Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές σε Ουάσινγκτον και άλλες πόλεις για τη δολοφονία του Floyd – Trump: Πολύ μικρότερο πλήθος

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές σε Ουάσινγκτον και άλλες πόλεις για τη δολοφονία του Floyd – Trump: Πολύ μικρότερο πλήθος
O Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump, υποστήριξε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον ήταν μικρότερος απ' ό,τι προβλεπόταν
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, καθώς και σε άλλες αμερικανικές πόλεις το Σάββατο 6/6, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd στα χέρια αστυνομικών, ζητώντας να σταματήσει η ρατσιστική και βάναυση συμπεριφορά των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Οι διαμαρτυρίες, που συνεχίστηκαν για 12η ημέρα, ήταν πιο ήρεμες  σε σύγκριση με την οργή που είχε επικρατήσει στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών και μάλιστα, η χθεσινή συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τον φόνο του George Floyd.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump, υποστήριξε με ανάρτησή του στο twitter ότι ο αριθμός των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον ήταν μικρότερος απ' ό,τι προβλεπόταν, εξέλιξη που ο ίδιος απέδωσε στη δουλειά της Εθνοφρουράς, της Μυστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας της πρωτεύουσας.
«Πολύ μικρότερο πλήθος στην Ουάσινγκτον απ' ό,τι προβλεπόταν.
Εθνοφρουρά, Μυστική Υπηρεσία και αστυνομία έκαναν φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter.
Πάντως, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 6/6 σε πολλά αστικά κέντρα, ανάμεσα στα οποία η Νέα Υόρκη, η Ατλάντα, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, η Βοστώνη και το Μαϊάμι, αλλά και σε μικρές αγροτικές κοινότητες.
Στην Ουάσινγκτον δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, παρά τους κινδύνους για την υγεία εξαιτίας του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν διαθέσιμες επίσημες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή.
Μεγάλη πορεία διαδηλωτών πέρασε μπροστά από το George Washington University Hospital, λίγα τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «χέρια ψηλά, Μην πυροβολείτε!», «κάνουμε πορεία για την ελπίδα, όχι για το μίσος» και «δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Μάλιστα, στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν άνθρωποι κάθε φυλής.
Μια από τις διαδηλώσεις με το σύνθημα Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) που προκάλεσαν έκπληξη ήταν η συγκέντρωση 150 έως 200 ανθρώπων στην πόλη Βάιντορ του Τέξας.
Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές διέσχισαν τη Γέφυρα του Μπρούκλιν και πέρασαν στο Μανχάταν για να κάνουν πορεία στο Μπροντγουέι,άλλοι συγκεντρώθηκαν στο Χάρλεμ, κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του Σέντραλ Παρκ για να κάνουν πορεία 100 τετράγωνα προς τα κάτω, προς το Washington Square Park της πόλης.
Στη Φιλαδέλφεια, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά του Philadelphia Art Museum φωνάζοντας «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», κάποιοι άλλοι έκαναν πορεία κατά μήκος της Benjamin Franklin Parkway, μέσα από την John F. Kennedy Plaza και γύρω από το Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας.
Στη Δυτική Ακτή, διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγη ώρα την κυκλοφορία στη Γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο, με τους οδηγούς να κορνάρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Στο μεταξύ, στο Ρέιφορντ της Βόρειας Καρολίνας, γενέτειρα του George Floyd, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ν ουρά σε μια εκκλησία για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεκρό, η σορός του οποίου έχει εκτεθεί εκεί.
Η κηδεία του George Floyd έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 9/6 στο Χιούστον, όπου ζούσε προτού μετακομίσει στην περιοχή της Μινεάπολις.
Σημειώνεται ότι οι χθεσινές διαμαρτυρίες ήταν πιο ήρεμες, καθώς η εβδομάδα ξεκίνησε με επεισόδια εμπρησμών και βανδαλισμών που οι αρχές και ακτιβιστές απέδωσαν σε μεγάλο μέρος σε υποκινητές και εγκληματικά στοιχεία και μάλιστα, οι αρχές κατά διαστήματα κατέφυγαν σε βίαιες μεθόδους, προσπαθώντας ακόμη και να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις, περιλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, όπου αστυνομικοί με γκλομπ και ειδική εξάρτυση διέλυσαν ειρηνικές διαδηλώσεις.
Ωστόσο, οι συγκρούσεις αυτές κατάφεραν να ενισχύσουν ένα ευρύτερο κίνημα που ζητεί εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης και του τρόπου που αντιμετωπίζει τις φυλετικές μειονότητες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης