Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τα νέα 97 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ - Στους 182 οι νεκροί

Ανησυχία για τα νέα 97 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ - Στους 182 οι νεκροί
Κορωνοϊός: Πληροφορίες για εννέα νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες - Επιστρέφει η καθημερινή γραπτή ενημέρωση
Ο κορωνοϊός παραμένει στη ζωή μας, παρά τη χαλάρωση των μέτρων.
Τα μαγαζιά ανοίγουν σταδιακά, η κίνηση αυξάνεται, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται.
Ο μεγαλύτερος εχθρός, άλλωστε, είναι ο εφησυχασμός.
Έτσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τα νέα κρούσματα το τέλευταίο 24ωρο είναι εννέα.
Πέντε προέρχονται από το εξωτερικό (ΗΠΑ και Τσεχία) και τέσσερα από ψυχιατρική δομή στην Τρίπολη, από την Κοζάνη και από τη Θήβα.
Νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε Κοζάνη, Λαμία, Θήβα και Τρίπολη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στη Λαμία, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο ένας 86χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος επέστρεψε από την Αμερική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αρνητικός στον πρώτο έλεγχο και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον προορισμό, ωστόσο 10 ημέρες μετά εμφάνισε συμπτώματα. Στη ΜΕΘ Λαμίας νοσηλεύεται και η κόρη του, ενώ η σύζυγός του και ο 27χρονος εγγονός του νοσηλεύονται με κορωνοϊό, αλλά με ήπια συμπτώματα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.
Έχει γίνει ιχνηλάτηση στην περιοχή της Αταλάντης, όπου κινούνταν ο 27χρονος εγγονός του.
Στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, νοσηλεύεται εδώ και δυο ημέρες ένας 66χρονος άνδρας, ο οποίος επέστρεψε από την Τσεχία.
Εμφάνισε συμπτώματα 10 ημέρες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του.
Στην Κοζάνη, δυο άνδρες διαγνώστηκαν θετικοί με χαμηλό ιικό φορτίο και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα γύρω στα 55 που εργάζεται στην Πρέβεζα, ενώ ο δεύτερος είναι νεαρός οπλίτης που πήγε να εξεταστεί αφού ενημερώθηκε ότι ήρθε σε επαφή με κρούσμα.
Στην Τρίπολη, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας 63 ετών, τρόφιμος σε ψυχιατρική κλινική, μεταφέρθηκε με πυρετό στο νοσοκομείο Τρίπολης και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο, ωστόσο δεν νοσεί σοβαρά.
Γίνεται ιχνηλάτηση και έλεγχος των ασθενών και του προσωπικού στην κλινική.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι στο νοσοκομείο Θήβας, 12 υγειονομικοί έχουν μπει σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με ασθενή που είναι θετική στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υγειονομικοί δεν έχουν συμπτώματα και θα κάνουν ξανά τεστ σε τρεις ημέρες.
Η γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται στο Θριάσιο.

Ανοίγει περαιτέρω η οικονομία, ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά από 8/6 - Αγωνία για τον τουρισμό

Ένα ακόμα βήμα για την πλήρη επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς έγινε σήμερα Δευτέρα 8/6 καθώς μια σειρά από επιχειρήσεις αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην ημερομηνία – ορόσημο της 15ης Ιουνίου, όταν και αναμένεται να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα και να αρχίσουν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο και την έναρξη του τουρισμού από το εξωτερικό.
Είναι προφανές πως το βασικό στοίχημα για την ελληνική Πολιτεία είναι να διαφυλάξει πως τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων κυρίως στα νησιά, τα οποία οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν δεδομένο πως θα υπάρξουν, θα αντιμετωπιστούν με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα έτσι ώστε αφενός να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και αφετέρου να μην επηρεαστεί αρνητικά η εικόνα της χώρας κάτι που θα έχει σημαντικές συνέπειες στις τουριστικές ροές.
Αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο ιός παραμένει στην κοινότητα και πως πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει πολύ καλή – και παρά τα διαδοχικά κρούσματα σε Ξάνθη και Κιλκίς -, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τη διαδοχική άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία άρχισαν το περασμένο Σάββατο 6/6, όταν και μεταξύ άλλων επιτράπηκε η εστίαση σε κλειστούς χώρους και η πώληση αλκοόλ σε οργανωμένες παραλίες, και συνεχίζονται από σήμερα Δευτέρα 8/6 με μια σειρά επαναλειτουργίας επιχειρήσεων αλλά και έως τις αρχές Ιουλίου.
 
Τι ανοίγει από σήμερα Δευτέρα 8/6

Στο επόμενο στάδιο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περνά η χώρα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:
-από χορευτικό κέντρο
-από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
-από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
-από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
-από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
-από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
-από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
-από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
-τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
-εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
-εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
-ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Χαρδαλιάς: Την 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι σε όλη την χώρα να υποδεχθούμε τους τουρίστες

Τη θέση ότι την 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι σε όλη την χώρα να  υποδεχθούμε τους τουρίστες διατύπωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς πριν την έναρξη σύσκεψης με τους υπεύθυνους της Fraport στο αεροδρόμιο Μακεδονία ενόψει της έναρξης λειτουργίας του από τις 15/6.
«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί υψηλής προτεραιότητας στοίχημα για την κυβέρνηση σε σχέση με τον τουρισμό, όπως συνολικά η Βόρεια Ελλάδα.
Έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που αφορούν διαδικασίας, μέτρα, κανόνες, οδηγίες, σε σχέση με όλα τα διαφορετικά σενάρια που μπορούν να “τρέξουν”.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι το εξής: Αν ο καθένας από μας κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, σε σχέση με τα μέτρα, σε σχέση με τους κανόνες που έχουμε θέσει, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά.
Το κράτος, σε κάθε περίπτωση, θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει και με τις διαδικασίες που πρέπει» είπε ο κ.Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς τι πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχουν οριζόντια πρωτόκολλα και οριζόντιες διαδικασίες- και ανάλογα με τους αλγόριθμους που τρέχουν και τι θα συναντήσουμε σε όλη τη χώρα προκύπτουν και τα ανάλογα πρωτόκολλα.
Ζήτησε να κάνουμε υπομονή, λέγοντας ότι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και από το υπουργείο Υγείας και από το υπουργείο Τουρισμού και ταυτόχρονα παρατηρείται, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, ό,τι γίνεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον που είναι εκτός Ευρώπης.
«Στις 15 Ιουνίου ανοίγει το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι σε όλη τη χώρα να υποδεχτούμε με όρους ασφάλειας και για τους ταξιδιώτες, αλλά κυρίως για τους Έλληνες πολίτες, για τον γενικό πληθυσμό, και να προχωρήσουμε βήμα- βήμα σε όλη αυτή τη διαδικασία» υποστήριξε ο κ.Χαρδαλιάς
Σε ερώτηση για το περιστατικό στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε».
«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών.
Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα.
Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς.
Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό» είπε ο κ.Χαρδαλιάς.

Σουρβίνος (καθηγητής Ιολογίας): Πιθανά τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές με αύξηση κρουσμάτων

Τη θέση ότι θα υπάρξουν τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές εφόσον υπάρξει αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού διατύπωσε ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γ. Σουρβίνος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σουρβίνος είπε πως η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα, τονίζοντας ότι «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown».
«Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε ο κ.Σουρβίνος, ο οποίος και αυτός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο σε μπαρ της Μυκόνου.
Όπως είπε, ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα και επεσήμανε πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα.
Όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα» υποστήριξε ο κ.Σουρβίνος, αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.
Ο κ.Σουρβίνος υποστήριξε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια  λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».

Πέτσας: Υπάρχει σχέδιο για τοπικά lockdowns

Τη θέση ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά σε περίπτωση που καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο.
Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό.
Όλα είναι στο τραπέζι.
Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός.
Μην χαλαρώνουμε» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Ποιοι επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου

Πάντως, το άνοιγμα της οικονομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουλίου, όταν και αναμένεται να έχει επαναλειτουργήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρεήσεων.
Συγκεκριμένα, από τις 15/6 θα ανοίξουν:
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
Στους 182 οι νεκροί - 97 νέα κρούσματα - Στα 3.0490 συνολικά

Στα 97 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα (8/6), σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου).
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Τα 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 10 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών, 4 (40%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 55 (30,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης