Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα - ρεκόρ, ωφελημένη από τον «πόλεμο της μάσκας»

H Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα - ρεκόρ, ωφελημένη από τον «πόλεμο της μάσκας»
Το κινεζικό εμπόριο ενισχύθηκε από την αύξηση των εξαγωγών ιατρικών προϊόντων, όπως μάσκες
Σε μια εποχή κατάρρευσης του παγκόσμιου εμπορίου, η Κίνα παρουσίασε ένα από όλες τις απόψεις εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Την Κυριακή (7/6/2020), η Κίνα ανακοίνωσε ότι τον Μάιο του 2020 το εμπορικό της πλεόνασμα αυξήθηκε απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 62,9 δισεκ. δολαρίων, από 45,3 δισ., ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 39 δισεκ.
Το κινεζικό εμπόριο ενισχύθηκε από την αύξηση των εξαγωγών ιατρικών προϊόντων, όπως μάσκες.  
Το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε και από την απότομη πτώση των εισαγωγών  κατά 16,7% τον  Μάιο του 2020 σε σχέση με το 14,2% τον Απρίλιο. 

Το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ της Κίνας ήρθε καθώς μειώθηκαν  σημαντικά οι τιμές των εμπορευμάτων που εισήγαγε η χώρα όπως το αργό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα φασόλια σόγιας.
Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές ανέκαμψαν από τα πρόσφατα χαμηλά τους επίπεδα και ενισχύθηκαν εν μέρει από τις πωλήσεις μασκών και άλλων ιατρικών προμηθειών, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο μάχονται για να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας κορωνοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα.

Μεγάλες εξαγωγές προϊόντων - μια κατηγορία που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με χειρουργικές μάσκες προσώπου και άλλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό - αυξήθηκαν απότομα κατά 77,3% σε ετήσια βάση το Μάιο (έναντι + 49,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο).
«Η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών αντι-επιδημικών υλικών συνέβαλε σημαντικά στις εξαγωγές της Κίνας», σημείωσε ο αναλυτής της CICC, Liu Liu, στο Bloomberg.
«Η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας το 2020 μπορεί να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες προσδοκίες μας», σημείωσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης