Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σχεδόν ένα χρόνο στην εξουσία συμπληρώνει ο Μητσοτάκης, αλλά τα δύσκολα έπονται

Σχεδόν ένα χρόνο στην εξουσία συμπληρώνει ο Μητσοτάκης, αλλά τα δύσκολα έπονται
Ανηφορικός ο δρόμος για τον πρωθυπουργό
Σχεδόν ένας μήνας έχει απομείνει για να συμπληρώσει έναν χρόνο στην εξουσία ο Κ. Μητσοτάκης.
Ένας χρόνος που τον βρίσκει πρωταγωνιστή και πολιτικό κυρίαρχο.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το τεραστίων διαστάσεων προβάδισμα των 20 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων που διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η χιλιοειπωμένη διαπίστωση ότι «η δημοσκόπηση δεν είναι παρά μια φωτογραφία της στιγμής» έχει απόλυτη εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση.
Πράγματι ο κ.Μητσοτάκης εμφανίζεται να παίζει χωρίς αντίπαλο, να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Όμως είναι τέτοιας κρισιμότητας και βαρύτητας οι προκλήσεις που έχει μπροστά του, που αυτή η εικόνα κάθε άλλο παρά παγιωμένη θα πρέπει να θεωρείται.
Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
Όμως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.
Καθώς το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων και η έλευση τουριστών μπορεί να τινάξει στον αέρα ότι θετικό έχει κτιστεί έως σήμερα.
Και να ανατρέψει τα πάντα.
Στην οικονομία όλα είναι στον αέρα.
Όλοι αναμένουν μια μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία για το 2020, αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ούτε το βάθος της ούτε και τη διάρκεια της.
Χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο τουρισμός για να κάνουν ταμείο, ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι και πάλι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της μείωσης μισθών.
Και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να μιλά για μεγάλη ανάπτυξη το 2021, αλλά αυτό εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα, πόσο ισχυρό θα είναι, εάν θα προκαλέσει νέα lockdowns και γενικότερα πως θα επηρεάσει την κοινωνία και τους πολίτες.
Πλήρης αβεβαιότητα δηλαδή και σε αυτό το μέτωπο.
Και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει επικίνδυνα τη ρητορική και τις διεκδικήσεις της.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν και επισημαίνουν δημοσίως πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μια στρατιωτική απάντηση σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Συνεπώς, μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό που βιώνουμε από τις αρχές του έτους, έρχεται να προστεθεί και το σενάριο ενός «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία.
Είναι προφανές πως με μια οικονομία σε βαθιά ύφεση, με την ανεργία στα ύψη, με μια πανδημία σε εξέλιξη που μπορεί να απειλήσει εκ νέου τη δημόσια υγεία, προκαλώντας και πάλι δεκάδες θανάτους και με την απειλή μιας στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία ενόψει, το μόνο που δεν μπορεί να έχει κάποιος είναι βεβαιότητες.
Ιδιαίτερα όταν η κοινωνία προέρχεται από μια ψυχοφθόρα δεκαετή κρίση.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο.
Το πώς θα διαχειριστεί τις προκλήσεις αυτές, θα κρίνει όχι μόνο την κυβερνητική του θητεία αλλά ενδεχομένως και το πολιτικό του μέλλον.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης