Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τα κέρδη +4% των τραπεζών, το ΧΑ -0,70% στις 678 μον. με πτώση διεθνώς - Προσφορές 17,2 δισ. στο 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,55%

Παρά τα κέρδη +4% των τραπεζών, το ΧΑ -0,70% στις 678 μον. με πτώση διεθνώς - Προσφορές 17,2 δισ. στο 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,55%
Στο επίκεντρο η νέα έξοδος στις αγορές σήμερα 9 Ιουνίου, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 1,55% και με ισχυρές προσφορές
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 678 μονάδες με την πλεινότητα των μη τραπεζικών blue chips να υποχωρούν και με τις τράπεζες με κέρδη έως +4% η Alpha Bank ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ισχυρές προσφορές που κατατέθηκαν κατά την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,55% σήμερα 9 Ιουνίου.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες οι οποίες από κέρδη αρχικά έως +7% υποχώρησαν στο -4%  για να κλείσουν τελικά με κέρδη έως +4% και με την Alpha Bank να ξεχωρίζει μετά την σύσταση αγορά (buy) από την Goldman Sachs.
Από την άλλη, συνεχίζονται οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τον Dax στην Γερμανία -1,8% μετά την πτώση 24% των εξαγωγών στη χώρα τον Απρίλιο 2020, εν μέσω του lockdown ενώ η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη 10/6, η οποία πρέπει να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ, ανακοινώνοντας ένα νέο πρόγραμμα στήριξης αλλά και στην προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σήμερα 9 Ιουνίου του 2020, στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου και ειδικότερα στις προσφορές που ανήλθαν στα 17,2 δισεκ.
Το ελληνικό δημόσιο  άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55% επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικά δημοσιεύματα του bankingnews.gr για τον χρόνο της έκδοσης αλλά και για το επιτόκιο - εκτίμηση BN στο 1,50% με 1,55% -

Να σημειωθεί ότι είχαν υπάρξει εισηγήσεις για να αντληθούν 5 δισεκ. αντί 2,5 δισεκ. ευρώ.
Οι αυξημένες προσφορές στα 17,2 δισεκ. υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό 6,88 φορές ενώ συμμετείχαν πάνω από 130 επενδυτές με τις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν ενεργά με μεγάλες προσφορές αλλά και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αυξημένες προσφορές σε εκδόσεις ομολόγων είναι συνηθισμένο φαινόμενο εσχάτως παρατηρήθηκε στην Ιταλία και Ισπανία.
Όλα τα ομόλογα που εκδίδουν τα κράτη μπορούν να καταλήξουν στην ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας ύψους 1,35 τρισεκ. ευρώ και μέσω του κλασικού Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 678 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 650-640 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 690 μονάδες.
Ωστόσο το bankingnews έχει αναφέρει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στις 730 μονάδες ή άνοδος 8% για να υποχωρήσει στην συνέχεια στις 650 μονάδες δηλαδή διόρθωση -10%.
Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Alpha Bank με κέρδη +4,03% η οποία ήταν η μονάδική τράπεζα που κράτησε το θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και ακολούθησαν Πειραιώς +3,15%, Eurobank +0,84% και Εθνική στο +0,59%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε ΟΤΕ -3,07%, ΑΔΜΗΕ -3,01%, ΕΧΑΕ -2,72%....ενώ ανοδικά ξεχωρίσαν Ελλάκτωρας +6,89% και ΟΠΑΠ +4,3%
Σε νέα μείωση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, με τη σύσταση να είναι ουδέτερη (neutral), εκτός από εκείνη της Alpha Bank, για την οποία συστήνει αγορά (buy).
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος της Alpha Bank είναι στα 1,34 ευρώ, από 1,37 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 0,63 ευρώ, από 0,72 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,10 ευρώ, από 1,15 ευρώ ενώ προχώρησε σε αύξηση της τιμής στόχου της Εθνικής, στα 1,94 ευρώ, από 1,91 ευρώ προηγουμένως.
Τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο επίκεντρο των road shows για τις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα την Πέμπτη 11/6 στο πλαίσιο του Delphi Forum και τη δεύτερη την Παρασκευή 12/6 στο πρώτο road show της Goldman Sachs.
Ακολουθούν 15 Ιουνίου το road show της Wood and Co και στις 18 το διαδικτυακό Ιnvestment Forum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου .
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών θα επικεντρωθούν να δώσουν απαντήσεις για τα θέματα που σκιάζουν τους ισολογισμούς τους και ειδικότερα πόσα δάνεια  και ποιές κατηγορίες δανείων αναμένουν να "χτυπήσουν" από το σύνολο των χορηγήσεων  εκείνα που τέθηκαν σε moratorium την ανάλυση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου τους αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών τώρα και μετά
Το πρόβλημα  ωστόσο που θεωρείται άλυτο προς το παρόν είναι εκείνο του αναβαλλόμενου φόρου αφού οι ελληνικές τράπεζες πολύ δύσκολα παρουσιάσουν κέρδη στο τέλος της χρονιάς.
Εν τω μεταξύ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος συμβούλου για τη δημιουργία της Bad Bank με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde, να χαρακτήριζει την πρόταση δημιουργίας Bad Bank στην Ελλάδα, ως αντίδραση στην αύξηση των NPLs, πρόωρη.
Eν τω μεταξύ και ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Andrea Enria τόνισε ότι η δημιουργία των bad bank να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, αλλά επί της παρούσης δεν κρίνεται αναγκαία η δημιουργία της.
Επίσης, σύμφωνα με τον Enria, εάν δεν υπάρξει νέο κύμα υγειονομικής κρίσης τότε τα κεφαλαιακά μαξιλάρια (capital buffers) των ευρωπαϊκών τραπεζών επαρκούν.
Oριακές πωλήσεις καταγράφονταιστην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,41% και  το ιταλικό 10ετές στο 1,42% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 144 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6668 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,17% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,15%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank +6,72% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,24% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,76%.
Περί τις 11:40 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -4,07%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,42% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,04%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,70% στις 678 μονάδες έχοντας υψηλό στις 688,67 μονάδες και χαμηλό στις 676,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 79,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 65,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,2 εκατ. ευρώ και όγκου 1,06 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Motor Oil διακίνησε 122 χιλ. τεμάχια αξίας 1,84 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξίας 304 χιλ. ευρώ.
Η ΜΙΓ 908 χιλ. τεμάχια αξίας 81,8 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 678 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 650-640 μονάδες και ακολουθούν οι 610-600 μονάδες και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 690 μονάδες και ακολουθούν οι 710 και οι 730 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 390 μονάδες, με πρώτη αντίσταση  τις 400 και ακολουθούν οι 420 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 330 και οι 300 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

H πώληση προβληματικών δανείων στην Ελλάδα έχει καταστεί ακόμη πιο δύσκολο εγχείρημα καθώς λόγω της ύφεσης στην οικονομία από τον κορωνοιό έχουν επιδεινωθεί τα δεδομένα.
Η επιδείνωση εστιάζεται σε δύο μέτωπα.
1)Καταγράφεται αύξηση των NPEs σε όλη την Ευρώπη οπότε η Ελλάδα από το επίκεντρο που βρισκόταν στα προβληματικά δάνεια… θα είναι μια από τις χώρες ενδιαφέροντος.
2)Επιδεινώνονται οι όροι στις πωλήσεις προβληματικών δανείων που αφορούν το τίμημα, την δομή, την διάρκεια και πολλές άλλες παραμέτρους.
Η Εθνική π.χ. πούλησε NPEs 1,6 δισεκ. με 6.400 ακίνητα έναντι 336 εκατ ευρώ ή 21% της ονομαστικής αξίας.
Το πρόγραμμα Icon όπως το ονόμασε κατέληξε στην Bain Capital.
Ενώ από την μια ήταν επιτυχία που πουλήθηκε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας από την άλλη περίπου 55 με 68 εκατ ευρώ του τιμήματος τελούν υπό τον όρο του κορωνοιού δηλαδή εάν προκύψουν ζημίες ή αλλαγές κατά την διαχείριση θα επιστραφεί στην Bain Capital έως και το 20% του τιμήματος.
Ανάλογη ρήτρα θα έχει και το πρόγραμμα Neptune της Alpha bank 1,8 δισεκ. με 1100 εταιρικά προβληματικά δάνεια.
Το τίμημα θα είναι στο 18% με 20% της ονομαστικής αξίας αλλά με ρήτρα που συνδέεται με τον κορωνοιό.
Όπως έδειξε και η περίπτωση της DoValue – Eurobank – FPS και το τίμημα μειώνεται από 340+40 δισεκ. σε 310 εκατ ενώ το κόστος λόγω προβλέψεων παραμένει υψηλό στα 1,57 δισεκ.
Προφανώς και υπάρχει ρήτρα για τον κορωνοιό πέραν από την επιμήκυνση του προγράμματος σε 14 χρόνια.
Οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα καλούνται να διαχειριστούν μικρότερο ενδιαφέρον για τα προβληματικά τους δάνεια από τα funds, μικρότερα τιμήματα, αιρέσεις που συνδέονται με την ύφεση και πιθανή αλλαγή τιμήματος σε επόμενη φάση και γενικώς όρους που είναι δυσμενέστεροι σε σχέση με το παρελθόν.
Κατ΄ εκτίμηση 20% με 25% των τιμημάτων δυνητικά θα δεσμεύονται ώστε να συμψηφίζονται με μελλοντικές ζημίες λόγω της ύφεσης που προκάλεσαν οι καραντίνες και ο κορωνοιός.

H επικαιρότητα

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Ελλάδα μπροστά στην ακραία τουρκική προκλητικότητα καθώς η  Τουρκία, προεξάρχοντος του προέδρου της Recep Tayyip Erdogan, κλιμακώνει τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα.
Η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει την παράνομη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ επαναφέρουν το θέμα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, με τη Yeni Safak να αναφέρει ότι στις 2 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της σε τζαμί.
Τη θέση ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει σε κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ, σε μια ιστορική συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών πρόκειται να προχωρήσουν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Luigi Di Maio μετά τη συνάντηση τους στην Αθήνα σήμερα (9/6/2020).
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία καθώς από τη μία πλευρά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κηρύσσει ΑΟΖ και από την άλλη η συμφωνία «κλείνει» σε μια περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα.
Με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες τον κίνδυνο ενός πισωγυρίσματος όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ύστερα από τα 97 κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στην χώρα.
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα Τρίτη 9/6 σύσκεψη με τον  υπ.Υγείας, Β. Κικίλια, με τον καθηγητή - λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα και με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά σε μια προσπάθεια να καθορίσουν τα επόμενα βήματα που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς της νόσου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί ενόψει του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Παράλληλα αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο όπου κριθεί αναγκαίο, ενώ συζητήθηκε και ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιρι.
Η προσοχή στρέφεται την Δευτέρα 15/6 δεδομένου ότι η χώρα έχει ανακοινώσει το άνοιγμα των συνόρων κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της οικονομίας και της κοινωνίας επαναλειτουργεί.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι ότι επανέρχεται από σήμερα Τρίτη 9/6 η καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, η οποία θα γίνεται – τουλάχιστον σε αυτή την φάση – με γραπτή ανακοίνωση στις 18:00 το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα 3.049 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 183.

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα Τρίτη (9/6) οι περισσότερες αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών παγκοσμίως μετά το lockdown.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,38%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,62%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,76% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,21%.

Ισχυρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρή πτώση καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ανησυχία για τις προοπτικές της ανάκαμψης να είναι έκδηλη.
Οι εξαγωγές στη Γερμανία κατέγραψαν ιστορική πτώση 24% τον Απρίλιο, εν μέσω του lockdown, καθώς η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση το 2020.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,6% στο α΄τρίμηνο του 2020.
Στις ΗΠΑ το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις της Federal Reserve την Τετάρτη 10/6.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,8%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -2,1%..
 Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,1%, ο S&P στο -0,95% και ο Nasdaq στο -0,30% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,41% (20,95 δολ.).

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα με την Alpha Bank να ξεχωρίζει σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,46 ευρώ, με άνοδο +0,59%  με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6970 ευρώ, με άνοδο +4,03%, με όγκο 27,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,57 ευρώ, με άνοδο +3,15% με όγκο 2,99 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4316 ευρώ, με άνοδο +0,84% με όγκο 26,7 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6230 ευρώ, με άνοδο +4,01% και με κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2405 ευρώ, με άνοδο +1,48% και όγκο 498 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,22 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Aegean....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρας και ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,70 ευρώ με πτώση -1,9% και κεφαλαιοποίηση στα 8,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ, με πτώση -3,07% και αποτίμηση 5,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,56 ευρώ, με πτώση -1,93% και αποτίμηση 826 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4150 ευρώ, με πτώση -3,01% και κεφαλαιοποίηση 560 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,3350 ευρώ με άνοδο +4,30% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,4 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 960 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,48 ευρώ με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,0050 ευρώ με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,03 ευρώ με πτώση -2,49% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,19 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 766 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,89 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,084 ευρώ, με άνοδο +3,96% και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα λόγω ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές 1,41% - Το νέο 10ετές ομόλογο στο 1,55%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 9 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, κυρίως λόγω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα η οποία άντλησε 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 1,55%.
Οι προσφορές έφτασαν στα 17,2 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό 6,88 φορές ενώ συμμετείχαν πάνω από 130 επενδυτές με τις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν ενεργά με μεγάλες προσφορές αλλά και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,41% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,42%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,40% με το αμερικανικό 10ετές 0,84% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,59 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,38% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,48 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,12 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 105,62 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28% με απόδοση αγοράς 1,31% και απόδοση πώλησης 1,25%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40% με απόδοση αγοράς 1,42% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,07 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103,84 μονάδες βάσης και 1,58% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 133,84 μονάδες βάσης και απόδοση 1,66%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 143,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης από 166 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.668 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,44% ή 144 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης και στα ιταλικά ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις 4 Ιουνίου 2020.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Ιουνίου 2020 στο 1,42%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/6/2020 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,57% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,42% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,07%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης