Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και μάκρο - Στο +0,15% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,42%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και μάκρο - Στο +0,15% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,42%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,08% στις 25.037 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (10/6) οι αγορές της Ασίας, μετά την ολοκλήρωση του ανοδικού σερί στη Wall Street καθώς και λόγω των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων σε Ιαπωνία και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,15% στις 23.124,95 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο +0,31% και τις 2.195,69 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στις 6.148,40 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Dow Jones New Zealand στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά -0,14% στις 340,08 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,08% στις 25.037 μονάδες, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακά, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,71% στις 11.720,16 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,42% στις 2.943,75 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,46% στις 11.335,86 μονάδες.
Στην Ινδονησία, ο δείκτης IDX Composite ενέστρεψε την άνοδο των προηγούμενων ημερών, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -2,22% στις 4.923,46 μονάδες.
Στις ΗΠΑ οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν το ράλι των προηγούμενων ημερών, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά -0,78% στις 3.207,18 μονάδες, παραμένοντας χαμηλότερα κατά -5,3% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,09% στις 27.272,30 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τεχνολιγικός δείκτης Nasdaq Composit έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,29% στις 9.953,75 μονάδες.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Federal Reserve, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Οι δεσμεύσεις της Fed για σημαντική και άμεση παροχή στήριξης στην οικονομία των ΗΠΑ έχουν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόσφατο ράλι των αγορών, ενώ οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν την αντίδραση της Fed στην πρόσφατη άνοδο των θέσεων εργασίας στη χώρα.
«Με την πορεία των κρουσμάτων να παραμένει αβέβαιη, το βασικό ερώτημα είναι εάν η ανάκαμψη της αγοράς έχει δώσει χρόνο στη Fed ώστε να μη χρησιμοποιήσει όλα της τα πυρομαχικά ή εάν θα συνεχίσει με το πόδι στο γκάζι», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Capital Economics τονίζουν ότι «η αδυναμία στις τιμές των τιμών θα μειωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η τρέχουσα αύξηση στα μέτρα στήριξης οδηγεί σε περαιτέρω ανάκαμψη της δρασηριότητας».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -2,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -2,3% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -2,4%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -0,4% έναντι πτώσης -1,5% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,3%.
Όσον αφορά τις τιμές εξαγωγών, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -1,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης υποχώρησε κατά -6,5%.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -5,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση σημειώθηκε «βουτιά» της τάξεως του -17,6%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Σταστικής Υπηρεσία της Ιαπωνίας, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξεως του -12% για τον Απρίλιο του 2020, σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -7%.
Επιπλέον, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -17,7% έναντι ετήσιας πτώσης -0,7% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -13,2%.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες αναμένεται να υποχωρήσουν κατά -10,4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, και κατά -0,9% σε τριμηνιαία βάση.
Στην Κίνα, νέα επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Σταστικής Υπηρεσίας της χώρας, με την πτώση να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,4% έναντι 3,3% τον Απρίλιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 2,7%.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -0,9%.
Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 14,8% του Απριλίου, ενώ οι τιμές μη εδώδιμων προϊόντων παρέμειναν αμετάβλητες στο 0,4%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -3,7% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -3,1% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -3,3%.
Σημειώνεται ότι η ετήσια πτώση που κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14ων μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης