Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Στους 183 οι νεκροί από κορωνοϊό

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Στους 183 οι νεκροί από κορωνοϊό
Στους 183 οι νεκροί - Επέστρεψε η γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ - Έντονος προβληματισμός για έξαρση κρουσμάτων
(upd) Με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες τον κίνδυνο ενός πισωγυρίσματος όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ύστερα από τα 97 - 9 κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες στην χώρα.
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε χθες 9/6 σύσκεψη με τον  υπ.Υγείας, Β. Κικίλια, με τον καθηγητή - λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα και με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά σε μια προσπάθεια να καθορίσουν τα επόμενα βήματα που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς της νόσου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί ενόψει του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Παράλληλα αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο όπου κριθεί αναγκαίο, ενώ συζητήθηκε και ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού.
Οι επιστήμονες διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο πως ο ιός είναι ακόμα στην κοινότητα, πως οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και ότι αν δεν επιδειχθεί η απαραίτητη ατομική ευθύνη και συνεχιστούν φαινόμενα συνωστισμού, όπως αυτό που καταγράφηκε σε beach bar στη Μύκονο το περασμένο Σαββατοκύριακο, τότε είναι πολύ πιθανό να τιναχθεί στον αέρα ότι θετικό έχει επιτευχθεί έως σήμερα και να υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις της επιδημίας πριν ακόμα και την έλευση τουριστών.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία των τελευταίων 24ωρων όσον αφορά τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν, είναι ότι αυτά εντοπίστηκαν σε Ξάνθη, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Μαγνησία, Αρκαδία και Φθιώτιδα, δηλαδή είναι διάσπαρτα σε πολλά σημεία της χώρας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και άρα πιο πιθανή τη γρήγορη διασπορά της νόσου.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια εξέλιξη που σημαίνει συναγερμό στους επιδημιολόγους και στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει η επιδημία και μάλιστα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι η χώρα έχει ανακοινώσει το άνοιγμα των συνόρων από την ερχόμενη Δευτέρα 15/6, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της οικονομίας και της κοινωνίας επαναλειτουργεί.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι ότι επανέρχεται από σήμερα Τρίτη 9/6 η καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, η οποία θα γίνεται – τουλάχιστον σε αυτή την φάση – με γραπτή ανακοίνωση στις 18:00 το απόγευμα.

Ανοίγουν τα σύνορα για τους Ιταλούς τουρίστες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων για τους Ιταλούς τουρίστες από τις 15 Ιουνίου.
Το ζήτημα του τουρισμού βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης που είχε στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογο του, Luigi Di Maio και η ανακοίνωση για την άρση των μέτρων έγινε μετά την υπογραφή συμφωνίας για τις καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας.
«Είχαμε μεγάλη συζήτηση για την πανδημία του κορωνοϊού.
Ενημερώθηκα για τα διαρκώς βελτιούμενα στοιχεία της επιδημίας στην Ιταλία» είπε ο κ. Δένδιας και ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών για τους Ιταλούς τουρίστες.
«Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα «οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας».

Κικίλιας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας

Την ορθή διαχείριση της πανδημίας αποδεικνύουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα διασποράς του ιού στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2020.
Ωστόσο επισήμανε ότι δεν είναι η στιγμή να εφησυχάζουμε γιατί «αν δεν πειθαρχήσουμε και δεν προσέξουμε μπορεί να πάμε κι ένα και δύο βήματα πίσω».
Χαρακτηρίζοντας την «πρόληψη ανώτερη της αντιμετώπισης της ασθένειας», ο Β Κικίλιας ανέφερε ότι πολύ έγκαιρα, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Υγείας, φρόντισαν να «θωρακίσουν τη χώρα, ετοιμάζοντας 13 νοσοκομεία αναφοράς, χτίζοντας ένα τείχος επιστημοσύνης γύρω από τον ιό αλλά και μια αερογέφυρα ζωής ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και τέλος δημιουργώντας έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ πολιτείας, συστήματος υγείας και πολιτών».
 «Το κατά πόσο αυτό δούλεψε κρίνεται εκ του αποτελέσματος, ειδικά σε αυτή την πανδημία για την οποία, όπως αποδεικνύεται, η παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν έτοιμη. Το γεγονός ότι δεν χρειαστήκαμε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ετοιμάσαμε είναι ευχάριστο κι ενδεικτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 «Σεβαστήκαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής μην υπολογίζοντας κανένα άλλο κόστος και χαίρομαι που μετά από πολλά χρόνια, η χώρας μας βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής παγκοσμίως για την επιβράβευση των προσπαθειών μας» τόνισε ο Υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα έχει κατά τη γνώμη του και δυνητικά οικονομικά οφέλη σε τομείς όπως οι επενδύσεις και ο τουρισμός.
Αναφερθείς στην επανεκκίνηση του τουρισμού και στην πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα από πολίτες που θα έρθουν από το εξωτερικό, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι «πράγματι αποτελεί μια πρόκληση αλλά θα αντιμετωπιστεί και πάλι λελογισμένα και βήμα-βήμα».
«Η αύξηση δεν είναι απίθανη ωστόσο το υπουργείο έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να ελέγξει την κατάσταση, την οποία και θα παρουσιάσει την Πέμπτη», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για τους τουριστικούς προορισμούς προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό στήριξης, την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, την ενίσχυση της δυνατότητας testing, αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα.
 «Η Πολιτεία είναι εδώ αλλά δεν επαρκεί.
Θα πρέπει να τηρούνται τα μέσα προσωπικής προστασίας για να συνεχιστεί η καλή παράδοση που έχουμε αυτούς τους μήνες.
Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και να πειθαρχούν πολίτες κι επιχειρηματίες, σεβόμενοι τον κόπο του διπλανού τους, ώστε να είναι πιο εύκολο και για εμάς να κάνουμε την δουλειά μας. Χρειάζεται προσοχή, ατομική ευθύνη και η Πολιτεία είναι εδώ, το απέδειξε άλλωστε» κατέληξε ο υπουργός.

Πέτσας: Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε

Τη θέση ότι έχουμε αρκετά βήματα ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε στη νέα κανονικότητα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην επιδημία του κορωνοϊού.
«Ας μη χαλαρώσουμε.
Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.
Έναν μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή.
Δε μας εφησυχάζει όμως.
Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό.
Στρέφουμε την προσοχή μας με την ίδια ένταση τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω.
Στο εσωτερικό εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για τον κορωνοϊό.
Ήδη τα τεστ έχουν ξεπεράσει τις 226.000 μέχρι σήμερα.
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο όπως στην περιοχή της Ξάνθης όπου τις τελευταίες μέρες έγιναν 3.013 τεστ και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι τις 15 Ιουνίου, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις.
Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό.
Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση.
Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της» είπε ο κ.Πέτσας.

Χαρδαλιάς (υφ.Πολιτικής Προστασίας): Αξιολογούμε τα δεδομένα, ο ιός είναι εκεί έξω

Τη θέση ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τα δεδομένα μετά τα αυξημένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες διατύπωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και με τον κ.Τσιόδρα.
Σε δηλώσεις του έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εκεί από όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι αξιολογούν τα δεδομένα και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.
«Αξιολογούμε τα δεδομένα και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα.
Συλλέγουμε τα μηνύματα που μας στέλνουν και βάζουμε τις προτεραιότητες.
Δεν υπάρχει κάποια είδηση από την τηλεδιάσκεψη.
Όταν μιλάμε για αυξήσεις πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Δεν αφορά την ποσότητα των κρουσμάτων.
Μπορεί να έχεις 5 κρούσματα διάσπαρτα στην κοινωνία και να μην μπορείς να τα ιχνηλατήσεις.
Ο ιός είναι εκεί έξω, είναι σε ύφεση αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Το αντίδοτο στον κορωνοϊό είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική και ατομική μας προστασία» είπε ο κ.Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για το αν θα επιβληθεί lockdown σε τοπικό επίπεδο είπε ότι «είναι σενάρια και ότι υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία περιγράφουν τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση».
«Μιλάμε με τις τοπικές αρχές, έχουμε πλήρη εικόνα των δεδομένων και θα πάρουμε μικρά η μεγάλα μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια» ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς

Βατόπουλος (καθηγητής Μικροβιολογίας): Πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα εάν συνεχιστούν φαινόμενα συνωστισμού όπως στη Μύκονο

Την εκτίμηση ότι είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα εάν συνεχιστούν φαινόμενα συνωστισμού όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε beach bar της Μυκόνου το περασμένο Σαββατοκύριακο διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του από την αύξηση των κρουσμάτων όπου μεταξύ των 97 υπάρχουν καμιά τριανταριά «ορφανά».
«Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας.
Την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιώ στα μαθήματά μου για να διδάσκω τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης» είπε ο κ.Βατόπουλος, τονίζοντας ότι 300 άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, άρα παίρνει και βαθιές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης.
Όπως είπε, ένα άτομο μπορεί να τους κολλήσει όλους
Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Βατόπουλος ανέφερε τρεις άξονες και συγκεκριμένα, αγωγή υγείας, δηλαδή να λένε και να ξαναλένε οι ειδικοί τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συστάσεις, να υπάρξει βοήθεια για να μην δημιουργούνται ευκαιρίες συνωστισμού όπως για παράδειγμα να πυκνώνουν δρομολόγια σε μέσα μεταφοράς καθώς και «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
Ο κ.Βατόπουλος προειδοποίησε πως αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα, επισημαίνοντας ότι αν θα είναι τοπικά ή γενικότερα εξαρτάται από το πώς θα πάνε τα πράγματα.

Στους 183 οι νεκροί από κορωνοϊό - Εννέα νέα κρούσματα - Στα 3.058 συνολικά

«Στις 9/6  ανακοινώνουμε 9 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058, εκ των οποίων το 55,1% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 690 (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.740 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Τέσσερις (40%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 183 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 56 (30,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)

Image
Image
Από το σύνολο των 3.058 κρουσμάτων, 690 (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.740 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 231.759 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.016 (2,2%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image


Τι άνοιξε από 8/6


Στο επόμενο στάδιο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περνά η χώρα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:
-από χορευτικό κέντρο
-από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
-από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
-από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
-από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
-από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
-από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
-από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
-τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
-εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
-εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
-ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Ποιοι επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου

Πάντως, το άνοιγμα της οικονομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουλίου, όταν και αναμένεται να έχει επαναλειτουργήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρεήσεων.
Συγκεκριμένα, από τις 15/6 θα ανοίξουν:
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
Στους 183 οι νεκροί - 97 νέα κρούσματα - Στα 3.0490 συνολικά

Στα 97 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα (8/6), σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου).
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Τα 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 10 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα..
Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών, 4 (40%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι 183, καθώς το βράδυ της Δευτέρας (8/6/2020) κατέληξε μια 79χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης