Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση για το πετρέλαιο λόγω φόβου για αύξηση της παραγωγής, στα 38,19 δολ. ή -3,4% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 40,8 δολ.

Πτώση για το πετρέλαιο λόγω φόβου για αύξηση της παραγωγής, στα 38,19 δολ. ή -3,4% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 40,8 δολ.
Η ανησυχία για αύξηση της παραγωγής επέδρασαν αρνητικά στην τιμή του πετρελαίου
Μεγάλη πτώση σημείωσε σήμερα Δευτέρα 8 Ιουνίου το πετρέλαιο, παρά την επέκταση της συμφωνίας του OPEC+ μέχρι τα τέλη Ιουλίου και τις εισαγωγές-ρεκόρ που κατέγραψε η Κίνα τον Μάιο, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι η συμφωνία επέκτασης δεν περιλαμβάνει τις εθελοντικές περικοπές ύψους 1,18 εκατ. βαρελιών.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent υποχώρησε κατά -3,6%, στα 40,80 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 έπεσε κατά + 3,4% στα 38,19 δολ. ανά βαρέλι.
Το περασμένο Σάββατο (6/6) οι χώρες του OPEC+ αποφάσισαν να διατηρήσουν τις τρέχουσες περικοπές ύψους 9,7 εκατ. βαρελιών στην ημερήσια παραγωγή τους για έναν ακόμα μήνα, προκειμένου να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Πλέον, η παραγωγή των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία αναμένεται να παραμείνει μειωμένη κατά 9,7 εκατ. βαρέλια μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια οι περικοπές θα διαμορφωθούν στα 7,7 εκατ. βαρέλια μέχρι τα τέλη του έτους.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Bin Salman δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι η συμφωνία επέκτασης δεν περιλαμβάνει τις εθελοντικές περικοπές ύψους 1,18 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έχει ανακοινώσει το βασίλειο και δύο ακόμη σύμμαχοί του, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον Μάιο και τον Ιούλιο.
Οι εν λόγω περικοπές ήταν επιπρόσθετες της μείωσης κατά 9,7 εκατ. βαρέλια για την οποία είχαν δεσμευθεί οι χώρες του OPEC+.
Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας OCBC τονίζουν ότι η τελευταία συμφωνία δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν επέκταση για τρεις επιπλέον μήνες, διευκρινίζοντας ότι τόσο και τα δύο προθεσμιακά συμβόλαια θα χρειαστούν ισχυρότερους ανοδικούς παράγοντες προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τις 6 Μαρτίου.
«Υπάρχει ένα μεγάλο κενό», τονίζει η OCBC, αναφερόμενη στην τιμή του Brent, η οποία βρισκόταν στα 50 δολάρια πριν την πτώση του Μαρτίου, ενώ διευκρινίζει ότι «χρειάζεται μία ισχυρή πεποίθηση για να μεταβεί η τιμή από τα 43 δολ. στα επίπεδα προ συντηριβής».
Παράλληλα, οι χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο οδήγησαν την Κίνα να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές της για τον Μάιο του 2020, καθώς ο συνολικός όγκος εισαγωγών πετρελαίου άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 11,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Μάλιστα, η συμφωνία του OPEC+ αναμένεται να έχει προκαλέσει έλλειμμα στην αγορά ενέργειας μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, προσφέροντας στήριξη στις τιμές μακροπρόθεσμα.
Όσον αφορά τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της ετερείας υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes έδειξαν ότι οι ενεργές πλατφόρμες υποχώρησαν κατά 16 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου, στις 206 πλατφόρμες συνολικά.
Οι πλατφόρμες υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενο εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η εγχώρια παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, ενώ ο συνολικός αριθμός πλατφορμών υποχώρησε κατά 17, στις 284 πλατφόρμες συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης