Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας είναι εδώ - Στο στόχαστρο του Πεκίνου οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας είναι εδώ - Στο στόχαστρο του Πεκίνου οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον
Πλέον η Κίνα βάζει στο στόχαστρο της τους συμμάχους των ΗΠΑ
Στο συμπέρασμα ότι ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος» είναι εδώ καταλήγουν οι αναλυτές αναφερόμενοι στη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας προειδοποιώντας μάλιστα ότι τα πράγματα μπορούν να αγριέψουν καθώς στη διαμάχη μπαίνουν κι άλλες χώρες.
«Τα πράγματα θα επιδεινωθούν -ενδεχομένως θα γίνουν πολύ χειρότερα- πριν να βελτιωθούν.
Η αποσύνδεση είναι σε εξέλιξη» είπε ο Dan Ikenson από το Cato Institute αναφερόμενος σε ένα οικονομικό διαζύγιο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο ενδεχομένως να αρχίσει να βάζει στο στόχαστρο του τους συμμάχους της Αμερικής, καθώς αρχίζει αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν διπλωματία «wolf warrior» κι έχει πάρει το όνομα της έπειτα μια σειρά εξαιρετικά δημοφιλείς ταινίες, όπου Κινέζοι πολεμιστές νικούν τους αντιπάλους του παγκοσμίως.
Πιο πρόσφατα, η κατάσταση κλιμακώθηκε από η Κίνα πρότεινε ένα νέο νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, μια ημι-αυτόνομη κινεζική περιοχή που έχει ειδική εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε γρήγορα ότι θα ανακαλέσει το ευνοϊκό καθεστώς για τη χώρα.
Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα ξέσπασε το 2018 και η διαμάχη περιορίστηκε με τη συμφωνία Φάση 1 που υπεγράφη τον Ιανουάριο.
Πρόσφατα, όμως, η διαμάχη μεταφέρει στις αγορές, καθώς η αμερικανική γερουσία πέρασε νόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο των κινεζικών εταιρειών από τις αμερικανικές αγορές ή να περιορίσει την άντληση χρημάτων από επενδυτές στη Wall Street, εκτός εάν συμμορφωθούν με τους κανονισμούς και τα ελεγκτικά πρότυπα της Ουάσιγκτον.

Η νέα στρατηγική της Κίνας

Στο στόχαστρο του Πεκίνου έχουν μπει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Ο Christopher Granville από την TS Lombard αποκαλεί την νέα επιδείνωση των εντάσεων «Ψυχρός Πόλεμος 2» και είπε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να ενδέχεται να "τιμωρηθούν" με τη διπλωματία των «Wolf Warrior» σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό ότι τάσσονται κατά του κινεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον Granville, κάποιες τέτοιες τακτικές έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται.
Για παράδειγμα, η Κίνα ανέστειλε κάποιες εισαγωγές βόειου κρέατος από την Αυστραλία, αφού η τελευταία ζήτησε έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
«Η διπλωματία του Wolf Warrior είναι η νέα προσέγγιση της Κίνας προς στον έξω κόσμο» επισημαίνει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα ο Edward Lucas από το  Center for European Policy Analysis.
«Η αντίδραση κατά της διπλωματίας του Wolf Warrior αυξάνεται.
Η Κίνα έχει προκαλέσει θυμό στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.
Αυτά είναι τα τελευταία παραδείγματα» επισημαίνει ο ίδιος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το Πεκίνο συμβούλεψε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Αυστραλία.
Κίνδυνο διατρέχει και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς προσέφερε επιλογές visa στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Δεν υπάρχει πλήρης αντιπαράθεση προς το παρόν

Ωστόσο, δεν είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να κλιμακώσουν τον λεγόμενο Ψυχρό Πόλεμο αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με την TS Lombard, το Πεκίνο πιθανότατα θα περιοριστεί σε «έναν συνδυασμό πιο ουδέτερων προειδοποιήσεων».
«Παρόλο που θα αντιδρά ρητορικά, η Κίνα δεν θέλει να μπει σε μια πλήρης αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.
Θέλει να επικεντρωθεί στον περιορισμό του ιού, στην αναζωογόνηση της οικονομίας και στην προώθηση του νόμου περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Jonathan Fenby του TS Lombard στο CNBC και συμπλήρωσε «οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν κάποια επιρροή σε αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν αποτελούν το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή».
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ενώ ο Trump ενδεχομένως να επιδιώξει να επιδεινώσει το κλίμα κατά της Κίνας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Αναμφίβολα, τα πολιτικά κέρδη που προκύπτουν από το «China-bashing» θα έχουν χαμηλότερο οικονομικό κόστος, σε μια εποχή που το χρηματιστήριο είναι ισχυρό, δήλωσε ο Granville της TS Lombard.
Ακόμα, «ο Trump θα παραμείνει σε εγρήγορση για τη συγκράτηση αυτού του οικονομικού κόστους, καθώς οι πρακτικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στην Κίνα θα υπερέβαιναν την ευνοϊκή εντύπωση "σκληρού άντρα" στη βάση των ψηφοφόρων του», έγραψε.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Trump δεν πρόκειται να είναι η μόνη που στοχεύει την Κίνα.
«Φαίνεται να υπάρχει ευρεία διμερής στήριξη για αυτή τη νέα τακτική, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα πιθανότατα δεν θα αλλάξουν πολύ υπό μια κυβέρνηση Biden», δήλωσε ο Ikenson από το Cato Institute, αναφερόμενος στην πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης υπό τον Joe Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης