώσει την τουριστική περίοδο του 2020 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνησή του αναμένεται να επικεντρωθούν στο πως θα αξιοποιήσουν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
«Σχεδόν οι μισοί από τους 600.000 υπαλλήλους στην τουρισμό και την εστίαση στην Ελλάδα θα χάσουν τη δουλειά τους φέτος» σύμφωνα με τον Γιώργο Χότζογλου πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού.
Το δημοσίευμα του Bloomberg φιλοξενεί δήλωση εργαζόμενου στον τουρισμό, ο οποίος εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, πως λόγω της καλής διαχείρισης του  κορωνοϊού στο υγειονομικό κομμάτι σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, η Ελλάδα θα περισώσει κάτι από την τουριστική περίοδο.
 «Ας ελπίσουμε ότι η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει αυτήν την εικόνα για να προσελκύσει τουρίστες φέτος, αλλά ειδικά το 2021», λέει χαρακτηριστικά 28χρονος εργαζόμενος σε ξενοδοχείο της παραλίας στην Αττική.
Πάντως, αν και η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ν΄ανοίξουν από την 1η Ιουνίου – τα εποχικά στις 15/6- πολλά εξ αυτών αναμένουν να δουν εάν αξίζει να επαναλειτουργήσουν. 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης