Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Κόσοβο ήρε εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Σερβίας - Bήμα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων

Το Κόσοβο ήρε εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Σερβίας - Bήμα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων
Πρόκειται για μια διπλωματική κίνηση για την οποία ασκούσαν πιέσεις ΕΕ και ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση του Avdullah Hoti  στο Κόσοβο ήρε ορισμένες εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε Σερβία και Βοσνία το 2018.
Πρόκειται για μια διπλωματική κίνηση για την οποία ασκούσαν πιέσεις ΕΕ και ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
«Λάβαμε μια σημαντική απόφαση σήμερα να άρουμε τα εμπόδια για τη διαδικασία του διαλόγου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει έναντι των διεθνών μας εταίρων.
Τώρα περιμένουμε να δούμε την ίδια κίνηση απli τη σερβική πλευρά, να αρθούν τα εμπόδια και να δοθεί νέα πνοή στην διαδικασία του διαλόγου», υποστήριξε ο Hoti.
Ο προκάτοχος του Hoti. Albin Kurti, είχε επιβάλει όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία να φέρουν την επιγραφή Δημοκρατία του Κοσόβου, επιβάλλοντας μια ντε φάκτο αναγνώριση της ανεξαρτησίας.
Το Βελιγράδι καλωσόρισε την άρση αυτού του μέτρου από την Πρίστινα, όπως γράφει το Euronews.
«Είναι μια καλή απόφαση η άρση όλων των μέτρων και εμπορικών περιορισμών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Πιστεύω στην ισχύ της σερβικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Θεωρώ πως μπορούν να υπάρξουν καλές επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων που θα είναι αμοιβαία επωφελείς», ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ενισχύσει την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης