Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (EE): Εύλογες οι ανησυχίες κάποιων χωρών για το Ταμείο Ανάκαμψης, απόφαση μετά τον Ιούλιο

Gentiloni (EE): Εύλογες οι ανησυχίες κάποιων χωρών για το Ταμείο Ανάκαμψης, απόφαση μετά τον Ιούλιο
Ο ευρωπαίος επίτροπος P. Gentiloni αναμένει ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις ορισμένων χωρών, τα χειρότερα στην οικονομία έχουν ξεπεραστεί

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για θέματα της Οικονομίας Paolo Gentiloni η ύφεση στην Ευρώπη που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού έφτασε στο ναδίρ και αυτό που αναμένει είναι πως σύντομα θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις ορισμένων χωρών αφού τα χειρότερα στην οικονομία έχουν ξεπεραστεί.
Με την άρση των περιορισμών καλυτερεύει σταδιακά και η οικονομική κατάσταση.
Εξακολουθεί όμως να επικρατεί αβεβαιότητα, εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και μεταφέρει η Deutsche Welle.
Όπως επισημαίνει, «η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται, μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.»
Σε σχέση με αυτό ο ο κ. Gentiloni χαρακτηρίζει το πρόσφατο γερμανικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ως ένδειξη «πολιτικού θάρρους».
Η δε μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 16% στη Γερμανία «είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη», δηλώνει, για να προσθέσει πως «η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν αναπτύσσεται ξανά αισθητά η γερμανική και αντιστρόφως».
Συμφωνία κατά τη γερμανική προεδρία
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν ο Paolo Gentiloni χαρακτηρίζει «εύλογες» τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Κυρίως επειδή τα 500 δις ευρώ από αυτό το ποσό θα διατεθούν ως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις σε περιοχές και επιχειρήσεις που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο κ. Gentiloni εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των τεσσάρων χωρών έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τα 750 δις ευρώ στο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027.
Ο ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί ρεαλιστικό να παρθεί η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης