Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες προκλήσεις: Έρευνες για πετρέλαιο και αέριο νοτίως της Κρήτης ξεκινά ο Erdogan – Akar: Έτοιμες και ισχυρές οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Νέες προκλήσεις: Έρευνες για πετρέλαιο και αέριο νοτίως της Κρήτης ξεκινά ο Erdogan – Akar: Έτοιμες και ισχυρές οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
Έρευνες ξεκινάει η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας - Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Akar
Έρευνες στα τεμάχια 15 και 20, κάτω από την Κρήτη, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (TPAO), σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak,  σε μία νέα προφανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Το θέμα μάλιστα συζήτησαν κατά τη  συνάντησή τους ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez Sarraj.
Τουρκία και Λιβύη κατέληξαν σε νέα θαλάσσια συμφωνία και θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Erdogan ανέφερε επίσης ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξη και βοήθεια που παρέχει προς την κυβέρνηση Sarraj.
Η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τα 2 τεμάχια.
Πρόκειται για οικόπεδα τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη αδειοδοτήσει από το 2014 όπου σύντομα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΤΡΑΟ θα ξεκινήσei έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.
Image

Η Yeni Safak υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιχείρησε να καταλάβει μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. που ανήκει στη Λιβύη, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Υποστηρίζει ότι ένα μέρος του τεμαχίου 15 αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και πως το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης.
«Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η Yeni Safak, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.
 «Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Akar: Έτοιμες οι ένοπλες δυνάμεις μας

Την ίδια ώρα «καρότο» και «μαστίγιο» επιλέγει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar προκειμένου να απευθυνθεί στην Αθήνα, επιμένοντας στην τακτική των προκλητικών δηλώσεων.
Αν και κάνει λόγο για «σεβασμό» και «ειρηνικές μεθόδους», τονίζει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
«Ως Τουρκία και ως ένοπλες δυνάμεις θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Με βάση αυτό που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, οι κανόνες καλής γειτονίας, η αμοιβαία καλή θέληση, ο σεβασμός, η αγάπη, η αμοιβαία καλοσύνη, χρησιμοποιώντας ειρηνικές μεθόδους χωρίς να προκαλούμε κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να καταχρόμαστε το δικαίωμα κανενός.
Αυτός είναι ο στόχος μας, οι προσπάθειές, οι προθέσεις και ο σκοπός μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιπρόσωποί μας πήγαν στην Αθήνα δύο φορές βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με τον αγαπητό ομόλογό μου και πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση εκεί», σημειώνει ο Akar.
«Ό,τι έπρεπε να κάνουμε ως σήμερα το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι και διαθέτουμε την ισχύ να προστατεύσουμε και προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας, του ευγενούς έθνους της τουρκικής δημοκρατίας.
Οφείλω επίσης να πω τούτο. Αυτό δεν αποτελεί απειλή ή πρόκληση που απευθύνεται σε κάποιον.
Λέμε μόνο ότι από την μια πλευρά αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα και η συνέχισή τους, θα έχουν μεγάλη συμβολή σε αυτό.
Από την άλλη πλευρά λέμε επίσης ότι ως ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε.
Εντός αυτού του πλαισίου, αν θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με τον αξιότιμο ομόλογο υπουργό και αν μπορούμε να βρούμε μια λύση, θα είμαστε πολύ ευτυχείς.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε», επισημαίνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Για το Κυπριακό, ο Akar αναφέρει προκλητικά, πως οποιοδήποτε τετελεσμένο εκεί είναι εκτός συζήτησης.
« Και εκεί ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο, ας το επιλύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και ο αντικειμενικός μας στόχος.
Όποτε χρειάζεται, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Δένδιας: Aναθεωρητισμοί και «γκρίζες ζώνες» πιθανόν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία

Αναθεωρητισμοί και γκρίζες ζώνες θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ υπογραμμίζει πως η ελληνική διπλωματία επανέρχεται στη Μεσόγειο με «αξιοσημείωτη ενεργητικότητα».
H επέκταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα θα ενισχύσει περισσότερο την ασφάλεια και την προστασία τους, ενώ «στη θάλασσα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας καθημερινά λειτουργούν ως τείχος αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του  στο «Έθνος»
«Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Ερείκουσα μέχρι και τη Γαύδο η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλειά της».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας είναι σταθερή επιδίωξη της χώρας μας, «εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας».
«Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αγνοήσει τη γεωγραφία και τους γείτονές της και να ασπαστεί φανταστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα», επισημαίνει και προσθέτει:
«Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό», όπως πράττει η Ελλάδα.
«Οι αναθεωρητισμοί και τα περί "γκρίζων ζωνών" θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ, θα μπορούσε π.χ. κάποιος να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ. όσον αφορά τις νήσους οι οποίες εμπεριέχονται.
Και όμως, θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι υπάρχουν νησιά πέραν των 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία», τονίζει ο υπουργός.
Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει τη σημασία της επιχείρησης IRINI που έχει ως αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη «για την ασφάλεια ολόκληρης της Μεσογείου», ενώ υπενθυμίζει πως η Ελλάδα όχι μόνο συμμετέχει, αλλά θα αναλάβει, το δεύτερο εξάμηνο λειτουργίας της, την επιχειρησιακή διοίκησή της.
«Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η μετεξέλιξη της Λιβύης σε νέα Συρία. Και αυτό αφορά όλες τις χώρες της περιοχής, όχι μόνο την Ελλάδα» λέει.
Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ακόμη την επιστροφή της ελληνικής διπλωματίας στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων με το διορισμό ειδικών απεσταλμένων για τη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και την επαναλειτουργία των πρεσβειών στη Δαμασκό και την Τρίπολη που θα γίνει πραγματικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης