Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας): Είναι εδώ ο κορωνοϊός, αντεπιτίθεται – Το καλό και το κακό σενάριο

Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας): Είναι εδώ ο κορωνοϊός, αντεπιτίθεται – Το καλό και το κακό σενάριο
Η χαλάρωση των μέτρων, την οποία πολλοί εξέλαβαν ως λήξη συναγερμού, οδήγησε σε γρήγορη διασπορά λέει η κα.Λινού
Την ανησυχία των επιστημόνων για τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει σε δηλώσεις της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κα.Λινού υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό», ότι «ο κορωνοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται» και ότι «η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες, ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού».
«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος.
Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία είπε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι «διάσπαρτα σε όλη την χώρα».
«Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους.
Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας.
Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών» επισημαίνει η κα.Λινού, η οποία αναφέρεται στο ποιο θα είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο στο εξής.
«Αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα αν λάβουμε μέτρα προστασίας μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση» τονίζει η κα.Λινού, τονίζοντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι συμπεριφορές.
«Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη» είπε η καθηγήτρια, αναφέροντας πως είναι απαραίτητη η επανάληψη μηνυμάτων πρόληψης και προστασίας που να αγγίζουν τις μικρές ηλικίες και ίσως, όπως αναφέρει, να πρέπει να γίνει μελέτη για τον τρόπο που θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε τους νέους.
«Σε ένα μήνα θα έχουν τελειώσει όλες οι εξετάσεις, οι έφηβοι θα θέλουν να διασκεδάσουν οπότε εάν συνεχίσει αυτό το κλίμα στα κέντρα διασκέδασης, θα υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης και θα έχουμε γρήγορα πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων», υπογραμμίζει η κα. Λινού, η οποία προτείνει ενημέρωση των παιδιών και όπως λέει, αυτό θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους της ηλικίας τους, από ανθρώπους που τα επηρεάζουν, ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας «και για να σώσουν τον εαυτό τους, αλλά και για να σώσουν όλους τους συνανθρώπους τους, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, διότι όλοι είναι σε κίνδυνο».
«Ένα ποσοστό γύρω στο 5% θα νοσηλευθεί, ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστούν Εντατική και κάποιοι θα πεθάνουν.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν οι νέοι άνθρωποι» υποστηρίζει η κα.Λινού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης