Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμα ένα αρνητικό μήνυμα για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν - Ουγγαρία: Δεν είναι δίκαιο για εμάς

Ακόμα ένα αρνητικό μήνυμα για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν - Ουγγαρία: Δεν είναι δίκαιο για εμάς
Επί του παρόντος, η πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ δεν έχει γίνει αποδεκτή από Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία
Αρνητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ουγγαρία σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων.
«Η πρόταση της Κομισιόν, στην παρούσα μορφή της, είναι άδικη απέναντι στην Ουγγαρία, καθώς στην ουσία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα νότια κράτη-μέλη» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Mihály Varga.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα «δίκαιο και αναλογικό» σχέδιο για την ανακούφιση από την οικονομική ζημιά που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, ήδη πέντε χώρες (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Φινλανδία) έχουν απορρίψει την πρόταση.

Ενταντικοποιούνται οι διαβουλεύσεις

Πάντως, το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπη (11/6/2020).
Εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. με στόχο να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και τον Ιούνιο, όπως επιδιώκει η Αθήνα. Ωστόσο αρκετοί τοποθετούν τις αποφάσεις τον Ιούλιο ή και λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. (η Γερμανία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου).
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Paolo Gentiloni, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι εντάσεις που διατυπώνονται από χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, θεωρώντας ως ρεαλιστικό να υπάρξει απόφαση το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας.

Ανταλλάγματα προς τους διαφωνούντες

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, έχει υποσχεθεί -σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Die Welt»- ανταλλάγματα στα κράτη-μέλη της ΕΕ που διαφωνούν με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε τελικά να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανάκαμψης.
Επίσης, όσον αφορά τις εκπτώσεις, βασικά ισχύει ότι θέλουμε να λήξουν, αλλά θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη συνέχιση των εκπτώσεων, εάν αυτό διευκολύνει τη συμφωνία» ήταν η δήλωση του Dombrovskis.
Ωστόσο, ο ίδιος προανήγγειλε και αυστηρούς όρους για τους αποδέκτες της βοήθειας.
«Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.
Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα.
Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διεμήνυσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Τόσο απλό είναι.
Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις.
Κατά βάση, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης