Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κηδεύεται σήμερα 9/6 στο Χιούστον ο George Floyd - Συνεχίζονται οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

tags :
Κηδεύεται σήμερα 9/6 στο Χιούστον ο George Floyd - Συνεχίζονται οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Αφροαμερικανού George Floyd στο Χιούστον του Τέξας, δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του από λευκό αστυνομικό την ώρα της σύλληψής του, με τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη να συνεχίζονται.
Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη ζέστη χθες Δευτέρα στο Χιούστον του Τέξας για να τιμήσουν τον Αφροαμερικανό.
Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Floyd, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας.
Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του.
Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα “ Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Derek Sovin.
Περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία επί περισσότερες από έξι ώρες για να αποχαιρετίσουν τον Floyd, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.
Η περίπτωση του Floyd θυμίζει τον φόνο το 2014 ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Eric Garner, ο οποίος επίσης πέθανε αφού αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα κατά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη.
Οι τελευταίες λέξεις και των δύο ανδρών ήταν «δεν μπορώ να αναπνεύσω», το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών, με τις κινητοποιήσεις σήμερα να εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα τους.

Η αναστολή της χρηματοδότησης της αστυνομίας προκαλεί αντιδράσεις

 Οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν νομοσχέδιο που θα καθιστά την αστυνομική βία ομοσπονδιακό αδίκημα και θα επιτρέπει στα θύματά της αλλά και στις οικογένειές τους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον των αστυνομικών, τερματίζοντας ένα νομικό δόγμα που στην ουσία παρέχει ασυλία στην αστυνομία.
Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος και απαιτεί τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, ορίζει νέους κανόνες για τη χρήση θανατηφόρας βίας και διευκολύνει την ανεξάρτητη έρευνα αστυνομικών τμημάτων όπου παρατηρούνται πολλά περιστατικά παραβιάσεων.
Κάποια αστυνομικά τμήματα ήδη αναλαμβάνουν δράση. Χθες η Επιτροπή Αστυνομίας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι το αστυνομικό τμήμα της πόλης συμφώνησε να θέσει αμέσως σε εφαρμογή μορατόριουμ στην εκπαίδευση και τη χρήση κεφαλοκλειδώματος.
Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών δεν ζητεί την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων ή την αναστολή της χρηματοδότησής τους, αιτήματα κάποιων ακτιβιστών.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump  δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της αστυνομίας, λέγοντας ότι το 99% των αστυνομικών είναι “ καταπληκτικοί, καταπληκτικοί άνθρωποι”.
“ Δεν θα ανασταλεί η χρηματοδότηση, δεν θα διαλυθεί η αστυνομία μας”, τόνισε ο Trump στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή αξιωματούχων από την ομοσπονδιακή, την πολιτειακή και την τοπική αστυνομία.
Ο Biden είναι αντίθετος στην αναστολή της χρηματοδότης της αστυνομίας, όμως στηρίζει “ την άμεση ανάγκη” για μεταρρυθμίσεις στο σώμα, επεσήμανε εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης